de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Înainte să aruncaţi sâmburii fructelor pe care le mâncaţi, trebuie să știți că acestea conțin energie embrionară şi proprietăți biochimice concentrate suficiente să dea naștere unor arbori. Ca urmare, consumul sâmburilor de fructe aduce nenumărate beneficii sănătății omului.
Strugurii împiedică dezvoltarea chisturilor ovariene
Consumați strugurii cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate, iar pentru a profita din plin de valoarea lor, ar fi bine să mestecați şi sâmburii, care conţin un ulei gras, ce menţine sănătatea vaselor de sânge. De altfel, uleiul din sâmburi de struguri este considerat un excelent tratament pentru scăderea și menţinerea la cote normale a nivelului colesterolului. De asemenea, sâmburii de struguri ajută la tratarea enteritelor, a hepatitelor şi a infecţiilor respiratorii. Uleiul de sâmburi de struguri conţine cantităţi însemnate de vitamina E şi vitamina F, precum şi unele minerale (zinc, cupru şi seleniu), dar şi un agent antiîmbătrânire foarte puternic. De asemenea, substanţele din sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea unor formaţiuni tumorale benigne, cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele şi adenofibroamele mamare. Și Alzheimer are un dușman declarat în uleiul de sâmburi de struguri. Antioxidanţii săi îl fac foarte eficient în stoparea proceselor degenerative care afectează creierul.
Gutuile uşurează tusea persistentă
Sâmburii de gutuie sunt ideali atunci când suferiţi de durere în gât sau aveţi o tuse persistentă. Pentru calmarea acestor simptome, se recomandă infuzia preparată dintr-o linguriţă cu sâmburi de gutui, uscaţi, la o cană cu apă clocotită. Se îndulceşte cu miere şi se beau câte trei ceşti pe zi. Sâmburii de gutuie sunt ideali şi în cazul iritaţiilor de pe piele, arsurilor şi hemoroizilor. Se prepară un macerat, astfel: sâmburii de la două gutui se strivesc şi se pun într-un sfert de pahar cu apă, de seara până dimineaţa, apoi se filtrează. Se fac comprese care se pun pe zona afectată. La rândul lor, sâmburii de măr conţin o mare cantitate de vitamina B17 (amigdalină), „armă” anticancer, după cum relevă studiile de specialitate. Aşadar, când mâncaţi un măr, nu mai aruncaţi seminţele, pentru că zece bobiţe pe zi asigură necesarul de iod al unui adult, spre exemplu. Aceiași sâmburi de măr conţin şi acid cianhidric, foarte folositor în funcționarea optimă a digestiei.
Măslinele reglează tranzitul intestinal
Cei care suferă de hemoroizi sau de fisuri anale pot apela cu încredere la ajutorul sâmburilor de măsline, binecunoscuți din timpuri imemoriale pentru reglarea tranzitului intestinal. Se începe o cură de o zi cu trei măsline cu sâmburi, iar după două ore se consumă șase măsline cu sâmburi. Ulterior, după alte două ore, nouă măsline cu sâmburi, apoi încă 12 măsline. După prima zi, se consumă câte o măslină cu sâmbure, timp de câteva luni. Această cură este excelentă pentru o digestie sănătoasă, deoarece îmbunătăţeşte funcţionarea intestinului gros. Dacă nu puteţi înghiţi sâmburii de măsline, aceștia se pot administra măcinați, ca pudră. Aceasta ajută și la îmbunătăţirea circulaţiei, favorizează eliminarea toxinelor şi este de folos în cazul glicemiei crescute. În aceste afecţiuni, se pune o linguriţă cu pulbere de sâmburi de măsline la un pahar cu apă călduţă şi se bea pe stomacul gol.
Caisele ameliorează artrita
Sâmburii de caise au un conţinut bogat în vitaminele A, C, vitamine din complexul B şi amigdalină. Cunoscut şi sub numele de „alună amară”, miezul sâmburelui de caisă, care rămâne după strivirea învelişului dur, este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament. În medicina chineză, seminţele de caisă, cu mirosul lor caracteristic, de migdale, sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronşita, emfizemul sau tusea cronică. De asemenea, remediul natural era - şi este - folosit pentru menţinerea tinereţii biologice. Se spune că cinci sâmburi de caise administraţi zilnic adaugă tot atâtea zile de sănătate la viaţa celui care îi consumă. Studiile moderne, la rândul lor, confirmă extraordinarele proprietăţi medicinale ale miezului sâmburilor de caise, care se pare că le întrec chiar pe cele ale fructului propriu-zis. Miezul este indicat împotriva constipațiai copiilor cu vârsta de peste 5 ani, ca şi în cazul adulţilor cu astenii, carenţe de calciu, fier şi magneziu. Se recomandă câte 10-15 sâmburi pe zi, în cure de 12 zile. Potrivit Societăţii Americane de Prevenire a Cancerului, vitamina B17 din miezul sâmburilor de caise tratează tensiunea arterială şi ameliorează durerile provocate de artrită.
Rodiile prelungesc tinereţea
Sâmburii de rodie sunt adevărate medicamente, cu beneficii excelente pentru sănătate. În urma studiilor de specialitate s-a demonstrat că aceștia blochează producerea de radicali liberi, care pot eroda colagenul. Ca urmare, sâmburii acestui fruct delicios sunt consumați pentru prelungirea tinereții, a elasticității și flexibilității pielii. La rândul lor, sâmburii de pepene roşu conţin zinc, fier, Omega 6, proteine şi fibre. Aceştia au efect diuretic şi protejează împotriva pietrelor la rinichi, ajutând şi sistemul cardiovascular, întrucât au în compoziție şi o substanţă chimică numită cucurbocitrină, care dilată capilarele şi reglează tensiunea arterială.
„Pernuţa anticolici” cu sâmburi de cireşe
Pernuţa cu sâmburi de cireşe, denumită şi „pernuţa anticolici”, a fost folosită din cele mai vechi timpuri, în special în Elveţia, pentru tratarea durerilor cauzate de colici la sugari, fiind, totodată, și remediu natural împotriva durerilor de rinichi, a durerilor menstruale, a celor de spate, reumatice sau musculare. Proprietăţile terapeutice ale acestui produs derivă din capacitatea de înmagazinare a căldurii. Utilizarea este foarte simplă: pernuţa se încălzeşte într-un cuptor cu microunde, apoi se ține pe locul afectat de suferință. Căldura emanată de pernuţa cu sâmburi de cireșe este eliberată gradual, în timp îndelungat, atenuând în mod natural durerea. De asemenea, ținută la congelator câteva ore, pernuţa poate fi folosită la entorse sau în cazul vânătăilor cauzate de lovituri, întrucât, așa cum eliberează treptat căldură, tot astfel sâmburii de cireșe prelungesc menținerea temperaturii scăzute, care, aplicată local, combate inflamația. Pe de altă parte, nu este indicat consumul sâmburilor de cireșe.
Lămâile combat febra
Sâmburii de lămâie reprezintă un remediu excelent contra paraziților intestinali şi mai au rolul de a scădea febra. Rețeta este simplă și are un efect semnificativ: se iau zece sâmburi de lămâie şi se zdrobesc, apoi se adaugă în ceai de mentă şi puţin alcool. Se consumă această formulă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, până la trei săptămâni.