de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Bergamota este folosită de sute de ani pentru efectele de calmare, de relaxare, are capacitatea de a genera bună dispoziţie și multe alte efecte benefice într-o lungă listă de afecțiuni. Fructul nu este comestibil, fiind cultivat pentru obţinerea uleiului esenţial de bergamotă, apreciat ca fiind din nota de vârf.
Relaxează şi revitalizează
Fructul de bergamotă este bogat în polifenoli, substanţe care stimulează secreţiile hormonale, activează metabolismul, împiedică producerea grăsimilor în sânge, reduc riscul de diabet şi al altor boli metabolice, fiind și un stimulent puternic al stomacului, splinei şi al ficatului. Din pulpa acestui fruct se extrage acidul citric, care conţine o mare cantitate de vitamina C. Printr-un procedeu de presare la rece, din coaja de bergamotă se extrage uleiul esenţial, cu o vâscozitate apoasă, parfumat şi proaspăt, cu aromă deosebită şi cu proprietăţi antidepresive. Uleiul esențial de bergamotă relaxează şi revitalizează, are calități antiinflamatoare, antibacteriene, antiparazitare, analgezice, antibiotice, cicatrizante, deodorante, calmante, antiseptice, datorită substanţelor active pe care le conține. Pentru a obține aceste beneficii, se achiziționează dintr-o sursă sigură uleiul esențial de bergamotă, care trebuie să fie 100% pur și nu o variantă sintetică, apoi se pun câteva picături în difuzor și se inhalează. Puteți folosi aparate de difuzare cu tehnologie ultrasonică, întrucât acestea „sparg” aroma în particule microscopice, cu efecte mai rapide și mai îndelungate.
Scade tensiunea arterială
Uleiul esenţial de bergamotă se poate folosi în apă de baie - până la maximum cinci picături sau sare de baie şi balsam care conţin acest ulei esenţial - ori masaj cu efecte de înviorare. Alungă depresia, este benefic după o zi încărcată, este recomandat în tristeţe, stres, anxietate, fiind, de asemenea, benefic împotriva insomniei. Potrivit unui studiu publicat de Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, aromoterapia de 30 de minute zilnic cu ulei esențial de bergamotă a generat o scădere semnificativă a anxietății, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale în cazul a 109 pacienți care au participat la cercetare. Una dintre cele mai utilizate variante este picurarea de ulei esențial de bergamotă într-un vas cu apă fierbinte, apoi vă aplecați deasupra aburului și inhalați. Efectul calmant asupra inimii și benefic asupra circulației sangvine este rapid.
Coboară nivelul trigliceridelor
Uleiul esenţial de bergamotă este benefic în tratarea infecţiilor de la nivelul pielii - psoriazis, herpes, herpes genital, varicelă -, precum și în infecţii ale tractului urinar. De asemenea, o cercetare realizată în Italia a dat la iveală faptul că uleiul esențial de bergamotă are efecte spectaculoase în cazuri de colesterol mărit, notează universityhealthnews.com. Împreună cu nivelul mare de zahăr din sânge și trigliceridele peste normal, acesta este parte a ceea ce se numește sindromul metabolic, afecțiune extrem de periculoasă și tot mai răspândită. Participanții la cercetare cărora li s-a administrat extract de bergamotă sub formă de capsule au înregistrat reducerea colesterolului „rău”, în paralel cu creșterea celui „bun” până la 64,6%, și scăderea nivelului trigliceridelor (de la 267 mg/ml la 158 mg/ml). Și în dreptul zahărului din sânge s-a înregistrat o scădere, cu procente între 15% și 25%. În cadrul aceleiași cercetări s-a observat că unii compuși din extractul de bergamotă pot acționa ca medicamentele destinate bunei circulații sangvine și că administrarea acestor capsule nu a prezentat efecte secundare, așa cum se întâmplă în cazul multor tratamente standard. „Bergamota conţine cantităţi importante de polifenoli, mult mai mari decât cele din alte specii de citrice. Doi dintre ei, brutelidin şi metilidin, scad biosinteza colesterolului într-un mod similar acţiunii statinelor şi nu se regăsesc în alte citrice”, arată Vincenzo Mollace, profesor la Facultatea de Farmacologie în cadrul Universităţii din Cantanzaro, Italia. În general, se recomandă administrarea a 500 mg extract de bergamotă, sub formă de capsule, de două ori pe zi.
Favorizează peristaltismul intestinal
Într-un alt studiu, australian de această dată, persoanele care prezentau obezitate abdominală şi care au primit extract de bergamotă şi-au redus circumferinţa taliei. Totodată, administrat sub formă de tablete, extractul de bergamotă susține sănătatea tractului digestiv. Acest efect se datorează prezenței în fruct a unor substanțe care contribuie la buna absorbție a nutrienților și la descompunerea zahărului, favorizând, în același timp, peristaltismul intestinal. Extractul de bergamotă se găseşte în cantităţi mici, sub formă de ulei, în ceaiul „Earl Grey”, căruia îi dă aroma specifică. De asemenea, uleiul esențial de bergamotă este folosit, prin inhalare, și împotriva răcelii și gripei, întrucât are capacitatea de a stimula organismul și de a crește temperatura corpului, precum și de a distruge virușii. În același timp, grație prezenței în acest ulei a unor compuși specifici, bergamota alină durerile care pot apărea în timpul unui guturai mai sever. Nu în ultimul rând, uleiul esențial de bergamotă poate asigura o bună curățare a toxinelor din organism, întrucât favorizează transpirația și controlează secrețiile glandelor, punctează stylecraze.com.
Reface tenul acneic
Unii dintre compușii prezenți în uleiul esențial de bergamotă sunt redutabilii antioxidanți. Ca urmare, pe segmentul afecțiunilor externe, acest ulei este utilizat în tratarea tenurilor grase, acneice. Usucă uşor, răcoreşte şi calmează pielea, are efecte antibacteriene, antiinflamatoare şi previne infecţiile, datorită calităţilor antiseptice. În paralel, este cunoscut pentru capacitatea de a face să dispară aproape complet semnele inestetice ale acneei, precum și alte cicatrice de la suprafața pielii. De aseme- nea, uleiul esenţial de bergamotă este ingredient principal în industria parfumurilor cu note citrice.