de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Dulce, zemos şi plin de vitamine, pepenele este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie.
Alungă oboseala
Tot mai multe studii riguroase pun în evidență faptul că un consum regulat de cantalup poate întârzia degenerarea maculară, cauza principală a orbirii pentru foarte multe persoane după vârsta de 60 de ani. Antioxidanții din fruct protejează ochii și elimină radicalii liberi de la nivelul retinei, notează Reader’s Digest. Potrivit specialiștilor, trei porții de cantalup pe zi au efecte semnificative de scădere a acestui fenomen, iar vitamina C din fruct previne apariția cataractei. De asemenea, cantalupul ajută organismul să se refacă după sesiuni de exerciții fizice, hidratează și remineralizează, eliminând oboseala și crampele musculare.
Aliat al scăderii în greutate
Pepenele galben cantalup are în compoziţie şi alţi nutrienţi esenţiali, printre care se regăsesc complexul vitaminic B, fibrele alimentare, potasiul şi betacarotenul, cu rol major în menţinerea sănătăţii pielii şi a părului. Este recomandat şi celor care urmăresc scăderea în greutate. Un fruct mare conţine doar 275 de calorii, iar dacă este consumat la micul dejun, asigură saţietatea cel puţin până la ora prânzului, oferind, în același timp, majoritatea nutrienţilor de care are nevoie organismul pentru a funcţiona corect, inclusiv acizii graşi Omega 3. Când vine vorba despre sarcină, pepenele galben este recomandat viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii și a fătului şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale.
Menține buna funcționare a tractului digestiv
Cantalupul este cea mai bună alegere şi atunci când vine vorba despre digestie. Conține o cantitate însemnată de fibre care ajută la combaterea constipației și menține buna funcționare a tractului digestiv. „Acest fruct acționează ca hrană pentru bacteriile din intestine, iar fibrele prezente în dietă au demonstrat că pot preveni apariția cancerului de colon”, explică Melissa Majumdar, de la Academia de Nutriție și Dietă din SUA. Totodată, cantalupul este un mare aliat al inimii. Datorită cantității de potasiu pe care o conține, acest fruct ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, scade colesterolul „rău” și reduce riscul de producere a atacului de cord.
Amestecați în blender miez de cantalup și un ou crud până se formează o pastă pe care o aplicați pe față timp de zece minute, pentru un ten impecabil
Neutralizează radicalii liberi
Pepenele galben de tip cantalup conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi mai puțin zahăr decât pepenele galben de tip honeydew. De asemenea, cantalupul are un aport caloric scăzut şi constituie o sursă excelentă de vitamine antioxidante (oferă organismului peste 100% din nece- sarul zilnic de vitamina A şi vitamina C), fiind ajutorul ideal al organismului când vine vorba despre neutralizarea radicalilor liberi.