de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Asperităţile vremii din perioadele reci afectează tot mai des organismul uman și astfel apar boli la nivelul căilor respiratorii superioare. Totul începe cu o răceală, aparent banală care, netratată așa cum trebuie, se poate transforma ușor în laringită. Cum reușiți să țineți departe această suferință și ce trebuie făcut ca să fie înlăturată, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).
„Pătlagina decongestionează căile respiratorii”
- Care sunt factorii care contribuie la instalarea laringitei, o afecțiune care dă bolnavului stări supărătoare?
- Laringita este o afecțiune a sezonului rece, care implică cel mai des prezența tusei și a răgușelii. În general, prima manifestare a bolii este modificarea vocii, de la simpla răgușeală până la vocea abia perceptibilă, culminând cu cea mai gravă formă a bolii, incapacitatea de a vorbi. Printre principalele cauze care declanşează această afecţiune se numără infecţia tractului respirator superior, iritarea corzilor vocale, sinuzita, refluxul gastroesofagian şi alergiile. De asemenea, la iritarea corzilor vocale contribuie și vorbirea excesivă, fumul de ţigară sau expunerea la noxele din mediul înconjurător. De aceea în laringită se recomandă să fie evitate semințele uscate și mâncărurile acide, care nu fac decât să accentueze disconfortul și inflamația din gât, iar bolnavul nu trebuie să ridice vocea, pentru că se pot produce leziuni care se vor resimți și după tratarea bolii. Nu în ultimul rând, băuturile carbogazoase și cele pe bază de cofeină trebuie excluse, pentru că vor deshidrata organismul și vor produce iritații la nivelul laringelui și trebuie întrerupt fumatul și consumul de alcool.
- Care sunt cele mai eficiente leacuri împotriva laringitei?
- În primul rând ceaiurile, pentru că vindecă din interior, liniștesc și hidratează bine zona inflamată. Antiinflamator, antiseptic și cicatrizant este ceaiul de mușețel. Se face infuzie dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, se lasă 15 minute și se consumă două căni pe zi. Bactericid, hemostatic, antiinflamator și cicatrizant este și ceaiul din frunze de pătlagină. Se obține dintr-o linguriță cu plantă la o cană cu apă. Cu acest preparat se face gargară. Contra răguşelilor se bea o infuzie din amestec de frunze de podbal, flori de lumânărică şi rădăcini de nalbă mare, din care se consumă o lingură la interval de o oră, până la vindecare. Ajutor prețios îl găsiți și în decoctul de anason sau de fenicul (două linguri cu seminţe măcinate se fierb 15 minute la foc mic cu 250 ml apă). Se adaugă o lingură cu miere şi se administrează o lingură la intervale de 30 de minute, având rol de refacere a vocii. Un leac bun este și decoctul de nalbă mare. Modul de preparare este următorul: 20 g rădăcini uscate se lasă la macerat pentru 60 de minute în 250 ml apă rece, adăugându-se și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu. Ulterior, se fierbe și se consumă fracționat în trei-patru reprize. Puţini bolnavi ştiu că, în caz de laringită, ceapa combate tusea şi, în plus, reface vocea. În astfel de situaţii, două-trei cepe, împreună cu cojile acestora, se fierb în 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Cimbrul ajută la refacerea vocii, în afecţiunile cronice. Preparatul se obține din două linguriţe cu plantă care se infuzează în 250 ml apă clocotită. Vasul se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă trei ceaiuri pe zi, până la vindecare. Pătlagina este un remediu dovedit pentru decongestionarea laringelui şi a căilor respiratorii. Se recomandă infuzie de plantă, preparată din două linguriţe cu plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită.
„Faceţi aerosoli cu ulei de eucalipt și de lavandă”
- Este de ajutor și apiterapia?
- Apiterapia este excepțională în tratarea laringitei, iar propolisul conține un puternic bactericid, acesta fiind recomandat în nu mai puțin de 200 de afecțiuni, fiind considerat cea mai puternică armă din arsenalul terapiei naturale. În laringită, se utilizează tinctura de propolis, care are acţiune antivirală. Se administrează 20-30 de picături diluate într-un păhărel cu apă de două-trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese. De folos este și gargara cu tinctură de propolis. Totodată, puteți mesteca câteva grame de propolis pe zi, până la vindecarea bolii. Mierea este adesea folosită pentru a reduce inflamarea și poate ajuta la calmarea laringitei. De altfel, multe persoane care își folosesc de obicei foarte mult vocea obișnuiesc să înghită miere cu un strop de suc de lămâie, însă unii specialiști susțin că acest remediu ar putea totuși irita și mai tare gâtul, de aceea este de preferat ca aceasta să fie folosită în ceaiuri. Utili în tratamentul laringintei sunt și aerosolii cu antibiotice naturale, respectiv eucaliptul și uleiul esențial de lavandă, precum şi uleiul esenţial de cuişoare.
- Există și un regim alimentar pe care trebuie să-l adopte bolnavii de laringită?
- Pe lângă ceaiuri, se recomandă lapte fierbinte cu gălbenuş, șodoul făcut de bunica în copilărie, şi suc de praz, îndulcite cu miere de albine, sucuri de morcov şi lămâie. Înainte de fiecare masă, se vor lua două linguri cu sirop de coacăze negre, sirop de mure negre, sirop de mere sau sirop de smochine. În timpul meselor sunt recomandate preparate din bame, gulii, varză roşie, praz. În cazul unei laringite mai grave, cu dureri mari în gât, se impune un regim alimentar de cruțare, cu multe lichide. Atenție mare la temperatura la care e consumată mâncarea, pentru că alimentele foarte fierbinți sau prea reci inflamează și mai mult zona cu probleme.
„Ca să combateţi faringita, recurgeţi la gargară cu infuzie preparată din scoarţă de fag“
- Când mucoasa faringelui se inflamează, se declanșează faringita, o boală foarte incomodă. Poate fi de ajutor natura și în acest sens?
- Aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm sau hainele pe care le purtăm iarna pot contribui la declanșarea faringitei. Un remediu eficace este ceaiul de gălbenele, care are rolul de a reduce inflamațiile. 300 ml apă se aduc la punctul de fierbere, apoi se adaugă 1/2 linguriță cu flori uscate. Se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară și se poate îndulci cu miere. Se administrează trei căni pe zi. În același timp, cu acest preparat se face și gargară. Fagul este un arbore bogat în taninuri, datorită cărora este un remediu antiseptic și antiinflamator ideal pentru a trata faringita. Ca să combați afecţiunea, faceți gargară odată la zece minute cu o infuzie preparată din scoarță de fag. O lingură cu scoarță de fag se fierbe timp de cinci minute cu patru căni cu apă, se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară.