Aveţi călcâie aspre şi crăpate? Aţi încercat toată gama de creme pentru hidratarea acestora, însă niciuna nu a dat rezultatul dorit? Încercaţi reţetele naturiste oferite de noi, iar rezultatul va fi uimitor.
Aveţi grijă la carenţa de vitamine!
La prima vedere, călcâiele aspre şi crăpate sunt doar o problemă estetică, ce n-ar trebui să ne dea dureri de cap. Netratate la timp însă, fisurile se adâncesc simţitor, apărând dureri în timpul mersului, senzaţii neplăcute de mâncărime şi sângerări frecvente. Ce trebuie să facem în această situaţie? În primul rând, să avem grijă ce încălţăminte purtăm şi să ne ferim în special de pantofii decupaţi la spate, marginile acestora îngroşându-ne călcâiele, până capătă un aspect solzos.
Evitaţi de asemenea statul prelungit în picioare, nu folosiţi în exces apa fierbinte şi aveţi grijă la deficienţa de vitamine, minerale, zinc şi Omega 3. Se recomandă totodată mărirea consumului de calciu şi de fier. Consumaţi cât mai multe legume verzi, cereale, germeni de grâu, produse din cereale integrale, nuci, alune, lapte, brânză, iaurt, lapte din soia, peşte slab, cereale, broccoli. Pentru mai mult fier, apelaţi la carnea de pasăre, ouă şi la fasolea boabe, iar pentru mai mult zinc consumaţi din belşug stridii, crab, orez brun şi spaghete.
Aplicaţii cu banane
După curăţarea călcâielor cu piatră ponce aplicaţi margarină sau ulei vegetal şi masaţi-le câteva minute. Se acoperă apoi picioarele cu şosete groase din lână şi se lasă să acţioneze aşa până dimineaţa. Luaţi o banană foarte coaptă, pasaţi-o bine şi aplicaţi pulpa pe zona afectată. Lăsaţi să acţioneze aproximativ un sfert de oră, apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. Tăiaţi două lămâi, stoarceţi bine zeama şi ţineţi picioarele în aceasta timp de o jumătate de oră. Urmaţi tratamentul în fiecare zi timp de două săptămâni şi călcâiele crăpate vor fi o amintire. Cel mai bun tratament pentru a preveni crăparea călcâielor este un regim zilnic de curăţare şi, mai ales, de hidratare. În fiecare seară după o curăţare „ca la carte” ţineţi picioarele într-un vas cu apă călduţă în care aţi pus o jumătate de cană cu oţet. Clătiţi bine cu apă, apoi tamponaţi cu un obiect din bumbac sută la sută. Amestecaţi zeama de la o lămâie cu vaselină şi masaţi timp de 15 minute călcâiele, având grijă să fie absorbită compoziţia. Tratamentul se efectuează zilnic.
Usturoiul şi mierea vă scapă de probleme
Luaţi o căpăţână de usturoi, pisaţi-o foarte bine, apoi amestecaţi-o cu miere şi aplicaţi amestecul obţinut direct pe piele, lăsând să acţioneze 20 de minute. Călcâiele îşi vor recăpăta catifelarea cu care eraţi obişnuiţi. La fel de bun este şi amestecul de untură cu alifie de gălbenele. Cum se utilizează: încălziţi pe foc 50 grame de untură până se topeşte şi amestecaţi cu câteva linguriţe cu gălbenele. Lăsaţi 24 de ore şi masaţi locul dureros. Specialiştii în medicină naturistă recomandă pentru călcâiele crăpate masarea în fiecare seară a acestora cu ulei de ricin. Se pun apoi ciorapi de bumbac sau de lână şi se stă aşa până dimineaţă. Un alt remediu este masarea locurilor crăpate cu ulei de cătină şi cu vitamina A. Mai pot fi folosite comprese sau băi locale cu ceai de tătăneasă, având efect antiseptic şi cicatrizant. Mod de preparare: se fierb 50 g de rădăcină de tătăneasă într-un litru de apă, timp de 20-30 de minute, apoi se strecoară. Se pot, de asemenea, frecţiona labele picioarelor cu o pastă de bicarbonat de sodiu, după care se clătesc şi se şterg.
Ioana Ene
Masaj cu căpşune, sare de mare şi ulei de măsline
Amestecaţi zece căpşune cu două linguri cu ulei de măsline şi o linguriţă cu sare de mare sau grunjoasă. Întindeţi această pastă pe călcâiele dureroase şi masaţi cu putere, apoi lăsaţi să acţioneze timp de un sfert de oră. Îndepărtaţi uşor, alternând apa caldă cu cea rece. Acelaşi efect uimitor îl vor avea şi două portocale tăiate felii, o cană cu ulei vegetal şi o cană cu sare grunjoasă. Amestecaţi uleiul cu sarea, apoi introduceţi feliile de portocală pe rând în compoziţia obţinută şi masaţi puternic călcâiele. Îndepărtaţi cu apă călduţă. În loc de portocală puteţi folosi cu succes şi lămâia.
Efectul este garantat! Pentru tratarea călcâielor crăpate, dar şi a buzelor, apelaţi la ajutorul busuiocului, din care preparaţi o excelentă cremă. 20 g de plantă uscată şi măcinată fin se amestecă împreună cu 30 g de ceară albă, 30 g de seu de oaie, 30 g de terebentină, 60 g de colofoniu şi 90 g de untură de porc. Se pun la foc slab până se topesc şi se amestecă până la răcirea unguentului, după care se toarnă în cutii de plastic. Se ung călcâiele în fiecare seară, timp de o săptămână.