de Călin Popa şi Adrian Barna
Merișorul este o plantă de excepție, renumită pentru capacitatea de a combate sau de a preveni majoritatea afecțiunilor produse de bacterii, viruşi sau fungi.
Conţine glucoză şi fructoză
Merișorul are o arie largă de utilizare în scop terapeutic. Fructele conţin glucoză şi fructoză, fiind o sursă excelentă de substanţe nutritive şi minerale. Frunzele conţin arbutozid, vitamina C, tanin, flavonozide, ericolină şi săruri organice. În aceste condiții, potrivit literaturii de specialitate, frunzele au o redutabilă acţiune antiseptică, fiind utilizate în tratarea bolilor de rinichi şi a inflamaţiilor vezicii urinare, datorită cantităţilor apreciabile de arbutină. Atât în frunzele, cât şi în fructele de merişor se află numeroase substanţe foarte eficiente în lupta cu infecţiile bacteriene de la nivelul vezicii urinare (cistite, infecţii urinare), inclusiv a celor recidivante. Studiile au arătat că femeile care beau frecvent suc de merişor suferă de mai puţine infecţii ale tractului urinar. Merişorul tratează infecţiile urinare luptând împotriva bacteriilor care le provoacă şi oferind organismului antioxidanţi pentru a accelera vindecarea. În afară de suc, se mai pot administra şi comprimate, câte șase pe zi, în trei reprize, timp de două-trei săptămâni, urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate relua. Întrucât are efecte antiinflamatoare, merișorul se recomandă, de asemenea, în gută şi în reumatism.
Redutabil dezinfectant
Atât frunzele, cât şi fructele de merişor sunt o adevărată uzină farmaceutică. Drept urmare, pe lângă acțiunea la nivelul sistemului urinar, merișorul combate şi infecţiile parazitare, pe cele respiratorii (bronşite, laringite şi tuse), digestive şi bucale. Tinctura de merişor are acţiune de diuretic, diaforetic (produce transpiraţie), este un excelent astringent, expectorant, antitusiv, antioxidant şi dezinfectant. Pentru a prepara tinctura de merişor, aveți nevoie de un borcan cu capac, 20 de linguri cu pulbere de frunze de merişor şi 500 ml alcool de 50 de grade. Pulberea şi alcoolul se pun în borcan, se închide bine şi se lasă la macerat pentru două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă cu preparat, diluat în puţină apă, de patru ori pe zi.
Normalizează tranzitul intestinal
Tinctura de merişor se utilizează ca adjuvant în diabet. Acest remediu are efecte hipoglicemiante, ajutând la stabilizarea glicemiei şi la prevenirea apariţiei complicaţiilor cardiovasculare ale bolii. Se administrează tinctura de merişor, câte două linguriţe, de patru ori pe zi. De asemenea, planta sub formă de tinctură este indicată și în diaree. Taninurile prezente în frunzele de merișor au o puternică acţiune antibacteriană şi astringentă la nivelul intestinului, normalizând în mod natural tranzitul intestinal.
Pentru a combate infecțiile bucale și gingivale se poate folosi tinctura de merișor, prin spălaturi cu soluţie diluată (o linguriţă cu tinctură la 100 ml apă), de două-trei ori pe zi