de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Portocalele nu sunt doar delicioase, ci au și o calitate cu totul excepțională: fac parte din farmacia naturii, fiind numite, pe drept cuvânt, aliment-medicament, și sunt cele mai bune remedii ale sezonului rece.
Efecte… contraceptive
Din cele mai vechi timpuri, medicina chineză a vorbit despre uimitoarele beneficii ale portocalelor. Despre fructul proaspăt, cunoscut sub denumirea de zhi shi, fitoterapeuții chinezi spun că reglează energia vitală a organismului, elimină flatulenţa, tulburările intestinale și, totodată, stimulează eliminarea toxinelor. Dintre impresionantele vitamine și oligoelemente care se regăsesc în portocale, remarcabile sunt vitamina A, vitamina C și complexul B, iar în fructele necoapte de portocal se găsește o substanță despre care oamenii de știință spun că are efecte… contraceptive. În prag de iarnă, fitoterapeuții recomandă o cură cu portocale de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză, timp în care se va consuma un kilogram de fructe pe zi. Portocalele le puteți mânca atât înainte, cât și după masă, fiind la fel de bune pentru digestie. Se vor decoji, însă nu trebuie îndepărtată prea mult din coaja albă care învelește fructul, întrucât este benefică pentru organism.
Excepţionale împotriva indigestiei
Pentru persoanele care suferă de litiază renală, sucul de portocale este o adevărată binefacere. Acesta dizolvă pietrele la rinichi, indiferent că e vorba despre oxalați sau urați. Mai mult, pentru a preveni apariția calculilor, e bine să se consume zilnic jumătate de litru de suc de portocale, în cure de șapte zile cu alte șapte zile de pauză. Tot portocalele sunt un remediu pentru a trata constipația, de aceea trebuie consumate minimum două fructe, înainte de fiecare masă. Acestea nu doar că accelerează tranzitul intestinal, dar stimulează și activitatea enzimatică la nivelul intestinului. Pentru efect maximum, se consumă între mese decoct de portocale, remediul fiind indicat și în constipația atonă. Totodată, studiile au scos la iveală faptul că portocalele sunt mult mai bogate în vitamine decât legumele, acestea fiind mult mai repede absorbite de organism. Împotriva asteniei, a lipsei de tonus fizic și psihic, consumați în timpul iernii trei-patru portocale pe zi. Tot portocalele sunt cu totul excepționale împotriva indigestiei. De aceea, se recomandă să înlocuiți desertul cu două portocale acrișoare, întrucât acestea au un efect puternic de stimulare a secrețiilor gastrointestinale. Un studiu din California relevă faptul că un simplu consum al unui pahar cu suc de portocale pe zi reușește să reducă riscul infarctului cu 25%.
Cresc colesterolul bun
De asemenea, este demonstrat științific că sucul de portocale crește colesterolul bun și, în același timp, îl scade pe cel rău, dar reduce și riscul apariției aritmiei cardiace, a aterosclerozei și a ischemiei cardiace, pentru că ajută la îmbunătățirea irigării cu sânge a mușchiului cardiac. Nu în ultimul rând, persoanele care consumă portocale au o rată mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon și de rect. Asta pentru că în portocale, spun cercetătorii, se găsesc și numeroase substanțe anticancerigene. Tot agenţii anticanceroşi din portocale se pare că acţionează cel mai eficient atunci când se consumă fructul proaspăt, şi nu extractele din citrice. În consecință, specialiștii spun că pentru a ține cancerul departe, trebuie consumate zilnic două-trei portocale. Persoanele care suferă de tromboflebită găsesc în portocale un sprijin de nădejde. În acest caz, consumați zilnic trei sferturi de litru de suc proaspăt de portocale, amestecat cu maceratul obţinut prin punerea cojilor de la patru portocale într-o cană cu apă călduţă, timp de șase ore. Licoarea are efecte antiinflamatoare venoase extrem de puternice şi previne formarea trombilor, ajutând la dizolvarea celor existenţi. Se recomandă o cură de zece zile, urmată de o săptămână de pauză, apoi tratamentul se poate relua. În cazul durerilor de cap provocate de migrene biliare, se administrează un litru de decoct de portocale pe parcursul zilei.
Uleiul volatil stimulează sistemul nervos central
Binefaceri uriașe asupra organismului uman îl are și uleiul volatil din coajă de portocale, studiile arătând că acesta, prin conținutul de limonen, are rolul de a stopa dezvoltarea tumorilor canceroase. Mai mult, uleiul volatil din coajă de portocale este bun și împotriva insomniei. În acest caz se administrează trei-șase picături de ulei de portocale, amestecate într-o lingură cu miere de tei, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Preparatul vă ajută să aveți un somn de calitate și să visați frumos. Uleiul volatil este indicat și împotriva stresului și a hipertensiunii. Se administrează cinci picături de ulei de portocale, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Tratamentul durează 45 de zile şi reglează activitatea sistemului nervos şi cardiovascular. Dacă ați răcit sau ați făcut gripă, cel mai bun remediu este să puneți două picături de ulei esențial de portocale în suc proaspăt de fructe. Consumați trei-patru pahare pe zi și veți vedea diferența. Pentru a crește imunitatea și a scăpa de durerea de cap provocată de răceală și de gripă, inhalați ulei de portocale. Nu în ultimul rând, acesta este inamicul depresiei. Persoanele care suferă de o astfel de boală trebuie să administreze, de patru ori pe zi, trei picături de ulei esențial de portocale, într-o linguriță cu miere. În acest fel, va fi stimulat sistemul nervos central și redat tonusul emoțional și mental.
SFAT. Înainte să începeți un tratament cu coji de portocale, trebuie să vedeți dacă acestea au fost tratate chimic!
Masca perfectă pentru tenul matur
Datorită antioxidanților conținuți, portocala este un aliat în lupta împotriva ridurilor și a îmbătrânirii premature şi ajută pielea să îşi menţină aspectul tânăr. Pentru a profita de beneficiile antirid ale fructului, decojiţi trei-patru felii de portocală şi amestecaţi pulpa cu una-două linguriţe cu miere. Aplicaţi masca pe faţă cu mişcări circulare, astfel încât cele două ingrediente să intre bine în piele. Dermatologii spun că masca este perfectă pentru tenul matur, pe care îl va hrăni, îl va hidrata şi îl va întinde. Dacă vreţi să vă curăţaţi tenul şi să vă desfundaţi porii, o metodă eficientă este să folosiţi un tratament ce combină praful de copt şi sucul de portocale. În acest caz, amestecaţi o linguriţă cu praf de copt cu suc de portocale până când obţineţi o pastă nu foarte groasă. Curăţaţi bine tenul, apoi aplicaţi masca în strat uniform, având grijă să evitați ochii şi buzele. Lăsaţi să acţioneze timp de zece minute, apoi masaţi amestecul cu mişcări circulare, foarte delicat. Clătiţi cu apă călduţă şi aplicaţi o cremă hidratantă.