de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Originar din Asia, astragalusul, cunoscut și sub numele de Huang Qi, este una dintre cele mai vechi plante medicinale utilizate în China, fiind inclus în topul celor mai importante remedii din medicina tradițională chineză. Activitatea farmacologică a rădăcinii include, pe lângă accesoriu imunitar, activitatea antivirală și antibacteriană, de protecție a ficatului, a sistemului digestiv și a celui cardiovascular. Este, de asemenea, tonic general, întrucât crește energia Qi, energia vitală care susține întregul organism, și adaptogen, pentru că stimulează selectiv funcțiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic și imunitar.
Apără organismul de stres
Descoperit în urmă cu 4.500 de ani de Shennong, întemeietorul medicinii tradiționale chineze și creatorul a sute de leacuri din plante, astragalusul este considerat a fi cel mai bun protector împotriva răcelilor, gripei, astmului, bronșitei și altor afecțiuni respiratorii, are efect antiinflamator, antibacterian și antiviral și, totodată, apără organismul de stres. Chinezii mai folosesc astragalus pentru transpirațiile abundente din timpul nopții, diaree și lipsa poftei de mâncare. În acest caz se recomandă consumul unei jumătăți de lingurițe cu pulbere de rădăcină de astragalus pe zi. După trei zile, se poate crește doza la o linguriță pe zi. Tratamentul durează o lună. Pulberea se poate consuma ca atare sau se poate adăuga într-un pahar cu apă sau sucuri proaspete de legume sau de fructe, salate, smoothie-uri.
Cel mai bun adjuvant în tratarea HIV
De asemenea, planta e armă imbatabilă în lupta cu celulele canceroase, cărora le încetinește evoluția, și un sprijin de nădejde pentru pacienții care luptă cu cancerul și sunt slăbiți în urma chimioterapiei sau radioterapiei, ajutându-i să se recupereze mai repede. Acest lucru a fost constatat și de numeroase studii efectuate în clinici din China și din Statele Unite ale Americii, cercetătorii afirmând că tratamentul cu astragalus împiedică procesul de multiplicare al celulelor canceroase și apariția metastazelor. Totodată, rădăcina contribuie la creșterea imunității bolnavilor de cancer, condiție esențială în tratamentul tumorilor maligne. O cură cu astragalus este eficientă când este urmată fără întrerupere trei luni. În acest timp, se administrează bolnavilor 1.200 mg/zi, pe stomacul gol. Există dovezi că astragalusul previne și degradarea colagenului, inhibă virusul 1 herpes simplex, previne înmulțirea virusurilor de tipul Coxsackie B-3, un virus care cauzează de la probleme de stomac moderate până la complicații grave cardiace, tratează inflamația asociată cu eczemele, hepatita (prin inhibarea virusului de hepatită), este cel mai bun adjuvant în tratarea HIV și, nu în ultimul rând, contribuie la creșterea și buna funcționare a vaselor de sânge la nou-născuți. Atenție! Tratamentele cu astragalus se fac doar sub directa îndrumare a specialiștilor în fitoterapie.
Astragalusul nu se administrează în sarcină și alăptare și trebuie luat cu atenție de suferinzii de boli autoimune, scleroză multiplă, artrită reumatoidă și ale afecțiuni ale sistemului imunitar