de Monica Beleneş şi Eduard Popa
Printre multiplele întrebuinţări, uleiul de ricin poate fi folosit şi ca tratament pentru durerile articulare, care pot apărea la orice vârstă şi vă pot crea un disconfort greu de suportat. Dar nu intraţi în panică! Doctor Ovidiu Chiş vă spune cum puteţi să vă ocupaţi de astfel de probleme, dar şi altele, la domiciliu. Cel mai simplu mod de a trata durerile articulare este de a înfăşura articulaţiile într-o compresă cu ulei cald de ricin, care este lăsată aşa mai multe ore. Pentru a o fixa mai bine, o puteţi prinde cu o faşă sau cu celofan alimentar, care este elastic şi se mulează bine pe corp. Veţi vedea că durerile uşoare vor dispărea după câteva zile, iar cele vechi se ameliorează sau dispar după aproximativ o lună de tratament.
Cel mai bun purgativ
Uleiul de ricin are o acţiune antiinflamatoare cu totul specială, deoarece are efect emolient-hrănitor asupra ţesuturilor şi nu prezintă inconvenientele antiinflamatoarelor de sinteză. În plus, uleiul de ricin are proprietăţi calmante, sedative, antispasmodice, analgezice, iar folosit intern măreşte tranzitul intestinal sau este purgativ în funcţie de doză (în caz de constipaţie cronică se iau două linguriţe cu ulei cu o cană cu apă caldă înainte de culcare). Se utilizează intern pentru tratamentul adenomului de prostată, pentru diverse hernii, febră, dureri de cap, dureri şi probleme genitale, în general, şi pentru probleme de spate şi abdominale.
Acţionează şi în caz de bronşită
Când vine vorba despre dureri menstruale, folosiţi o compresă cu ulei cald de ricin, care se lasă două-trei ore pe zona afectată. Rezultatele sunt rapide şi durabile. Se mai foloseşte extern pentru ulceraţiile pielii, pentru tăieturi, răni sau fracturi şi în cazul hemoroizilor externi. Aplicaţiile externe pot face să dispară petele inestetice de culoare brună de pe faţă. Pentru dureri de urechi, se aplică două-trei picături de ulei cald în ureche şi se acoperă cu un dop de vată. În cazuri de bronşită se aplică pe piept un amestec din două linguri cu ulei de ricin şi o lingură cu ulei de terebentină, cu acesta se masează puţin pieptul şi apoi se acoperă cu o pătură. Dacă afecţiunea este uşoară, tratamentul se aplică seara la culcare. Dacă este gravă, de trei ori pe zi.
Tratament pentru păr şi pentru unghii
Cel mai cunoscut tratament în care se foloseşte este cel contra căderii părului. Se aplică ulei de ricin uniform la rădăcina podoabei capilare şi pe lungimea firului de păr. Apoi masaţi uşor, puneţi-vă o bonetă pe cap şi lăsaţi-l să acţioneze 15-20 de minute sau chiar toată noaptea. Pentru a avea rezultate satisfăcătoare, repetaţi procedura o dată pe săptămână, timp de o lună şi jumătate. Acesta va creşte mai sănătos şi va fi mai rezistent. De asemenea, pentru unghii care se exfoliază sau care se rup uşor, este recomandat tratamentul cu ulei de ricin. Seara, înainte de culcare, uleiul trebuie aplicat pe unghii şi se freacă bine timp de o oră. Şi cum în vremurile actuale stresul şi oboseala stau la loc de cinste, ele pot fi şi cauza apariţiei cearcănelor şi a pungilor de sub ochi. De aceea, pentru a vă păstra în formă şi a avea un ten luminos, este bine să apelaţi la uleiul de ricin. Comparativ cu alte creme, care conţin substanţe dure, uleiul de ricin este organic, nu are în componenţă substanţe chimice sau artificiale dăunătoare pentru piele şi este mult mai ieftin.
Uleiul de ricin stimulează producţia de colagen şi de elastină din piele, ceea ce ajută la întârzierea apariţiei semnelor de îmbătrânire şi îi conferă un aspect mai tineresc