de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Apetisante și cu un gust deosebit, vinetele sunt vedetele verii pentru gospodinele care le caută pentru a le conserva într-o multitudine de rețete. În același timp, aceste legume gustoase și versatile sunt aliați de nădejde ai sănătății.
Conținut nutrițional de excepție
În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele au potasiu, mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu, cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu, excelent pentru întărirea sistemului osos, vitamina A, care susține sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi. Aceste legume sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care vor să ţină cure de slăbire, datorită numărului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g).
Proprietăţi antimicrobiene
Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale. Studiile recente clasează vinetele pe locul doi, după varză, în terapia de prevenire a cancerului. În privinţa substanţelor amare din compoziţia acestei legume, specialiştii semnalează efectele lor benefice asupra metabolismului şi a sistemului imunitar. De asemenea, această legumă atât de populară scade nivelul colesterolului şi relaxează pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia sangvină.
Îi linişteşte pe cei nervoşi
Grație conținutului de vitamine și minerale, vinetele sunt recomandate pentru cazurile de stres prelungit, de nervozitate și insomnia, întrucât consumul lor echilibrează metabolismul și furnizează organismului substanțe care îi susțin buna funcționare. De aceea, specialiştii recomandă persoanelor neliniștite, afectate de stres sau care nu se pot odihni să includă în meniul lor cât mai multe preparate cu vinete. De altfel, chiar și suferinzii de diabet pot consuma vinete, întrucât sunt legume cu un conținut foarte scăzut de zaharuri. Singura condiţie este să nu le consumați prăjite, cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză. Potrivit specialiștilor, cel mai bine este să pregătiți vinetele la grătar sau ca salată. Atunci când le preparaţi pe grătar, vinetele se taie rondele, se sărează şi se adaugă puţine ierburi aromate. Dacă optați pentru salată, după ce coaceți vinetele, le lăsați să se scurgă, sucul rezultat îl aruncați, iar în final combinați miezul cu un sos sănătos, preparat din ulei de măsline extravirgin şi zeamă de lămâie.
Vinetele sunt renumite pentru capacitatea de a curăța ficatul și de a furniza o excelentă și binevenită detoxificare. Pentru curăţarea ficatului, tăiaţi în cubuleţe 200 g pătlăgea vânătă, curăţată de coajă, şi puneţi-le într-o sticlă cu gura mai largă, în care aveţi un litru de vin alb sec. Lăsaţi la macerat cinci zile, agitând dimineaţa şi seara, apoi strecuraţi. Beţi câte o linguriţă din acest preparat înainte de fiecare dintre cele trei mese principale. Tratamentul continuă până la epuizarea preparatului. Pentru detoxificare, puneţi într-o cratiţă 30 g cubuleţe de vinete şi 1/2 litru apă rece. Fierbeţi zece minute, apoi lăsaţi la infuzat încă pe atât. Strecuraţi. Acest ceai se administrează de trei ori pe zi, între mese, timp de trei săptămâni. Urmaţi această cură la fiecare schimbare de anotimp.
Diminuează nivelul „colesterolului rău”
În afară de faptul că au în compoziţie vitamine şi minerale esenţiale organismului uman, vinetele mai conţin şi fitonutrienţi importanţi, cu efect antioxidant. Printre aceştia se număra compuşii fenolici, precum acidul clorogenic şi cafeic, sau flavonoizii, precum nasuninul. Cercetătorii americani de la Serviciul de Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, având o capacitate superioară de a combate acţiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar şi de a reduce nivelul „colesterolului rău”, LDL, în sânge. În cadrul unui studiu de specialitate, când cobaii au consumat suc de vinete, au apărut efecte imediate la nivel biologic - nivelul colesterolului, inclusiv al celui din pereţii arteriali, a scăzut semnificativ, iar vasele de sânge s-au relaxat, permiţând optimizarea fluxului sangvin. De asemenea, nasuninul, fitonutrientul regăsit în coaja vinetelor, s-a dovedit eficient în protecţia celulelor membranelor creierului, în cadrul unor teste pe animale de laborator.
Produc energie organismului
Vinetele conţin puţine calorii, în același timp fiind bogate în fibre. Acest lucru înseamnă că starea de saţietate este indusă rapid şi persistă, ceea ce ajută la pierderea kilogramelor în plus şi la reglarea tranzitului gastrointestinal. De asemenea, prin faptul că vinetele furnizează o bună parte dintre constituenţii complexului de vitamine B, este susținută, prin consumul acestor legume, metabolizarea eficientă a grăsimilor, a proteinelor şi a carbohidraţilor, vinetele având astfel un rol benefic pentru susținerea producerii de energie de organism. Totodată, consumul de vinete este recomandat pentru prevenirea inflamaţiilor şi a bolilor cronice.
Fac minuni pentru articulațiile dureroase
Potrivit literaturii de specialitate, vinetele conţin cantităţi importante de substanțe care combat cu succes inflamaţiile şi instalarea bolilor neurologice. Pe acest segment, apa de vinete poate fi utilizată ca tratament foarte eficient împotriva durerilor articulare. Pentru a prepara apa de vinete aveți nevoie de o pătlăgea de mărime medie, zeama de la o jumătate de lămâie și un litru de apă. Vânăta se spală și se taie felii. Încălziți apa până la fierbere, apoi adăugați feliile de vânătă, care se gătesc astfel pentru cel puțin 20-25 de minute, până când devin foarte moi. Imediat ce se înmoaie se lasă la infuzat în apă pentru cel puțin o oră. Apoi se strecoară lichidul și se pune deoparte. Apa de vinete rezultată se poate păstra într-o sticlă sau în orice recipient închis la culoare. În momentul consumului se adaugă zeama de lămâie și se agită foarte bine. Se bea apa de vinete astfel obținută pe tot parcursul zilei: pahar la trezire, pe stomacul gol, încă unul imediat după prânz, altul în timpul după-amiezii și un ultim pahar seara, înainte de cină. Tratamentul se poate administra în fiecare lună, timp de șapte zile la rând.
Pizza cu vinete şi parmezan
Ingrediente: aluat de pizza din făină integrală, sos marinara, 28 g brânză mozzarella degresată, 28 g brânză ricotta degresată, 6-8 felii potrivite de vinete, 2 roșii-prună potrivite, 28 g parmezan, busuioc proaspăt.
Mod de preparare: ungeţi aluatul pentru pizza din făină integrală cu sosul marinara, apoi aşezaţi toate ingrediente în forma dorită. Coaceţi pizza la cuptor până când legumele se rumenesc bine, apoi presăraţi busuioc proaspăt deasupra.