de Monica Beleneş şi Adrian Barna
Un câmp înflorit de maci îți fură privirea, fără să vrei, oricând treci pe lângă el, dar pentru cine nu știe acesta nu este doar de admirat. Macul se folosește în cosmetică, în gastronomie sau ca remediu în tratarea sau ameliorarea diferitelor afecțiuni. Remediile naturiste cu mac (semințe sau petale) se pot administra atât intern, cât și extern.
Recomandată în nevralgii
Grecii antici foloseau floarea macului de câmp atât pentru tratarea infertilităţii, cât şi pentru calmarea durerilor. Petalele conţin mucilagii şi alcaloizi, substanţe care, foarte bine dozate, au efecte calmante. Petalele uscate de mac reduc intensitatea nevralgiilor, putând fiind administrate sub formă de ceai, de infuzie, de tinctură, de siropuri sau de capsule. Atunci când durerile de cap nu vă lasă în pace, încercați o cură cu tinctură de mac de câmp, pe care o urmați timp de două săptămâni. Se iau câte 15 picături, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Leac în durerile articulare
Petalele uscate ale macului de câmp sunt un remediu excelent și contra bronşitei. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu petale uscate, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute și se bea călduț. Se poate chiar îndulci. E bine ca acest ceai să se amestece cu flori de tei, frunze de pătlagină, de nalbă, cimbrișor, pentru a-i mări efectul medical. Infuzia este de ajutor şi în ameliorarea simptomelor gripei, precum febra, cefaleea, oboseala, durerile articulare. Este bună atât pentru cei care suferă de tuse convulsivă, cât şi pentru persoanele care au traheită sau laringită. Tratamentul se urmează maximum cinci zile. În caz de laringită şi de răguşeală, puteţi face şi gargară cu infuzie din flori de mac, de câteva ori pe zi.
Potoleşte tusea
De asemenea, macul are efecte emoliente și calmante în cazul tusei. Pentru a proteja căile respiratorii și pentru a ameliora durerile în piept, consumați seminte de mac de grădină. Acestea au efect liniștitor, în special după efort. Umpleți un sfert de pahar cu lapte călduț și adăugați o linguriță cu semințe de mac, după care amestecați și beți licoarea pe loc, de preferat în a doua parte a zilei. Urmați tratamentul timp de cinci zile, dar nu mai mult. Dacă vă confrunţi cu episoade de insomnie, macul este o soluţie utilă, pentru că are efecte sedative. Infuzia preparată din 20 g mac şi 200 ml apă clocotită este foarte eficientă pentru un somn liniştitor. Consumați ceaiul în fiecare seară, cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Favorizează absorbţia calciului
Seminţele de mac conţin acizi graşi Omega 6 şi fosfor, substanţe care ajută la o mai bună absorbţie a calciului în oase. Astfel, sunt utile atât în prevenţia, cât şi pentru reducerea simptomelor osteoporozei. Puteţi face o cură cu infuzie din seminţe de mac, timp de 14 zile. Peste 10 g seminţe turnați o cană cu apă clocotită şi lăsați să infuzeze, zece minute. Când se răceşte, strecurați. Luați câte o lingură cu ceai din seminţe de mac, de două-trei ori pe zi, după masă.