de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe
Cicoarea este prețuită din vremea Egiptului Antic pentru proprietăţile sale tămăduitoare. Plantă nelipsită din arsenalul de vindecători ai naturii, se remarcă pe direcția afecțiunilor hepato-biliare, dar nu numai.
Topește rapid grăsimea
Cicoarea este un tezaur de substanțe benefice pentru organism, aspect confirmat de seriile de cercetări moderne asupra acestei plante. Acești compuși au efecte diuretice, laxative, hipoglicemiante şi depurative. Substanţele chimice din plantă favorizează secreţia de sucuri gastrice, astfel că procesul de digestie se desfăşoară fără efort pentru organism. Sucurile rezultate sunt mai uşor absorbite la nivelul intestinului şi întregul proces de digestie este îmbunătăţit. Ceaiul de cicoare se obţine prin amestecarea unei linguri cu frunze uscate şi mărunțite cu plantă cu 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară. Se consumă când ajunge la temperatura corpului. Cicoarea este un bun aliat al curelor de slăbire. Inulina din plantă este o substanţă care intensifică metabolismul şi arderile. În acelaşi timp, fortifică organismul şi îl ajută să topească mai rapid celulele adipoase. Această substanţă se găseşte din belşug în preparatele de cicoare - ceaiuri, cafea. Rădăcina de cicoare este curăţată, spălată şi prăjită, după care este măcinată. Pulberea obţinută poate fi utilizată sub formă de cafea. De asemenea, compresele şi cataplasmele cu cicoare sunt recomandate din cele mai vechi timpuri ca tratamente naturale împotriva unor afecțiuni ale pielii cum sunt acneea, furunculoza, plăgile deschise.
Pansament hepatic
Curele cu cicoare sunt un adevărat pansament pentru ficat. Studii recente au demonstrat că, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi, planta ajută la eliminarea rapidă a toxinelor de la nivelul ficatului şi al bilei. De asemenea, cicoarea este un redutabil tratament împotriva inflamaţiilor articulare, fiind utilizată de secole pentru ameliorarea osteoartritei. La recomandarea specialistului, se administrează macerat la rece din cicoare, preparat astfel: pulberea de rădăcină poate fi amestecată cu 200 ml apă rece. Preparatul se lasă la temperatura camerei pentru zece ore, apoi este filtrat. Cicoarea se poate utiliza şi sub formă de tinctură, extern, în tratarea reumatismului. Se amestecă 10 linguri cu pulbere de rădăcină de plantă cu 100 ml alcool de secară/fructe, de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat pentru 12-14 zile, după care se filtrează și se folosește sub formă de comprese.
Cicoarea acţionează ca tonic natural şi energizează organismul
Scade colesterolul „rău“
Cicoarea este binecunoscută pentru capacitatea de a ajuta la scăderea colesterolului „rău” și, prin extensie, este eficientă în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, menținând sănătatea sistemului circulator, prevenind în principal ateroscleroza şi hipertensiunea arterială. Totodată, cicoarea poate preveni instalarea diabetului. Grație prezenței unui mare număr de minerale şi vitamine, care sunt uşor absorbite de organism, preparatele din cicoare ajută la reglarea glicemiei din sânge.