de Călin Popa şi Florica Pintea
Ienupărul vine cu un alai de efecte vindecătoare încă din Evul Mediu când era considerat un adevărat panaceu în tratarea multor boli.
Indicat în cistită
Pe segmentul afecțiunilor digestive, cum sunt ascita, ciroza, hepatita cronică sau acută, colitele şi enterocolitele, aerofagia, dispepsii de fermentaţie, ienupărul face minuni. Infuzia sau decoctul din boabe de ienupăr, preparat din două linguriţe cu fructe uscate la 200 ml apă, din care se iau patru linguri pe zi, are ca efect stimularea sucurilor gastrointestinale, fortificarea aparatului digestiv, mărirea poftei de mâncare. Ienupărul este de mare ajutor în afecţiuni renale, și vezicale, precum și în cazuri de cistite, leucoree, menstre neregulate (cu adaos de coada-calului, cozi de cireşe, mătase de porumb).
Uleiul are efecte dezinfectante şi spasmolitice la nivelul căilor renale
Pe linia afecțiunilor respiratorii, ienupărul poate fi administrat cu succes împotriva gripei, guturaiului, bronşitei cronice şi acute. Este şi un excelent adjuvant în eliminarea toxinelor şi curăţirea sângelui din organism, prin efectele sale depurative şi sudorifice. Se poate face un tratament cu ulei eteric de ienupăr, luat în doză de două-patru picături puse pe zahăr, de trei ori pe zi, într-o cură de trei săptămâni, cu efecte dezinfectante, diuretice şi spasmolitice la nivelul căilor renale, digestive şi respiratorii. Sub formă de fumigaţii prin ardere pe jar, lăstarii de ienupăr au efecte contra astmului bronşic.
Soluţie contra gutei
Ca tratament de echilibru pentru sistemul digestiv, ienupărul se dovedește un eficient remediu împotriva obezității. Planta poate fi administrată sub formă de tinctură, preparată din 20 g fructe uscate şi măcinate, puse la macerat în 200 ml alcool de 40 de grade timp de 10-14 zile. După acest interval se strecoară şi se consumă câte 20 de picături, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Un alt efect benefic al ienupărului este combaterea simptomelor de gută, dureri chinuitoare care sunt prezente la un număr tot mai mare de persoane. Se poate prepara un vin de ienupăr, din 50 g fructe uscate şi măcinate, ţinute două săptămâni la macerat în 750 ml vin alb şi 250 ml alcool de 70 de grade. Se consumă zilnic câte trei păhărele de 50 ml, la mesele principale.
„Închide” eczemele și plăgile
Ienupărul este redutabil și într-un număr semnificativ de afecțiuni externe. Astfel, pentru întărirea firului de păr se poate utiliza infuzia de ienupăr, cu care se fac frecții periodic. De mare ajutor împotriva eczemelor şi plăgilor infectate sunt băile cu decoct din frunze de plantă. În caz de dureri puternice cauzate de lumbago se poate apela la extractul uleios de ienupăr, care se obţine prin fierberea timp de două ore pe baia de aburi a unui amestec, în părţi egale, din fructe zdrobite de ienupăr şi ulei de floarea-soarelui. Se fac frecţii de două ori pe zi pe locurile afectate. Iar pentru stimularea circulaţiei periferice și combaterea reumatismului se recomandă băile cu decoct din ramuri de ienupăr - 3 kg ramuri și 200 g fructe la zece litri de apă - care se adaugă la apa de baie.
Ienupărul are efect în tratarea psoriazisului, a acneei și furunculelor