de Călin Popa şi Eduard Popa
Ceapa verde, numită și „a primăverii”, este cunoscută pentru proprietățile sale de toți cei care doresc să aducă organismului un plus de energie și o binevenită detoxificare după sezonul rece.
Eliberează organismul de substanţele poluante inhalate din atmosferă
Ceapa primăverii are un conţinut bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 şi magneziu, precum și multe alte substanțe benefice, care o recomandă după sezonul rece pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni sau chiar pentru alinarea unor suferințe. Astfel, consumul de ceapă verde eliberează organismul de toxine și de substanțe nocive generate de inhalarea poluanților din atmosferă, ajută corpul să lupte cu radicalii liberi și are efect de antibiotic şi antiviral puternic, fiind un bun remediu pentru plămâni şi căile respiratorii, de folos în bronşitele infecţioase şi în cele alergice. Totodată, ceapa verde combate tulburările sistemului circulator, prevenind bolile cardiovasculare, întrucât conține antioxidanți redutabili.
Reglează activitatea glandelor care secretă cortizon
Fiind săracă în grăsimi saturate, ceapa verde poate fi o excelentă opțiune alimentară la început de primăvară nu doar pentru cei care doresc să scadă în greutate, ci și pentru detoxificarea organismului. Efectul este datorat faptului că această legumă care dă savoare oricărei salate de crudități este un excelent depurativ. În același timp, potrivit literaturii de specialitate, ceapa primăverii are capacitatea de a regla activitatea hormonală. În plus, consumul zilnic, sub formă de fire sau de suc, contribuie la diminuarea semnificativă a riscului crizelor de alergie, întrucât ceapa primăverii reglează activitatea glandelor responsabile de secreţia naturală a cortizonului. De asemenea, potrivit nutriționiștilor, consumul de ceapă verde, prin aportul de antioxidanți, crește rezistența organismului în fața agresiunilor de toate felurile, întrucât este puternic susținut sistemul imunitar.
Ceapa primăverii are capacitatea de a regla activitatea hormonală