de Călin Popa şi Florica Pintea
Celebrul ceai chinezesc oolong a dat la iveală recent o proprietate de excepție, care se adaugă listei impresionante de beneficii pe care le aduce sănătății: capacitatea de a stopa creșterea celulelor canceroase ale tumorilor de sân.
Atacă ADN-ul celulelor tumorale
Cele mai recente teste de laborator au pus în evidență capacitatea ceaiului oolong de a preveni cancerul de sân și de a stopa dezvoltarea acestui tip de tumori, anunță cercetătorii de la Universitatea „St. Louis”, din Missouri, SUA. Experții au pornit de la constatarea că în regiunile în care acest ceai este consumat frecvent, incidența bolii este mai scăzută cu 35% față de media națională înregistrată în China. Rezultatele testelor de laborator îi îndreptățesc pe experți să considere că extractul de ceai oolong are șanse mari să devină o metodă netoxică de prevenire a bolii, precum și un viitor tratament. „Rezultatele noastre arată că ceaiul oolong joacă un rol important în inhibarea celulelor tumorale, în proliferarea lor și în procesul de regresie a bolii. Acest ceai poate induce daune la nivelul ADN-ului celulelor bolnave și are un mare potențial de agent de chimioterapie”, se arată în comunicatul experților americani.
Bogat în antioxidanţi
Ceaiul oolong este un produs chinezesc cu caracteristici unice şi distincte, rezultat al unei evoluţii seculare. Astăzi, este renumit în toată lumea printr-o lungă serie de beneficii. Este bogat în antioxidanți, conţine vitamine şi minerale vitale (calciu, cupru, seleniu şi potasiu). Unul dintre compușii prezenți în ceaiul oolong a demonstrat eficiență în controlul metabolismului grăsimilor în organism. Specialiștii consideră că un consum zilnic de ceai oolong poate reduce obezitatea prin accelerarea procesului de lipoliză, care va determina organismul să ardă mai multă grăsime. Se infuzează 3 g ceai oolong la 200 ml apă (o măsură dozatoare cu ceai per ceaşcă). Ceaiul se prepară folosind apa la temperatura de 70-80 de grade Celsius, iar frunzele se lasă la infuzat două minute.
Calmează iritaţiile cronice ale pielii
Ceaiul oolong are avantajul de a putea fi infuzat de mai multe ori şi, spre deosebire de alte varietăţi, devine tot mai gustos pe măsură ce este utilizat. Frunzele se pot folosi de trei până la cinci ori. Ceaiul Oolong este renumit pentru protecția pe care o oferă organismului în fața radicalilor liberi, care provoacă o îmbătrânire prematură a celulelor. Polifenolii din frunzele acestui ceai anihilează radicalii liberi din organism, încetinind procesul de îmbătrânire. Potrivit unor cercetări recente, consumul de ceai oolong are un efect benefic asupra pacienţilor diagnosticaţi cu eczeme. Rezultatele sunt vizibile după o săptămână, grație polifenolilor prezenţi în acest tip de ceai, care acționează ca agenți antialergici, ameliorând iritaţiile cronice ale pielii.
Ceaiul oolong tratează căderea masivă a părului și susține sănătatea cavității bucale, prin inhibarea dezvoltării bacteriilor care cauzează carii
Susţine sănătatea osoasă
Antioxidanţii prezenţi în ceaiul oolong consolidează structura osoasă, previn apariţia osteoporozei şi susțin creşterea normală, sănătoasă, a corpului uman. O serie de studii au demonstrat că persoanele care beau în mod constant ceai oolong, timp de peste zece ani, își reduc considerabil riscul de pierdere a densității osoase. În același timp, polifenolii naturali prezenţi în ceaiul oolong acţionează ca agenţi de combatere a stresului şi elimină tulburările stării generale de anxietate și de agitație. Consumul de ceai oolong pe parcursul zilei menține concentrarea şi îmbunătăţeşte agilitatea mentală.