de Călin Popa şi Florica Pintea
Folosite de oameni încă de acum 5.000 de ani, semințele de susan au confirmat nenumărate beneficii pentru organismul uman și în seriile de teste științifice realizate în deceniile contemporane.
Uleiul este de mare folos diabeticilor hipertensivi
Susanul este unul dintre alimentele cu o concentraţie de nutrienţi foarte ridicată, dar în acelaşi timp poate fi un medicament dintre cele mai eficiente. Acest condiment are un nivel ridicat de cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, zinc, plus o serie de vitamine şi proteine. Datorită acestor elemente nutritive, susanul este eficient în combaterea diabetului. Un studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică” a constatat că uleiul de susan îmbunătăţeşte eficiența medicamentelor folosite în tratarea acestei afecțiuni. De asemenea, înlocuirea uleiului clasic cu cel de susan este de folos diabeticilor hipertensivi.
Protejează corpul de efectele radiaţiilor
Literatura de specialitate menționează în dreptul susanului rezultatele unor teste în urma cărora s-a constatat faptul că uleiul de susan scade tensiunea arterială. În plus, magneziul din seminţele de susan menține buna funcționare a inimii, prin prevenirea leziunilor aterosclerotice. Acest efect este datorat unui antioxidant şi antiinflamator din seminţele de susan, cunoscut sub numele de sesamol, care are proprietăţi demonstrate științific pe direcția sănătăţii cardiovasculare. De asemenea, substanța protejează organismul de efectele radiaţiilor, prevenind deteriorarea funcțiilor intestinelor şi splinei.
Menține sănătatea osoasă
Seminţele de susan conţin un compus anticancer. Un studiu publicat în„ Jurnalul American de Nutriţie Clinică” a constatat că riscul de tumori colorectale scade cu 13% dacă susanul este prezent în mod regulat în alimentație. De asemenea, grație zincului pe care îl conțin, semințele de susan stimulează creşterea densităţii minerale a oaselor şi ajută la sănătatea sistemului osos. Totodată, consumul regulat de semințe de susan s-a dovedit benefic în cazuri de artrită. Astfel, cuprul din susan, un mineral important pentru mecanismele antiinflamatorii şi antioxidante enzimatice, reduce durerile şi umflăturile asociate cu această afecțiune invalidantă, atât de des întâlnită. Un studiu de dată recentă indică faptul că seminţele de susan pot înlocui cu succes anumite medicamente prescrise pentru artrita de genunchi. Potrivit specialiștilor, tratamentul constă în administrarea a patru lingurițe cu susan pe zi, ca atare sau măcinate în râșnița de cafea.
Seminţele de susan sunt bogate în fibre, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sănătos şi un colon curat
Contribuie la albirea dinţilor
Susanul are și numeroase întrebuințări externe, cu efecte dintre cele mai notabile. Astfel, acest condiment atât de iubit ajută la regenerarea pielii prin aportul de zinc, care contribuie la elasticitate și la refacerea țesuturilor deteriorate. La rândul său, uleiul de susan este cunoscut ca un calmant pentru arsurile de piele. Nu în ultimul rând, susanul are capacitatea de a elimina placa bacteriană din cavitatea orală şi contribuie la albirea dinţilor.