de Claudia Stan
Muştarul negru sau Brassica nigra este o plantă înaltă, originară din Europa. În România creşte doar în culturi şi a devenit o plantă importantă în menţinerea sănătăţii. Adjuvant în afecţiuni pulmonare
Brassica nigra are proprietăţi nutriţionale deosebite, conţinând vitaminele A şi C, complexul de vitamine B şi calciu. Seminţele plantei se pot consuma în stare proaspătă, dar nu mai mult de o linguriţă pe zi. Muştarul negru este o cale de atac împotriva artritei, reumatismului, inflamaţiilor şi durerilor de dinţi. Praful obţinut din seminţe date prin râşniţă acţionează ca un stimulent pentru mucoasa stomacului, asigurând o bună digestie. Totodată, făina de muştar, amestecată cu apă caldă (preferabil la temperatura camerei), este indicată în uz extern, împotriva afecţiunilor pulmonare. Pasta obţinută se lasă zece minute într-un bol, după care se împătureşte în tifon şi se aplică pe spate, în zona plămânilor, lăsând să acţioneze vreme de o jumătate de oră.
Atenţie! Muştarul negru este contraindicat femeilor însărcinate, fiind toxic în cantităţi mari!