de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Brâncuţa este o comoară terapeutică și, deși pare modestă și crește peste tot, are un imens potențial vindecător, demonstrat de numeroase studii de specialitate.
Previne crampele musculare
Indiferent că este proaspătă sau uscată, brâncuța are un efect medicinal dovedit. Este remarcabilă pe segmentul afecțiunilor căilor respiratorii superioare, tratând eficient congestiile, tusea, astmul, febra. Pentru a combate, de pildă, guturaiul tipic sezonului rece, se poate recurge la pulberea de brâncuță, obţinută din planta uscată, râșnită electric. Se pune un vârf de cuţit cu praf de brâncuță sub limbă şi se ţine timp de cinci minute, după care se înghite. Brâncuța conține anumiți compuși care susțin lupta organismului cu afecțiunile, planta întărind sistemul imunitar. Puteți apela cu încredere la tinctura de brâncuță, preparată din o parte plantă la cinci părți alcool alimentar de 70 de grade. Se lasă zece zile, se strecoară și se iau zece picături, de două-trei ori pe zi. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, brâncuța reduce nivelul colesterolului „rău” și tensiunea musculară, prevenind crampele, notează healthbenefitstimes.com.
Are efect diuretic
Brâncuţa mai este cunoscută și ca una dintre cele mai utile plante împotriva inflamațiilor, pe care le diminuează, având, de asemenea, un efect diuretic. În aceste condiții, se poate folosi în caz de dureri abdominale diverse, litiaza vezicii urinare, cistită. Tratamentul de regulă constă în administrarea de ceai de brâncuță, preparat din două lingurițe cu plantă mărunțită (simplă sau în combinație cu alte plante, în părți egale), la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se bea în cursul zilei, cu înghiţituri mici.
Brâncuța este utilă și împotriva colicilor abdominale ale copiilor, sub formă de ceai din o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită, sau de comprese aplicate pe abdomen