de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Boală localizată la nivelul coloanei vertebrale, spondiloza afectează atât articulațiile mici, cât și pe cele dintre vertebre și coaste și este însoțită de dureri puternice, ce conduc, în timp, la reducerea mobilității. Natura are însă o multitudine de remedii care fac ca boala să cedeze.
Transportul de greutăți, una dintre cauzele apariției bolii
Potrivit specialiștilor, există două tipuri de spondiloză: cervicală și lombară. Spondiloza cervicală este localizată în zona cefei și se caracterizează prin modificarea anatomică a vertebrelor, formându-se așa-numitele „ciocuri”. Însă nu acestea provoacă durerile insuportabile binecunoscute, ci contracțiile musculare, care determină tulburări sau reduceri ale funcției coloanei vertebrale. Cu alte cuvinte, are loc o limitare a mișcărilor la nivelul cefei, în urma cărora persoana în cauză poate rămâne imobilizată. În ceea ce privește spondiloza lombară, aceasta este localizată la nivelul bazinului. Deși s-ar crede că spondiloza este o boală a bătrâneții, cele două forme apar în ultimii ani și la persoanele tinere, fiind provocate cel mai des de ținuta defectuoasă a corpului. Alte cauze ale apariției bolii sunt îmbătrânirea prematură a articulațiilor vertebrale, cauzată de lipsa de mișcare, suprasolicitarea coloanei, transportul de greutăți mari sau obezitatea. Studiile arată că cei mai afectați de această boală sunt bărbații. Principalele simptome ale spondilozei sunt durerile de spate și în zona lombară, dar și scăderea mobilității coloanei vertebrale.
Cataplasmele cu fân au rezultate uimitoare
Una dintre cele mai bune plante pentru vindecarea spondilozei este brusturele. Se iau frunze proaspete și se lasă în jur de 15 minute în spirt medicinal. Ulterior, frunzele se pun pe zona afectată și se leagă cu un tifon, pentru stabilitate. Tratamentul se face seara, înainte de culcare, timp de o săptămână. Efectul este de-a dreptul uimitor. Foarte bune sunt și cataplasmele cu fân, paie de ovăz fierte sau frunze de varză fierte, dar și cele cu ceapă crudă, argilă, infuzie de tătăneasă, făină de muștar și semințe de in, pentru că atenuează durerile și reduc procesele inflamatorii. Totodată, puteți să masați locul dureros cu ulei de arnică și ulei de ienupăr, să faceți băi cu decoct din scoarță de stejar (doi pumni la trei litri de apă) sau împachetări cu parafină. Specialiștii în fitoterapie recomandă, totodată, consumul a două căni cu decoct din muguri de viță-de-vie pe zi, obținut din două lingurițe cu plantă la o cană cu apă. Puteți administra o dată pe zi și decoct din coajă de salcie (10 g la o cană cu apă).
Dietă cu grâu încolțit
Oamenii de știință recomandă bolnavilor de spondiloză să adopte o alimentație cât mai echilibrată, din care să facă parte pâinea integrală, dar și cerealele, în special grâul încolțit, legumele și fructele proaspete, lactatele degresate pentru aportul de calciu, mierea, peștele slab, usturoiul, țelina și sucul proaspăt de pere. De asemenea, se recomandă ca vara bolnavii să țină cât mai multe cure cu cireșe, coacăze, căpșuni și fragi și să consume până la 1,5 kg pe zi. Suferinzii de spondiloză cervicală trebuie să facă cât mai multe mișcări ale gâtului, iar cei bolnavi de spondiloză lombară nu au voie să ridice niciun fel de greutăți, să doarmă cu fața în jos, să facă mișcări bruște sau să stea cu spatele încovoiat.
SFAT. Persoanele suferinde de spondiloză trebuie să evite meserii precum zugrav, decorator sau șofer de cursă lungă.