de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Le vedeți atârnând în ciorchini grei pe crengi, dar puțini știu ce virtuți incredibile ascund micuțele fructe de arțar. Marele istoric roman Plinius i-a recunoscut arțarului capacitățile de vindecător, menționând acest lucru în vechile papirusuri, iar renumita călugăriță Hildegard von Bingen l-a recomandat pentru combaterea febrei prelungite. Chiar dacă a fost uitat o perioadă, arțarului i se dă, în sfârșit, atenția meritată. Cum poate ajuta acesta în vindecarea multor boli, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihaela Iliescu (medalion).
„Extractul din muguri de arțar este indicat în nevralgie sciatică, facială și intercostală”
- Chiar dacă nu cunosc prea mult ce poate face arțarul cu adevărat, oamenii se bucură de frumusețea acestuia. Ce ajutor oferă acest minunat copac organismului uman?
- Arțarul este folosit în medicina populară românească, dar și din alte țări din cele mai vechi timpuri, fitoterapia recomandându-l pentru efectele sale coleretice, colagoge, hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, antiinflamatorii, anticoagulante şi antipiretice, pe care le prezintă scoarţa, mugurii, frunzele sau seva. Mai mult decât atât, să nu uităm că arțarul este copacul care ne liniștește ori de câte ori avem vreo spaimă și se situează pe locul șase în topul celor șapte arbori cosmici. De aceea, bătrânii noștri puneau să ardă lemn de arțar, ce degaja un fum mirositor, care avea rolul să oprească agitația și să calmeze mintea.
- Care sunt maladiile în care preparatele pe bază de arțar pot face adevărate minuni?
- Semințele arțarului sunt cu totul excepționale pentru buna funcționare a colecistului și a ficatului. Acestea se usucă foarte bine, se râșnesc până se transformă într-o pulbere fină, iar o lingură cu acest preparat se administrează cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, preparatele pe bază de arțar calmează rapid durerile de gută. În acest caz, frunzele proaspete se strivesc și se aplică pe zonele care dor. În același timp, se poate consuma vin de arțar, preparat astfel: o mână cu frunze se pun într-un litru de vin și se lasă să fiarbă la foc mic timp de o jumătate de oră. Ulterior, se strecoară și se completează cu vin până la un litru. Se administrează 10 ml, de trei ori pe zi. Licoarea face adevărate minuni în reumatism și este bună și contra înțepăturilor de insecte. De asemenea, din vechime, bolnavilor cu febră li se pun pe tălpi frunze de arțar strivite. Când vă simțiți picioarele grele, contați pe efectul răcoritor al frunzelor de arțar, pe care le introduceți în șosete. Pentru ochi obosiți, se strivesc frunze proaspete, se așază pe o bucată curată de tifon și se aplică pe pleoape. Pentru sistemul nervos central și periferic, colecist, căile biliare, arteroscleroză și hipercolesterolemie este extraordinar extractul din muguri de arțar. Se administrează 30-50 de picături, dizolvate în puțină apă, o dată pe zi, în cure de 40 de zile. Preparatul este indicat și în neurastenie, nevralgie sciatică și nevralgie facială și intercostală.
„Ceaiul este bun pentru tratarea herpesului”
- Ați spus că arțarul liniștește și calmează. Pot fi folosite atunci preparatele pe bază de arțar și în tratarea depresiei?
- Ceaiul de arțar este de mare ajutor în acest sens. La un litru de apă se adaugă o linguriță cu amestec de frunze de arțar, talpa-gâștii, roiniță și sunătoare. Se aduce până la punctul de fierbere, apoi se lasă să se infuzeze până se răcește. Se filtrează și se consumă în timpul zilei, după masă. Se vor urma cure scurte, de cinci zile pe săptămână. Utile sunt și băile cu arțar, care, de asemenea, au rol de calmare a sistemului nervos. Se folosește același ceai, doar că într-o concentrație mare, două linguri cu fiecare plantă, care se pune în apa din cadă. Pentru efect maximum, se fac două băi pe săptămână. În cazul artritei sau a spondilozei, se toacă mărunt trei frunze de arțar și se pun în 350 ml apă rece, care se aduce până la punctul de fierbere. Se acoperă și se lasă să infuzeze până se răcește. Se filtrează și se administrează 50 ml de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Se fac două cure, de două săptămâni, cu pauză de o săptămână. Tot arțarul este de folos în afecțiunile aparatului respirator, fie că sunt acute sau cronice. O linguriță cu amestec de flori și frunze de arțar se opărește în 250 ml apă fierbinte, apoi se lasă să se infuzeze, trei sferturi de oră. Se administrează 45 ml de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Tratamentul durează o lună. Preparatul este foarte bun și pentru vindecarea herpesului.
- Face parte arțarul din categoria leacurilor senzaționale ce pot fi de ajutor și în cazul cancerului?
- Categoric și vorbim despre un leac mai puțin cunoscut în țara noastră, dar foarte eficient, cel cu sirop de arțar. Trebuie să menționăm că celulele canceroase consumă de 15 ori mai multă glucoză decât celulele sănătoase și din acest motiv bolnavii vor simți tot mai des nevoia de a mânca ceva dulce. Combinat cu bicarbonatul de sodiu, siropul de arțar ajută celulele să absoarbă mai repede bicarbonatul și astfel celulele canceroase vor fi distruse. Se amestecă o lingură cu bicarbonat de sodiu cu două linguri cu sirop de arțar și o linguriță cu oțet de mere se diluează într-un pahar cu apă. Preparatul se consumă pe stomacul gol timp de o lună, apoi se face pauză încă o lună. Vreau să subliniez că orice tratament pe bază de arțar nu trebuie început decât sub stricta supraveghere a specialistului.
„Siropul ajută diabeticii să menţină nivelul glicemiei la cote normale“
- De ce este considerat siropul de arțar miraculos și cu o multitudine de beneficii pentru sănătate?
- În primul rând datorită conținutului de mangan și zinc. Studiile au arătat că zincul pe care îl furnizează arțarul are nu doar acțiune antioxidantă, dar și multe alte funcții care reduc progresia aterosclerozei. La rândul său, manganul este un cofactor esențial într-o serie de enzime importante în producția de energie și pentru protecția antioxidantă. Cercetătorii au descoperit că siropul de arțar poate preveni boli cronice precum osteoporoza și Alzheimerul. Și asta nu e tot. Siropul de arțar ajută diabeticii să își mențină nivelul glicemiei la cote normale, întărește sistemul imunitar. Încercați să înlocuiți zahărul cu siropul de arțar și veți constata că veți scăpa de digestia dificilă. De asemenea, manganul joacă un rol esențial în sprijinul sănătății masculine, fiind un catalizator al sintezei acizilor grași și al colesterolului, participă la producția de hormoni sexuali, iar toate acestea duc la susținerea sănătății sistemului reproducător. În plus, siropul de arțar repară țesuturile deteriorate și de aceea poate fi aplicat și la suprafața pielii. Combinați o lingură cu lapte cald cu o lingură cu sirop de arțar, apoi adăugați fulgi de ovăz măcinați mărunt. Masați fața cu această compoziție, lăsați să acționeze 20 de minute, clătiți, apoi aplicați o cremă hidratantă.