de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Dar de preţ în lumea satelor şi Cenuşăreasă la oraş, dudul, originar din China, a reuşit să iasă din conul de umbră şi să arate câte binefaceri uimitoare are pentru sănătate.
Cel mai puternic antioxidant natural
O bogăţie de vitaminele A, C, E şi K, acid folic, becaroten, calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan, specialiştii spun că resveratrolul din dude este cel mai puternic antioxidant natural, motiv pentru care aceste fructe sunt un aliat în lupta cu cancerul, afecţiuni neurologice, diabet şi infecţii bacteriene. Împotriva diabetului se foloseşte pulpa de dude care a rămas după ce sucul a fost stors. Aceasta se usucă, apoi se pune în râşniţa de cafea, iar ulterior încă o dată la soare. Dintr-o linguriţă cu pulbere şi 250 ml apă se prepară o infuzie care se consumă nestrecurată, pe parcursul unei zile. În cazurile grave, se administrează un litru pe zi. Tot pentru diabet este utilă o infuzie din părţi egale de frunze de dud şi frunze de napi sau frunze de castraveţi. Atenţie! Controlaţi-vă zilnic glicemia! De asemenea, specialiştii susţin că ceaiul de dude îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, de învăţare şi de memorare.
Cresc producţia de dopamină
În cazul rănilor, al tăieturilor sau altor afecţiuni ale pielii, râşniţi scoarţă de dud, apoi amestecaţi cu ulei de floarea-soarelui sau de porumb. De asemenea, pentru a favoriza mai rapid vindecarea rănilor folosiţi suc şi infuzie de fructe de dud. Preparatul se obţine din două linguri cu fructe negre, strivite cu o lingură de lemn şi 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat patru ore, iar cu poţiunea obţinută se tamponează locurile cu probleme. Împotriva durerilor de gât sau ale mucoasei din cavitatea bucală, faceţi gargară cu acest produs. În acelaşi timp, consumaţi şi infuzie de dude, 50 ml, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Pentru a scăpa de neplăcutele afte care apar atât pe marginea limbii, cât şi pe gingii sau pe obraji, faceţi gargară cu suc de dude obţinut prin trecerea prin blender a fructelor. De asemenea, clătiţi cavitatea bucală cu ceai de dud obţinut din două linguriţe cu frunze la o cană cu apă fierbinte. Nu în ultimul rând, dudele au rolul de a creşte producţia de dopamină, un neurotransmiţător natural de la nivelul creierului, care duce la starea de bine a organismului.
„Medicament” pentru constipaţie
Dacă suferiţi de poliartrită reumatoidă, iar articulaţiile observaţi că se deformează, faceţi băi fierbinţi cu decoct din frunze şi fructe uscate de dud alb sau negru. Puneţi la fiert într-un litru de apă 20 de linguri cu frunze de dud, lăsaţi 15 minute, apoi strecuraţi. Când apa se răceşte până la 38 de grade Celsius, introduceţi mâinile sau picioarele şi menţineţi un sfert de oră. Tratamentul durează trei săptămâni. În caz de nevoie, repetaţi procedura după 21 de zile. Cura are efect maximum dacă se ţine şi post în acelaşi timp. Persoanele care suferă de constipaţie găsesc în dude un aliat de nădejde. În acest sens consumaţi pe toată perioada recoltării fructe foarte bine coapte. Efectul este garantat. Pentru creşterea imunităţii se recomandă dulceaţa de dude. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de un kilogram de fructe, un kilogram de zahăr şi sucul unei lămâi. Amestecaţi fructele cu zahărul şi lăsaţi să stea la rece patru ore, până se lasă sucul. Ulterior, puneţi vasul la fiert şi după primul clocot, mai lăsaţi la foc mic încă un sfert de oră. A doua zi, fierbeţi dulceaţa din nou, având grijă să adunaţi spuma şi adăugaţi sucul unei lămâi. Depozitaţi în borcane închise perfect. Se consumă timp de 21 de zile două linguriţe pe zi, înainte de micul dejun.
Catechina din dude arde grăsimea abdominală, ajutând la pierderea în greutate