de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu
La începututul anilor ’90, atletele din echipa naţională a Chinei se impuneau la aproape toate competiţiile, dominând topurile timp de doi ani la rând şi reuşind să bată toate recordurile atinse până atunci la probele respective. Secretul lor s-a aflat la scurt timp: pe lângă antrenamentele intensive, atletele erau tratate de antrenorul lor cu un tonic alcătuit după o reţetă secretă şi care avea la bază o ciupercă tibetană rară, Cordyceps sinensis, cunoscută cu denumirea populară de iarbă de vară. Ciuperca a intrat în scurt timp în atenţia cercetătorilor care au dovedit ştiinţific efectele sale terapeutice miraculoase, în special în revigorarea fizică.
Vă scapă de utilizarea inhalatorului în caz de astm
Numele Cordyceps înseamnă „iarna larvă, vara plantă”, ceea ce indică etapele de metamorfoză şi de simbioză ale acestei ciuperci miraculoase ce creşte în regiunile muntoase izolate din Tibet, la peste 3.500 de metri, în condiţii climatice foarte aspre. Supravieţuieşte temperaturilor scăzute sub 0 grade Celsius, ninsorilor abundente, acumulând din mediul înconjurător numeroase şi puternice substanţe active care-i asigură perenitatea. În structura ciupercii Cordyceps sinensis se găsesc peste 80 de fermenţi, aminoacizi, betacaroten, vitamine E şi C şi seleniu, iar printre cele mai importante calităţi terapeutice ale acesteia sunt: stimularea puternică a sistemul imunitar, sporirea numărului celulelor T (implicate în apărarea organismului împotriva bolilor), prelungirea vieţii celulelor albe, ajutând la combaterea infecţiilor din organism. Tratamentul cu iarba de vară are efecte antitumorale, este eficient în afecţiunile pulmonare, în tuberculoză, bronşită, pneumonie, emfizem pulmonar, astm, gripă şi tuse cronică. În cazul pacienţilor cu astm, administrarea ciupercii pe o perioadă de şase până la opt săptămâni a făcut să nu mai fie necesară utilizarea inhalatorului.
Întăreşte articulaţiile
Conform rezultatelor obţinute de cercetători, extractul din această ciupercă are rol imunomodulator, antibiotic, antiviral, antibacterian şi acţionează ca tonic în bolile cronice şi în convalescenţă, susţine activitatea glandelor suprarenale, îmbunătăţeşte concentrarea mentală şi creşte motivaţia de a trăi făcându-l să fie unul dintre cele mai folosite suplimente alimentare cu proprietăţi antiîmbătrânire. Sporeşte vigoarea fizică şi sexuală, este un remediu foarte util în impotenţă, frigiditate, inferitilitate. Ciuperca este utilizată şi în zilele noastre de sportivii de performanţă pentru efectul de întărire a articulaţiilor şi a sistemului osos, dar şi pentru că înlătură durerile de spate cauzate de oboseală şi de stres. De asemenea, este un bun tonic cardiovascular, creşte fluxul sangvin şi capacitatea respiratorie, fiind extrem de eficient în efortul fizic prelungit.
Se administrează zilnic timp de cel puţin două luni
În prezent sunt cunoscute aproximativ 300 de specii de ciuperci din genul Cordyceps, toate având calităţi terapeutice excepţionale. În vechile compendii de medicină, ciuperca apare descrisă ca fiind un amplificator al energiei Yang (masculine), dar şi un puternic stimulent al meridianelor rinichilor şi plămânilor. Se administrează timp îndelungat (două luni) sub formă de plantă uscată şi mărunţită sublingual de patru ori pe zi (3-4 grame pe zi). Se ţine sub limbă timp de 10-15 minute după care se înghite cu apă. Se mai consumă şi sub formă de extract.