de Călin Popa şi Raluca Ogaru
Gogoșarul constituie o varietate de ardei gras mai puțin răspândită în lume, dar frecvent întrebuințată în bucătăria românească, nutriționiștii considerându-ne pe noi, românii, norocoși pen- tru că în țara noastră se cultivă gogoșari. Calitățile nutriționale de excepție ale gogoșarului sunt dublate de beneficii foarte însemnate pentru sănătate.
Excelentă sursă de fibre
Gogoșarul are avantajul de a fi foarte cărnos și zemos, având o coajă subțire și multă pulpă. Este mai hrănitor și mai plin de nutrienți decât ardeiul, oferind organismului cantități semnificative de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, betacaroten, fosfor, calciu, tiamină, acid folic, magneziu, cupru. De asemenea, este o excelentă sursă de fibre, arată nutritiondata.self.com. În paralel, gogoșarul are foarte puține calorii, așadar este o comoară din perspectivă nutrițională. Pe lângă proprietățile nutritive, gogoșarul are și capacitatea de a combate sau de a preveni unele afecțiuni. Astfel, varianta roșie, mai eficientă împotriva unor boli decât celelalte soiuri de ardei, protejează inima. Flavonoidele pe care le conține gogoșarul roșu împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare și a atacurilor de cord. Totodată, celor care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol li se recomandă să consume gogoșar roșu crud.
Preîntâmpină apariția mai multor tipuri de cancer
Gogoșarul roșu este de zece ori mai bogat în vitamina C și betacaroten decât cel verde. Prin vitamina C pe care o conține, gogoșarul are un rol important de protejare a oaselor, articulațiilor, dinților și gingiilor. Creșterea armonioasă și menținerea sănătății de ansamblu sunt favorizate de vitamina A, gogoșarul fiind astfel recomandat în alimentația copiilor. În plus, vitamina C protejează de infecții și facilitează absorbția fierului din legume, precum și accelerarea procesului de cicatrizare. Gogoșarul roșu conține vitamina B2, cu rol de reparator în țesuturi și care ajută și la formarea globulelor roșii. De asemenea, una dintre proprietățile remarcabile ale gogoșarului este conținutul de antioxidanți. Aceste legume-vedetă ale toamnei dețin unele substanțe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, de vezică, de plămâni, cancerul cervical și cel pancreatic. Din grupa carotenoidelor, predominante sunt licopenul și betacarotenul. Mai multe studii efectuate de experți coreeni au relevat o legătură între consumul de gogoșari și scăderea incidenței cazurilor de cancer la sân.
Diminuează sângerările nazale
Consumul regulat de gogoșari are un efect benefic și în cazul unor afecțiuni respiratorii, precum astmul, emfizemul pulmonar, infecțiile la plămâni. Ca și sucul de ardei roșu, cel de gogoșari poate fi consumat cu încredere pentru a calma și a vindeca durerile în gât, dar și pentru a diminua sângerările nazale. Totodată, fiind bogați în fibre dietetice, proteine vegetale și cu un conținut redus de calorii, gogoșarii sunt indicați în orice tip de dietă, iar studii recente au demonstrat faptul că aceștia activează procesul de încălzire a organismului și măresc rata metabolică, ajutând astfel la arderea mai multor calorii. Demn de menționat este faptul că această legumă cu calități de excepție își păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate chiar și când este pusă la murat, deci „tratată” cu oțet fierbinte.
Estompează petele pielii
Potrivit literaturii de specialitate, gogoșarul are capacitatea de a regla glandele sebacee, întrucât conține siliciu. Astfel, este benefic pentru fortificarea unghiilor și a părului. De asemenea, petele de piele pot fi estompate prin consumul sucului de ardei (este mai indicat cel făcut din gogoșari de culoare verde), timp de câteva săptămâni. Se obține cu ajutorul storcătorului de fructe și se poate lua câte 100 ml suc, de trei ori pe zi, singur sau în diferite combinații cu alte legume (morcovi, varză, cartofi, sfeclă roșie etc.), chiar perioade foarte lungi de timp. Se consumă cu 30 de minute înainte de mese, ca să aibă timp să fie absorbit în totalitate înainte de introducerea alimentelor. În acest fel, este extrem de eficient. Se poate folosi tratamentul timp de două-trei luni, urmat de o pauză de zece zile, apoi se poate relua, întrucât nu există contraindicații la consumul de gogoșari.
Sucul evită balonarea
Tinctura de gogoşari gata preparată este un aliat de nădejde în calmarea şi vindecarea suferinţelor cauzate de artrită sau de gută, aplicată sub formă de frecții locale. De asemenea, uleiul de măsline în care s-au macerat gogoşari timp de zece zile este bun ca unguent împotriva răguşelii și calmează durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogoşarilor intervine şi în cazuri de diaree, întrucât, prin conținutul de fibre, aceste legume echilibrează digestia. Muraţi, gogoşarii sunt un deliciu al sezonului rece. Ajută la arderea grăsimilor şi la tranzitul intestinal, iar dacă la murat se adaugă scorţişoară, sunt eficienţi în litiaza şi insuficienţa renală. De asemenea, sucul de gogoşari combate balonarea, iar atunci când este aplicat pe păr, diminuează seboreea.
Reţetă: gogoşari în suc de roşii cu muştar
Ingrediente: 3 kg gogoşari, 200 g zahăr, 200 ml ulei, 200 ml oţet, 800 ml suc de roşii de casă, foi de dafin, 1 linguriţă cu muştar dulce fin, 1 linguriţă cu piper boabe multicolor, 1/2 linguriţă cu boabe de muştar, 1 lingură cu sare mediteraneană.
Mod de preparare: spălați cu atenţie gogoşarii, îi curăţați de seminţe, filetele albe şi cotoare, apoi îi tăiați în felii de câte doi centimetri lăţime. Într-o oală antiaderentă se prepară condimentul pentru gogoşari, din sucul de roşii, ulei, zahăr, oţet, foi de dafin, sare, piper, boabele de muştar şi muştar, lăsând să dea în clocot de câteva ori. Adăugați feliile de gogoşari şi le fierbeți la foc mic circa 15 minute, până când se vor înmuia puţin. Îi scoateți din sos cu ajutorul unei spumiere şi îi aşezați în borcane. Turnați deasupra gogoşarilor lichi- dul în care au fiert, până când sunt acoperiți. Închideți ermetic borcanele şi le aşezați între pături, timp de două-trei zile, pentru a se răci în mod natural. Se servesc iarna, ca garnitură pentru diferite feluri de carne (în general vită şi porc), ca aperitiv, ca bază pentru tocane și sosuri sau alături de piure de cartofi.