de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Potrivit studiilor, aproximativ două treimi din populația globului este infectată cu Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerelor gastrice, gastritei și a multor altor infecții ale sistemului digestiv. Din fericire, există destule mijloace naturale pentru a trata infec- țiile cu această bacterie, care deseori nu provoacă niciun simptom, și a ameliora problemele de sănătate cauzate de aceasta. Care sunt cele mai bune remedii, aflați din interviul cu fitoterapeutul Dan Păun.
„Ca pansament gastric se folosește pulberea de obligeană”
- De ce este atât de periculoasă Helicobacter pylori și care sunt persoanele cele mai predispuse la îmbolnăvire?
- Helicobacter pylori este o specie microbiană adaptată la mediul acid, care colonizează mucoasa stomacului sau a duodenului, respectiv a segmentului proximal al intestinului subțire. Bacteria se transmite pe cale orală, cel mai frecvent fiind dobândită în copilărie. Calea de infecție este fie apa netratată, fie mâinile murdare sau fructele și legumele nespălate. Helicobacter pylori rămâne una dintre cele mai răspândite infecții la om, prevalența fiind corelată cu statutul socio-economic. În 50% din cazuri, infecția nu produce simptome, iar atunci când se manifestă pacientul poate acuza durere în partea superioară a abdomenului, balonare, senzația de plenitudine după ingestia unor cantități mici de alimente, greață, vărsături sau lipsa apetitului alimentar. În unele cazuri, se pot întâlni și sângerările gastrointestinale. Hemoragiile gastrointestinale apar însă numai la cei care consumă, în exces, iritanţi digestivi precum tutun, alcool şi condimente iuţi. Infecția este asociată cu numeroase afecțiuni gastrointestinale incluzând gastrita cronică, ulcerul gastric sau duodenal și neoplaziile gastrice. Manifestările extragastrice în care implicarea infecției cu Helicobacter Pylori a fost dovedită sunt anemia feriprivă de cauză necunoscută și deficiența vitaminei B12.
- Tratamentele oferite de natură au vreo putere în cazul infecției cu Helicobacter pylori?
- Chiar o putere imensă aș putea spune și mă refer în primul rând, la beneficiile oferite de ceaiuri. Efecte uimitoare atât emoliente, cât și cicatrizante are, în acest caz, ceaiul de gălbenele, folosit sub formă de infuzie. Se pun două lingurițe cu flori uscate la 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se consumă cu înghițituri mici, înainte de mesele principale. De mare ajutor este și maceratul la rece de obligeană. Modul de preparare este următorul: două-trei lingurițe cu rădăcini uscate se pun la macerat timp de 12 ore în 500 ml apă rece, se strecoară și se încălzește ușor. Se consumă o jumătate de pahar cu 20 de minute înainte de mesele. Licoarea calmează durerile și stimulează digestia. La vindecarea completă a perforaţiilor şi refacerea rapidă a mucoasei gastrice contribuie și decoctul din rădăcini uscate şi mărunţite, din care se beau două-trei căni pe zi înainte de mese, cu efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. Ca pansament gastric se folosește pulberea de obligeană, un vârf de cuțit de două-trei ori pe zi, înainte se mese. Atenție! Pulberea nu se folosește de femeile însărcinate! Rezultate bune se obţin şi cu un amestec din ulei de gălbenele, ulei de sunătoare şi ulei de mentă, în proporții egale, din care se ia o lingură dimineaţa şi seara, cu 30 de minute înainte de mese, timp de 20 de zile.
„Recomand şi cure cu polen sau cu propolis”
- Este de ajutor și apiterapia în tratarea infecției cu această bacterie?
- Sigur. Se recomandă cure cu polen, două linguriţe de două ori pe zi, înainte de mese, cure cu propolis (două grame pe zi) sau tinctură de propolis din care se iau 20 de picături, de două ori pe zi, dizolvate în apă, dimineaţa pe stomacul gol şi seara. De asemenea, este indicată curcuma, deoarece stimulează secreția sucurilor gastrice, protejează mucoasa gastrică și inhibă efectele nocive ale bacteriei Helicobacter pylori. Grație conținutului ridicat de sulforafan, un fitonutrient, consumul de broccoli duce la eliminarea Helicobacter pylori, studiile atestând abilitatea sa de a curăța organismul de această bacterie. Totodată, broccoli poate inhiba și dezvoltarea cancerului gastric. Unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru a scăpa de această bacterie este consumul de varză crudă albă, fie sub formă de salată cu lămâie, fie preparată sub formă de suc proaspăt diluat cu apă. Dacă suferiți de hiperaciditate gastrică, greață, amețeală, ulcer gastric este foarte bun ghimbirul. Pe lângă faptul că este un bactericid natural, experții susțin că acesta poate vindeca și infecțiile cu Helicobacter pylori.
- Se ştie că, în tratarea bolilor gastrice, alimentaţia joacă un rol decisiv. Ce recomandări aveţi pentru un regim alimentar adecvat?
- Pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori şi vindecarea ulcerelor peptice, alimentaţia corectă are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase. Cei cu probleme trebuie să consume patru-șase mese, egale cantitativ, ultima masă fiind înainte de ora 20:00. Se va mânca încet, mestecând bine, fără a bea lichide în timpul mesei. După fiecare masă, bolnavul va sta culcat, punând pe abdomen o compresă caldă sau o cataplasmă cu făină de porumb. Se vor introduce în dietă supe de legume, piureuri pasate din legume și cartofi, soteuri, budinci, sufleuri, brânză proaspătă de vaci, caș nesărat, ouă fierte moi, omletă în aburi, cartofi copți, carne de pasăre, fără grăsime, fiartă sau înăbușită, pește alb, slab sub formă de rasol.
„Evitaţi suprasolicitările nervoase!“
- Cât de mult contribuie stresul la apariția acestei infecții?
- Stresul și gestionarea defectuoasă a stărilor nervoase pot provoca o afecțiune gastrică. De aceea, trebuie evitate stările emoţionale intense, suprasolicitările nervoase, mai ales în profesiile care cer un surmenaj fizic şi psihic, cu încordări nervoase şi tensionate, pentru cruţarea sistemului nervos. Se va respecta regimul de somn de opt ore pe noapte. În unele cazuri, se impune repararea danturii defecte, urmărind evitarea infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori, dezvoltată la nivelul plăcii dentare. Potrivit studiilor, s-au observat proprietăți antibiotice remarcabile ale ceaiului verde și rezultate foarte încurajatoare în tratarea infecției cu Helicobacter pylori. Catechina, un antioxidant, este principalul component din ceaiul verde care are proprietăți antibacteriene.