de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Veritabilă plantă-medicament, marele secret al tătănesei îl reprezintă alantoina, o substanță cu incredibile proprietăți antitumorale și anticancerigene, ale cărei principii vindecătoare au fost dovedite inclusiv prin experiențe de laborator. Ce reușește această minunată plantă să facă pentru organismul uman, aflați din rândurile următoare.
Leac în gastrită și ulcer
Dintre toate plantele pe care le-a lăsat natura pe pământ, tătăneasa ocupă un loc aparte în topul leacurilor pentru gastrită și ulcer. Pentru a beneficia de virtuțile plantei, persoanele suferinde trebuie să combine pulbere de tătăneasă în părți egale cu pulbere de flori de tei. Se administrează o linguriță cu amestec, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Preparatul se ține sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite cu puțină apă. Adjuvant de excepție pentru cancer, tătăneasa se folosește sub formă de decoct, din care se consumă 1-1,5 l în trei reprize, din care una obligatoriu dimineața, înainte de a mânca. Atenție! Când începeți cura cu tătăneasă, nu consumați carne, zahăr, alimente cu conservanți și prăjeli și încercați ca dieta dumneavoastră să fie compusă 50% din crudități. Cura durează șase luni. În cazul cancerului de piele, aplicați pe locul afectat extract fluid de tătăneasă, în care ați adăugat 10-20 de picături de tinctură de propolis. Înainte de aplicare, curățați zona cu apă de tărâțe, obținută prin macerarea a două linguri cu tărâțe proaspete într-un pahar cu apă timp de patru ore.
Unguentul, o binefacere pentru suferinzii de hemoroizi
Tot tătăneasa este cea care reușește miraculos să înlăture mătreața, fiind de un real ajutor și pentru cei care suferă de dermatită seboreică. În acest caz, două linguri cu rădăcină de tătăneasă se țin la macerat timp de zece zile în 500 ml oțet, de preferat din vin. Ulterior se filtrează și se depozitează în flacoane închise la culoare. Cu acest preparat se masează pielea capului, de două ori pe săptămână. Împotriva hemoroizilor, cel mai bun este extractul fluid, care se aplică de două ori pe zi pe zonele afectate. Fitoterapeuții recomandă ca persoanele suferinde să introducă cât mai multe crudități în alimentație, pentru a fi mărit tranzitul intestinal. De asemenea, se bea decoct de tătăneasă, două cești pe zi îndulcite cu miere. Modul de preparare al acestuia este următorul: patru linguri cu rădăcină de tătăneasă uscată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de o jumătate de oră în 500 ml apă. Se filtrează cât este fierbinte prin tifon. Pentru arsuri de gravitate mică sau cicatrice inestetice se recomandă tinctura de tătăneasă, care se aplică de două ori pe locul afectat. Tinctura se prepară astfel: două linguri cu rădăcină de plantă uscată și mărunțită se pun la macerat în 100 ml alcool și se lasă zece zile, timp în care se agită de trei ori pe zi. Ulterior, se filtrează printr-un tifon, apoi se ţine la decantat la frigider alte șase zile, pentru a se limpezi.
PONT. Datorită conținutului de inulină, dar și de fibre și substanțe minerale, tătăneasa este indicată diabeticilor.
Are efect anticandidozic
Tătăneasa este, totodată, un leac bun pentru bolile venerice, grăbind vindecarea. Este important de știut faptul că tătăneasa este indicată pentru igiena normală a organelor genitale, pentru că nu distruge flora normală, lucru care ar duce la cronicizarea unor afecțiuni. Pentru a veni de hac gutei, fitoterapeuții recomandă o jumătate de linguriță cu pulbere de tătăneasă de trei ori pe zi, după masă, dizolvată în puțină miere, sau două cești cu decoct de plantă pe zi. Utilă este și tinctura de tătăneasă, 30 de picături de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de salcie. Dacă ați suferit de traume ale aparatului osteoarticular, respectiv fracturi sau fisuri ale oaselor aparatului locomotor, adăugați 30 de picături de tătăneasă în ceai de troscot de trei ori pe zi sau consumați două cești pe zi cu decoct de plantă. Pentru efect maximum, aplicați și cataplasme cu ceai de tătăneasă.