de Călin Popa şi Adrian Barna
Unele dintre cele mai iubite fructe de pădure sunt binecunoscutele afine. Pline de antioxidanţi şi de alţi compuşi de mare valoare pentru funcţionarea organismului uman, aceste superalimente sunt un adevărat tratament cu gust delicios.
Combat infecţiile urinare
Afinele sunt un adevărat caleidoscop de substanţe benefice şi implicit o comoară terapeutică. De la proprietăţile antibiotice la efectul asupra îmbunătăţirii vederii, fructele, dar şi frunzele arbustului, reprezintă tratamente care ar trebui urmate cu regularitate nu doar pentru prevenirea unor afecţiuni grave, ci şi în procesele de vindecare. De exemplu, afinele sunt recunoscute pentru acţiunea antibiotică, fiind antiseptice şi bacteriostatice. În aceste condiţii, combat cu succes infecţiile urinare sau intestinale, fiind recomandate în candidoze, cicatrizarea rănilor, cuperoză, dermatite, micoze, viroze. Se poate utiliza un ceai preparat din două linguriţe cu frunze mărunţite de afin, care se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi lichidul se strecoară şi se consumă sau se aplică extern. Se poate apela şi la fructe, astfel: două linguriţe cu afine se pun la 500 ml apă. Se fierb la foc mic timp de 30 de minute, iar lichidul se bea călduţ, în decursul unei zile.
Inamici ai aftelor
Problemele buco-faringiene au în afine inamici veritabili. Având în vedere faptul că în acest tip de afecţiuni apar de obicei leziuni foarte dureroase, este suficient să fie menţionat faptul că afinele au capacitatea de a vindeca aftele, de pildă. Se poate face o cură cu fructe proaspete, care, pe lângă faptul că vindecă afecţiunea, pot şi să întărească imunitatea organismului. Se consumă pentru acest rezultat câte 100 g fructe de trei ori pe zi, timp de 15-30 de zile. De asemenea, afinele sunt redutabili protectori în faţa bolilor coronariene. Indiferent de tipul afecţiunii, specialiştii menţionează faptul că este foarte util consumul fructelor proaspete sub formă de cură, sau se poate administra pulbere de afine. Se face un tratament de lungă durată, în funcţie de tipul afecţiunii şi de vechimea bolii, dar şi de medicamentele administrate. Potrivit literaturii de specialitate, afinele sunt atât de puternice, încât pot ajunge să înlocuiască tratamentul medicamentos. Pot fi consumate fructele, întrucât antocianinele pe care le conţin au acţiune de reglare a permeabilităţii capilare, dar se recomandă şi infuzia din frunze, care se bea fracţionat, câte 500 ml pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile inimii. Se prepară din două linguriţe cu frunze mărunţite, care se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se poate lua şi în diferite combinaţii cu alte plante.
Distrug germenii patogeni în cazul toxiinfecţiilor alimentare
Afinele sunt renumite şi pentru efectul de îmbunătăţire a digestiei. Astfel, împotriva balonărilor, fructele, sub orice formă, sunt foarte utile. În cazul fructelor proaspete se vor consuma 100 g, de trei ori pe zi. Praful din fructe uscate se poate lua câte o linguriţă, tot de trei ori pe zi. De asemenea, cu ajutorul fructelor sau al frunzelor de afin se poate scăpa foarte uşor de un simptom destul de frecvent în lumea contemporană: diareea. Chiar şi în cazul în care este vorba despre o infecţie sau chiar o toxiinfecţie alimentară este benefic tratamentul cu afin, deoarece acesta poate să distrugă eventualii germeni patogeni. Se va folosi orice formă de preparat, până se restabileşte normalizarea scaunului. În cazul diareei, de foarte multe ori o singură linguriţă cu tinctură de afin poate să rezolve rapid problema. Pentru tinctură se folosesc afine proaspete - o parte fructe zdrobite şi cinci părţi alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă 15 zile, apoi se strecoară. În timpul celor 15 zile se agită des şi se ţine la temperatura camerei.
Grăbesc recuperarea în caz de hepatită
Afecţiunile hepatice de orice natură sunt influenţate de o cură cu afine, întrucât acţiunea acestor fructe este una de curăţare a sistemului sangvin şi, prin aceasta, şi a ficatului. De pildă, graţie capacităţii de a susţine convalescenţa, afinele pot grăbi vindecarea în caz de hepatită. De asemenea, pentru prevenirea cancerului, mai ales în cazul celor cu această teribilă maladie în istoricul de familie, este recomandat să se consume afine sub formă de cură timp de 20 de zile pe an, câte 100 g fructe de trei ori pe zi. Tot minunatele afine pot fi utilizate împotriva anorexiei. Fructele consumate crude o perioadă cât mai lungă ajută la refacerea poftei de mâncare. Se poate folosi şi tinctura în afara sezonului, chiar afinata. Aceasta se prepară astfel: peste fructele de afine zdrobite se pune zahăr, în proporţie de 1:1. Se ţin în damigeană sau într-o sticlă mai mare timp de opt zile. Se agită vasul zilnic. Se leagă la gură doar un tifon. După această perioadă se adaugă un litru de alcool alimentar de 80 de grade. Se mai lasă apoi zece zile, după care se va scurge sucul. Lichidul rezultat va fi pus în sticle ermetic închise. Se poate păstra foarte mult, şi cu cât trece timpul, va căpăta o savoare mai deosebită. Peste fructele lăsate se mai poate pune vodcă de 40 de grade şi se mai lasă timp de 20 de zile, după care se poate filtra şi se toarnă în sticle închise ermetic. Se poate folosi câte un păhărel, la nevoie, de trei ori pe zi, ca atare sau diluat.
Eficiente în bronşite şi tuberculoză
Afinele sub orice formă sunt un bun antibiotic pentru agenţii patogeni de la nivelul căilor respiratorii. În bronşite sau în tuberculoză, de exemplu, consumul de afine este foarte eficient, întrucât aceste fructe sunt bactericide şi antiseptice. Se pot folosi sub toate formele, inclusiv vin de afine. Se prepară punând la un litru de vin de struguri 50 g afine proaspete, zdrobite. Se lasă timp de opt zile la temperatura camerei, agitând des. După acest răstimp, se strecoară şi se completează lichidul obţinut tot cu vin, până la un litru. Se poate consuma până la un păhărel de 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute. De asemenea, afinele sunt aliaţi de nădejde în lupta cu diabetul. Potrivit specialiştilor, afinul este supranumit „insulina vegetală”. Poate fi utilizat în orice formă de preparat care nu implică zahăr şi se poate combina, pentru bune rezultate, cu ceaiuri de cozi de cireşe, brusture, mesteacăn, care contribuie la diminuarea zahărului din sânge şi la o mai bună funcţionare a pancreasului.
Previn afecţiunile oculare
Mirtilina din afine este responsabilă pentru o mai bună funcţionare a muşchiului ocular. Ca urmare, consumul afinelor, mai ales în combinaţie cu morcovi, reprezintă o formulă câştigătoare nu doar pentru menţinerea bunei funcţionări a ochilor, ci şi la prevenirea unor afecţiuni oculare. Iar în tratamente externe, afinul este de mare folos în eczeme, micoze sau pentru cicatrizarea rănilor. Ceaiul din frunze sub formă de cataplasme aplicate pe zonele afectate este de mare ajutor. De asemenea, se poate face şi o alifie din 10 g praf de afine (fructe uscate râşnite electric) care se amestecă bine cu 50 g grăsime (unt, untură etc.), apoi se fierbe pe baia de aburi timp de trei ore. Se strecoară şi se aplică local, de două ori pe zi.