de Roxana Istudor şi Victoria Dumitru
Remediu de tradiţie inclusiv în ţara noastră, plămânărica a demonstrat în timp virtuţi terapeutice care o recomandă într-un spectru larg de afecţiuni, deopotrivă interne şi externe.
Redutabil diuretic
Plămânărica a demonstrat pe parcursul studierii de specialişti o compoziţie remarcabilă: saponozide, mucilagii, tanin, flavonoide, substanţe minerale, vitamina C şi provitamina A (retinol). Ca urmare, planta este considerată un bun expectorant şi antiseptic, cu efecte emoliente şi astringente în caz de afecţiuni respiratorii (bronşite, laringite etc.). Se administrează sub formă de infuzie, călduţă, în două-trei reprize pe zi, preparată astfel: se pun 250 ml apă fiartă peste 5-10 g frunze uscate de plantă. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă puţin, apoi se poate consuma. Redutabil diuretic şi cicatrizant, plămânărica este recomandată de specialiştii în fitoterapie pentru combaterea afecţiunilor renale sau ale aparatului urinar. Pentru tratarea acestor suferinţe se pot folosi şi frunzele, şi mugurii de plantă. Peste două linguri cu frunze proaspăt zdrobite se toarnă 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, se strecoară şi se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi, călduţe. De asemenea, se poate administra un decoct din două linguri cu muguri zdrobiţi, care se pun în 250 ml apă rece. Se lasă să clocotească, apoi se acoperă timp de zece minute. Se strecoară şi se consumă până la trei astfel de reprize pe zi.
Vă scapă de psoriazis
Extern, plămânărica este un cicatrizant de excepţie, antiseptic, antibiotic, şi antiinflamator. Ca urmare, are acţiune extinsă în tratamentul dermatozelor (psoriazis, eczeme etc.), al durerilor reumatice şi al unor răni, chiar greu vindecabile. Pentru spălături se poate folosi un decoct din o mână cu frunze de plantă puse la fiert pentru cinci minute. Se strecoară, apoi se utilizează. Totodată, pentru băi întăritoare, reconfortante pentru sistemul nervos mai ales în caz de stres, se pun două mâini cu frunze sau muguri de plantă la fiert în cinci litri de apă, apoi se strecoară în cadă, unde se stă timp de 30 de minute.