de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Cauzat de cele mai multe ori de stafilococul auriu, anemie, diabet, tulburări hormonale sau alergii, urciorul, acel furuncul mic apărut lângă foliculul unei gene de pe pleoapă, poate cauza mari neplăceri, dacă nu este luat în seamă. Natura vă poate fi însă de mare ajutor.
Mușețelul curăță locul bolnav
O primă măsură pe care o puteți lua atunci când vă treziți cu un urcior este să puneți de câteva ori pe zi comprese cu apă caldă, acestea având rolul de a reduce inflamația în zona în care apare. O plantă cu excelente proprietăți antiinflamatorii și compuși care ajută la curățarea locului infectat, determinând, totodată, retragerea urciorului este mușețe- lul. Se face o infuzie din câteva lingurițe cu flori de mușețel, se lasă la răcit, apoi se aplică pe o compresă sterilă. Usturoiul este un alt remediu folosit cu succes din cele mai vechi timpuri. Spălați fața cu apă și săpun, apoi ștergeți cu un prosop curat. Luați un cățel de usturoi și tăiați la un capăt, apoi strângeți între degete până apare puţin suc. Cu acesta tamponați zona urciorului. Atenție! Veți avea parte de usturimi, dar efectul este garantat. Se repetă operaţia de patru ori în decurs de două ore, şi în următoarele ore urciorul dispare.
Aloe face să dispară stafilococul
Când vreți să spuneți adio unui urcior, puteți folosi și sucul unui cartof. Feliați un cartof și lăsați la frigider. Când s-a răcit, aplicați pe pleoapa inflamată. De asemenea, sucul de aloe vera are proprietăți antibacteriene care ajută la distrugerea stafilococului și accelerează procesul de vindecare. Înmuiați puțină vată în sucul de aloe vera și aplicați direct pe umflătură. Un bun astringent care reduce bacteria ce duce la apariția urciorului este coada-calului. O lingură cu planta uscată se pune la infuzat într-o cană cu apă caldă. În acest preparat, înmuiați un tifon și aplicați pe zona afectată. Sfecla elvețiană sau mangoldul, o legumă folosită des în bucătăria mediteraneană, este de ajutor în accelerarea procesului de vindecare și reduce durerea care apare o dată cu inflamația. Se pune la fiert o frunză de mangold într-o cratiță, se strecoară și se lasă la răcit. Ulterior, se aplică pe pleoapă, ținând ochiul închis, timp de zece minute. Se repetă procedeul de trei ori pe zi.