de Luana Mare şi Victoria Dumitru
Vechile tratate orientale de medicină acordau atenţie deosebită ciupercilor terapeutice despre care menţionau că sunt adevărate daruri ale zeilor sau elixire ale vieţii datorită efectelor benefice pe care le au asupra menţinerii sănătăţii omului şi pentru creşterea longevităţii. Una dintre acestea este ciuperca cerului (Trametes versicolor) sau coada de curcan.
Folosită de mii de ani în China ca tonic general
Cercetările ultimelor decenii confirmă ceea ce vechii tămăduitori au observat în urmă cu mii de ani, ba chiar scot la iveală existenţa unor noi proprietăţi terapeutice ale acestei ciuperci: antitumorale, imunostimulatoare şi imunomodulatoare, hepatoprotectoare, anticancerigene, antivirale, antiinflamatorii. Conform unor opinii ştiinţifice recente, procesul de îmbătrânire poate fi asociat mai degrabă cu funcţionarea deficitară a sistemului imunitar, decât cu trecerea timpului, iar aceste ciuperci pot prelungi viaţa prin efectele benefice asupra sistemului imunitar. Ciuperca cerului (Trametes versicolor) a devenit cunoscută datorită unui micolog renumit (biolog specializat în studiul ciupercilor) Paul Statmets, care a vindecat-o pe mama sa de cancer la sân cu această ciupercă pe care o avea în studiu. Trametes versicolor, cunoscută şi sub denumire ştiinţifică Coriolus versicolor, este denumită popular ciuperca cerului, coadă de curcan sau ciuperca norilor şi este folosită de mii de ani în China ca un tonic general. Are un gust dulceag-amărui, creşte pe scoarţa copacilor de esenţă tare şi conţine polizaharide, alcaloizi, acid oleic, glicoproteine, fiind una dintre cele mai studiate ciuperci medicinale în ultimele decenii.
Detoxifică plămânii, fiind favorabilă fumătorilor
Încă de pe vremea dinastiei Ming se ştia de efectele miraculoase ale acestei ciuperci comestibile. Într-un compendiu de medicină ale acelor vremuri se menţiona faptul că această planta întăreşte tendoanele şi prelungeşte viaţa, că e un spirit benefic şi potenţează energia vitală. De asemenea, ciuperca poate fi utilizată cu rezultate bune în combaterea cancerului gastrointestinal, cancerului de sân, pulmonar, hepatic, bucal, osos, de prostată. Tratează infecţiile respiratorii, urinare şi digestive, detoxifică plămânii, fiind benefică fumătorilor.
Eficientă în hepatita B
Cercetările ultimilor ani au dovedit faptul că ciuperca este benefică şi în câteva tipuri de leucemii, ajută organismul în lupta cu virusuri agresive care fac ravagii în corp, cum este în cazul hepatitei B, a hepatitelor cronice, a herpesului, a HPV-ului sau chiar al infecţiilor cu SIDA. Consumul de ciuperca cerului redă buna dispoziţie, creşte nivelul de energie vitală, elimină infecţiile şi inflamaţiile tractului respirator superior, reduce inflamaţiile. În anul 1977, autorităţile japoneze au inclus ciuperca medicinală Trametes versicolor, cu denumirea sinonimă Coriolus versicolor, în lista oficială de produse complementare cu efecte antitumorale. În ultimii ani a fost demonstrat faptul că sistemul imunitar al omului este stimulat cu ajutorul ciupercii coadă de curcan prin efectele benefice pe care le substanţele active din ciupercă le au asupra celulelor T, şi asta fără efecte secundare, aşa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice, cu medicamente. Se administrează de obicei sub formă de pulbere, 2-3 grame de trei ori pe zi, fie sublingual, fie pusă în mâncare, sau sub formă de capsule.
Praful de ciupercă trebuie păstrat în locuri reci şi ferite de lumina soarelui