de Călin Popa şi Adrian Barna
Pepenica are o lungă și ilustră istorie în medicina complementară. Considerată plantă sacră de vechii celți, apreciată pe tot parcursul Evului Mediu, această vindecătoare de calibru, atât de decorativă în orice grădină, oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.
Acţionează ca analgezic
Întreaga plantă, flori, frunze, rădăcini și muguri, poate fi utilizată pentru tratarea unei largi palete de afecțiuni. Compușii pe care îi conține pepenica au uimit lumea medicinei moderne, planta acționând ca analgezic, antibacterian, antiinflamator, antioxidant, astringent, diuretic și tonic. Prin aportul de antioxidanți, pepenica ajută organismul să lupte cu radicalii liberi și toxinele, reducând riscul apariției tumorilor și amânând instalarea bolilor degenerative, în frunte cu temuta Alzheimer.
Este o veritabilă aspirină naturală
Preparatele pe bază de pepenică au proprietatea de a favoriza transpirația abundentă, fiind de mare folos în cazuri de viroze, gripe și răceli. Unul dintre ingredientele active cele mai importante ale plantei este acidul salicilic, ceea ce face din pepenică o veritabilă aspirină naturală. De asemenea, ceaiul de pepenică, preparat din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită, favorizează circulația sangvină și furnizează organismului slăbit de boală uleiuri esențiale, flavonoide și alți compuși prețioși, care contribuie la calmarea tusei persistente și la ușurarea respirației, notează naturalfoodseries.com.
Aliat de nădejde în lupta cu gastrita
Potrivit literaturii de specialitate, pepenica are capacitatea de a regla funcționarea sistemului digestiv, combătând indigestia acidă, protejând mucoasele stomacului și echilibrând fluidele din tractul di- gestiv. De asemenea, studiile au demonstrat că planta are capacitatea de a accelera vindecarea ulcerelor gastrice, de a preveni leziunile la acest nivel, de a trata gastrita și arsurile. Unul dintre cele mai importante aspecte este acela că planta, care are un gust plăcut, vindecă diareea copiilor fără să fie nevoie de medicamente. Pentru tratarea afecțiunilor digestive se poate administra pepenică sub formă de capsule, ce se procură din magazinele de specialitate, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist. De asemenea, planta reduce semnificativ durerile, în special pe cele localizate în puncte fixe.
Ceaiul de pepenică furnizează organismului slăbit de boală uleiuri esențiale, flavonoide și alți compuși prețioși, care contribuie la calmarea tusei persistente și la ușurarea respirației
Preîntâmpină îmbătrânirea pielii
Pepenica, în special sub formă de decoct concentrat, are proprietatea de a îmbunătăți aspectul pielii prin eliminarea sebumului și particulelor poluante de la suprafața tenului. Decoctul se prepară din o lingură cu pepenică fiartă în 200 ml apă timp de cinci minute. Se lasă vasul acoperit timp de zece minute, se strecoară lichidul, se răcește și se aplică local în cazuri de acnee, iritații, eczeme. În același timp, planta contribuie la reducerea ridurilor și a liniilor fine și previne îmbătrânirea, protejând pielea de acțiunea dăunătoare a razelor UV și vindecând leziunile provocate de expunerea îndelungată la razele solare.