de Călin Popa şi Adrian Barna
Unul dintre cele mai exotice și mai rare fructe din lume, jabuticaba, are un gust delicios și numeroase beneficii pentru corp.
Conţine cantităţi mari de vitaminele C și E, acid folic
Originar din America de Sud, jabuticaba este un pom ale cărui fructe cresc direct pe trunchi sau pe crengi. Jabuticaba seamănă cu strugurii de culoare violet închis și au o pulpă ce poate fi consumată crudă sau poate fi utilizată pentru diverse jeleuri, siropuri sau gemuri. Fructul este foarte perisabil și tocmai de aceea în Europa se comercializează în cutii. Potrivit specialiștilor, jabuticaba trebuie ingerat imediat ce este recoltat, astfel încât să nu se oxideze, dar poate fi consumat şi ca suc, jeleu, lichior sau chiar vin. În orice formă, aceste fructe aduc organismului o comoară de substanțe benefice: carbohidraţi, cantităţi mari de vitaminele C și E, acid folic, niacină, tiamină şi riboflavină. De asemenea, jabuticaba conține minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi zinc.
Micșorează colesterolul „rău”
Fructele jabuticaba au proprietăţi curative, decocturile din acestea fiind utile în gargarele contra amigdalitei persistente. De asemenea, consumul acestui fruct cu gust acrișor, foarte plăcut, și cu o aromă deosebită, reprezintă şi un puternic anticancerigen, arată unele cercetări de dată recentă. Totodată, deoarece au proprietăţi antioxidante şi sunt capabile să micșoreze şi să combată radicalii liberi care sunt responsabili pentru inflamaţia, intoxicaţia şi îmbătrânirea pielii, antocianidinele din jabuticaba pot reduce producţia de histamină, ajutând la creşterea rezistenţei organismului și la scăderea colesterolului „rău”.
Fortifică oasele
Consumul de jabuticaba contribuie la întărirea vaselor de sânge și implicit la prevenirea bolilor legate de acestea, cum ar fi venele varicoase sau, mai grav, accidentele vasculare cerebrale. Deoarece pulpa fructului de jabuticaba are un nivel ridicat de minerale, beneficiile consumului se pot extinde şi asupra oaselor şi a dinţilor, pe care le fortifică, prevenind boli grave, cum ar fi osteoporoza sau deteriorarea danturii, care, prin extensie, poate duce la alte afecțiuni serioase. De asemenea, fructul combate cu succes diareea. În America de Sud este utilizat prin tradiție împotriva acestei neplăceri, după ce fructele sunt uscate, zdrobite și amestecate cu apă. Administrarea acestui tratament asigură o încetinire a mișcărilor intestinale, arată healthyfocus.org.
Pentru că are acid folic şi fier, jabuticaba este recomandat femeilor gravide, deoarece poate ajuta la creşterea şi dezvoltarea fătului
Spune NU crizelor de astm
Antiinflamator redutabil, jabuticaba acționează prevenind diabetul sau afecțiunile coronariene, ca și crizele de astm sau de artrită. Potrivit literaturii de specialitate, fructul are capacitatea de a menține deschise căile respiratorii, facilitând vindecarea în cazul afecțiunilor ușoare. În plus, jabuticaba detoxifică natural și hidratează organismul.