de Călin Popa şi Florinel Dumitru
Legendele popoarelor nordice spun că oamenii și animalele așteaptă cu nerăbdare apariția leurdei, pentru a folosi această plantă ca tratament de purificare după iarna lungă. Cu beneficii multiple și surprinzătoare, leurda a fost confirmată ca plantă de top a primăverii de studiile științifice derulate de medicina modernă.
Purifică stomacul și intestinele
Leurda este încărcată de carotenoizi, vitaminele A şi C, ulei eteric şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu şi cupru. Ca urmare, este un adevărat tămăduitor al afecțiunilor respiratorii cum sunt bronșitele, tuberculoza sau infecțiile de sezon - răceli și gripă. Totodată, leurda este renumită pentru efectele în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări şi în distrugerea paraziților intestinali, fiind un antifungic de excepție. S-a demonstrat faptul că frunzele de leurdă au proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifica sângele, ficatul, stomacul şi intestinele. Frunzele de leurdă se pot consuma primăvara devreme, printr-o cură de trei săptămâni, amestecate în diferite preparate.
Combate momentele de lapsus
Leurda este folosită prin tradiție și pentru detoxificarea rinichilor și a vezicii urinare, eliminând excesul de acid uric, foarte dăunător bolnavilor de gută. Totodată, prin capacitatea de a curăța sângele, această plantă reduce tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, reduce trigliceridele, creşte valoarea colesterolului „bun”. De asemenea, leurda este un bun vitaminizant şi mineralizant, precum și un antianemic excelent. Curele cu leurdă sunt indicate și pentru un somn liniştit şi tonificarea sistemul nervos, prevenindu-se astfel astenia de primăvară. În același timp, leurda este renumită pentru că stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi anxietatea.
Tratează herpesul
Cercetări de dată recentă au relevat faptul că salata din frunze de leurdă, consumată pe tot sezonul de primăvară, previne îmbătrânirea şi combate reumatismul degenerativ. Se pot administra și capsule cu concentrate de leurdă, recomandate de regulă ca suplimente naturale pentru suferinzii de toxiinfecţii alimentare, constipaţii etc. Folosită extern, leurda tratează eficient eczemele, herpesul, rănile greu vindecabile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Împotriva furunculilor se pot folosi cataplasme cu frunze de leurdă.
Leurda are efect pentru curățarea organismului persoanelor care au renunțat la fumat, întrucât înlătură nicotina din corp
Ciuperci cu leurdă
Ingrediente: 500 g ciuperci, 3 cepe albe, 2 legături de leurdă, 1 legătură de pătrunjel, ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală bine ciupercile şi se fierb cinci minute în puţină apă cu sare. Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei de măsline, iar când devine transparentă se adaugă usturoiul tocat, apoi ciupercile şi se acoperă. Leurda şi pătrunjelul se taie mărunt şi se pun peste ciuperci. Se poate stinge cu o jumătate de pahar cu vin alb demisec. Se condimentează după gust.