de Călin Popa şi Florica Pintea
Cherimoya este simbol naţional în Chile, Ecuador şi Peru. Cândva, marele scriitor Mark Twain îl considera „cel mai delicios fruct cunoscut de oameni”. Pe lângă gustul său de excepție, cherimoya aduce și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Garantează formarea cartilajelor, tendoanelor și ligamentelor
Cherimoya, supranumit „fructul de înghețată”, are un gust complex, la granița dintre banane, ananas, papaya, piersică şi căpşuni. Este foarte gustos, cu excepția sâmburilor, care sunt toxici și trebuie înlăturați. Cherimoya este o adevărată comoară nutrițională, fiecare fruct conținând fructoză, glucoză, fibre, vitaminele A şi C (peste 35% din doza zilnică necesară), minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu şi fier, ca și niacină, riboflavină, tianină, acid folic, acid ascorbic şi antioxidanţi. În aceste condiții, consumul zilnic de cherimoya asigură vindecarea rapidă a leziunilor, formarea corespunzătoare a cartilajelor, tendoanelor și ligamentelor și rezistență în fața acțiunii agenților infecțioși. De asemenea, cherimoya constituie o armă naturală împotriva anemiei și a stresului.
Înlesneşte buna funcţionare a muşchilor
Antioxidanții prezenți în cherimoya susțin sănătatea cardiovasculară. Fructul reduce colesterolul „rău” și crește valoarea colesterolului „bun” (HDL) în sânge. De asemenea, prin echilibrul dintre sodiu și potasiu, cherimoya reglează ritmul cardiac și presiunea sangvină, având efect în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune. Cu ajutorul cantității semnificative de fibre (aproape 90% din necesarul zilnic recomandat), acest fruct menține o bună sănătate digestivă, prevenind absorbția colesterolului în intestine și constipația. Prin conținutul de vitamina B6, cherimoya ajută la funcționarea în parametri optimi a metabolismului, întărind sistemul imunitar în fața agresiunilor zilnice. Studiile efectuate până în prezent au scos la lumină faptul că fructul, consumat cu regularitate, înlesneşte buna funcţionare a muşchilor și a sistemului nervos, ținând la distanță maladii degenerative, cum este Parkinson.
Limitează daunele aduse de radicalii liberi
Cherimoya conține substanțe care, potrivit unor cercetări recente, s-au dovedit eficiente în împiedicarea proliferării celulelor canceroase, interferând cu acțiunea unor enzime. Potrivit literaturii de specialitate, acest fruct limitează daunele aduse celulelor de toxine și de radicali liberi, stimulând, în același timp, producerea de colagen și întârziind astfel îmbătrânirea. De altfel, cherimoya este renumit pentru capacitatea de a menține sănătatea și prospețimea pielii, de a combate ridurile și liniile fine ale feței și de a întreține un păr strălucitor și bogat. Nu în ultimul rând, prin tradiție, cherimoya este creditat cu capacitatea de a îmbunătăți fertilitatea, fiind consumat și ca afrodisiac.
Pentru a consuma cherimoya, tot ceea ce trebuie să faceți este să tăiați fructul în două, să eliminați sâmburii și să îl mâncați cu lingurița, până ajungeți aproape de coajă. O altă variantă este curățarea totală și apoi tăierea în bucățele a întregului fruct