de Călin Popa şi Florica Pintea
Este considerată ca aparținând elitei plantelor medicinale în toată Asia, încă din secolul al XVI-lea. Vine cu zeci de vitamine și minerale, fiind deopotrivă un superaliment și un medicament. Numele plantei este ashitaba, iar cercetări de dată recentă i-au evidențiat proprietăți remarcabile.
Întârzie îmbătrânirea!
În Japonia este numită „planta longevității”, iar chinezii o prețuiesc încă din urmă cu cinci secole, din timpul dinastiei Ming. După ce în anii 1990 a intrat în atenția cercetătorilor care i-au pus în evidență o seamă de calități, ashitaba este obiectul unei descoperiri remarcabile, de dată recentă. În timpul unui studiu realizat de cercetătorii austrieci ai Universităţii din Graz s-a detectat în frunzele plantei un compus numit DMC, iar din experimentele realizate a reieşit faptul că substanţa protejează celulele şi întârzie îmbătrânirea, grăbind procesul de vindecare şi de regenerare prin înlăturarea celulelor care pot cauza boli.
Adjuvant în cazuri de anemie
Efectele plantei au fost testate inclusiv pe mai multe tipuri de celule umane, stabilindu-se că substanţa previne îmbătrânirea ţesuturilor şi organismului. „Lucrarea de faţă identifică DMC ca un compus antiîmbătrânire cu efecte cardioprotectoare la şoareci şi potenţial de a promova longevitatea în rândul speciilor. Experimentele indică faptul că efectele DMC ar putea fi transferabile la om”, explică documentul concluziv publicat de specialiștii austrieci în revista „Nature Communications”. De asemenea, grație faptului că ashitaba conţine 13 tipuri de minerale, 11 feluri de vitamine, fibre, proteine, fiind bogată și în minerale ca potasiul, calciul, fierul, este folosită ca adjuvant în tratarea anemiei sau a oboselii cronice.
Creşte fluxul biliar
Printre beneficiile cunoscute ale plantei se numără şi faptul că echilibrează glicemia, creşte fluxul biliar şi îmbunătăţeşte digestia. Există dovezi științifice în sprijinul faptului că planta este eficientă în cazuri de reflux esofagian și ameliorează ulcerul peptic, notează foodtrients.com. De asemenea, planta este redutabilă, grație compușilor săi, pe linia combaterii enteritei cronice, a prevenirii cancerului (întrucât conține antioxidanți puternici), reglând presiunea sangvină și reducând nivelul colesterolului „rău”. Ashitaba se găsește în magazinele naturiste ca supliment (tablete) sau sub formă de ceai.
Ashitaba este creditată cu capacitatea de a ameliora unele tipuri de dureri, având proprietăți antiinflamatoare
Salată de cartofi cu ashitaba
Ingrediente (pentru patru porții): 700 g cartofi, 1 ceșcuță cu fasole verde tăiată, 1/2 ceșcuță cu cuburi de măr, 1/4 ceșcuță cu țelină tocată, 1/2 ceșcuță cu frunze de ashitaba tocate. Pentru dressing: 1 ceșcuță cu năsturel, 1/4 ceșcuță cu brânză feta.
Mod de preparare: cartofii tăiaţi cubulețe se fierb timp de 15 minute în apă cu sare, se scurg și se lasă la răcit. Fasolea verde se lasă în apă fierbinte cinci minute, apoi se trece rapid în apă cu cuburi de gheață, pentru a-și păstra culoarea. Pentru dressing se mixează ingredientele, până capătă consistența unei maioneze subțiri. După răcirea legumelor, se amestecă toate elementele componente, se toarnă deasupra o ceșcuță cu dressing și se ornează cu frunze de ashitaba.