de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Potrivit statisticilor, boala hemoroidală afectează în acest moment 50% din populația globului, cu vârsta de până la 50 de ani. Cum se poate trata în mod natural, dar mai ales ce trebuie să faceți ca să țineți departe această afecțiune, aflați din interviul cu farmacist Ion Bobaru (medalion; Farmacia Faltis, Calea Galaţi nr. 29, Brăila, număr de telefon: 0239.615.931).
„În cazuri grave, se poate instala anemia sau hemoragia”
- În ultima perioadă, hemoroizii sunt o afecțiune din ce în ce mai răspândită. De ce apare această boală și care sunt simptomele acesteia?
- E foarte adevărat că în acest moment boala hemoroidală s-a răspândit în rândul populației, dar, din păcate, dintr-o jenă inexplicabilă, mulți bolnavi nu-și declară suferința. Hemoroizii sunt dilatații ale venelor hemoroidale și pot lua atât formă externă, cât și internă. Cel mai adesea sunt asimptomatici, dar în cazuri grave pot provoca sângerare și prolabare (adică ies din orificiul anal). Dacă sângerarea care apare după defecație este cronică, se poate instala anemia și, în cazuri grave, se poate ajunge la hemoragii importante. Alte simptome ale bolii hemoroidale sunt durerea, senzația de evacuare rectală incompletă și dificultatea de curățare a regiunii anale.
- Pot fi hemoroizii un ecou al altor boli, precum tumorile pelviene, cancerele rectale sau ascitele?
- Boala hemoroidală este o boală a vaselor hemoroidale localizate la nivelul anusului și rectului, acestea fiind o prelungire a venelor aparatului circulator periferic. O deficiență a circulației sângelui în vasele periferice se reflectă și asupra vaselor hemoroidale. Consecința? Apariția hemoroizilor. Cât privește tumorile pelviene, cancerele rectale sau ciroza cu apă în abdomen numită și ascită, au cauze total diferite.
„Folosiți unguent din coada-șoricelului, flori de gălbenele şi rădăcină de tătăneasă”
- Se spune că cine evită constipația previne formarea hemoroizilor. În acest context, care sunt alimentele cu valoare terapeutică împotriva hemoroizilor? Pe de altă parte, ce alimente trebuie evitate?
- Constipaţia este o eliminare dificilă a materiilor fecale. Această evacuare dificilă a bolului fecal provoacă și apoi întreține hemoroizii. Pentru bolnavii suferinzi de hemoroizi trebuie corectată neapărat constipația, iar această reglare trebuie făcută printr-o dietă alimentară bogată în fibre. În această privință cele mai importante alimente sunt cerealele integrale (ovăz, secară, hrişcă, mei, tărâțe de grâu, arpacaș), leguminoasele (fasolea, lintea, bobul, năutul), alimentele bogate în clorofilă (salata, spanacul, urzica, păpădia, măcrișul, ștevia). Alte regulatoare ale tranzitului intestinal sunt fructele (prunele, merele, cireșele, murele, afinele, zmeura, ananasul), semințele de in, plantele aromatice (feniculul, mărarul, busuiocul), citricele bogate în vitamina C (grepfrut, mandarine, portocale, lămâi, kiwi) și, nu în ultimul rând, mierea. Consumul de lichide sub formă de supe, ciorbe, compoturi, ceaiuri are efect favorabil pentru cel care suferă de constipație. Dacă problema constipației nu se rezolvă doar prin dieta alimentară, se apelează la terapiile naturiste cu unele plante medicinale. Preparatele farmaceutice din volbură și crușin se folosesc des în combaterea constipației la bolnavul suferind de hemoroizi. Se administrează decoct din plante, o cană, în care se dizolvă o linguriță cu miere, 50 de picături cu tinctură, dizolvate într-o ceșcuţă cu ceai, sau 50 ml vin, administrat cu o linguriță cu miere. Preparatele se consumă seara, înainte de culcare. Uleiul de ricin sau uleiul de parafină, în doze de 50 g, luate seara la culcare, se pot folosi cu succes în combaterea constipaţiei. De asemenea, pulberea de tescovină, prin conținutul în fibre, uleiuri bogate în acizi grași nesaturați de tip Omega 3 și resveratrol, normalizează tranzitul intestinal și astfel ține hemoroizii departe. Se folosește o linguriță de două ori pe zi, luată cu puțină miere. Alimentele de evitat sunt condimentele puternice (ardei iute, piper, hrean), brânzeturile, băuturile tari, spirtoase. Cât privește vinul și berea, se recomandă consumul cu moderație.
- Potrivit fitoterapeuţilor, dureroşii hemoroizi se pot trata şi fără bisturiu. Ce leacuri naturale recomandați pentru a scăpa rapid de această problemă stânjenitoare?
- Paleta mare de simptome ce însoțește boala hemoroidală face ca tratamentul să fie destul de complex, intern și extern. Cel intern, al cărui scop este de a întări pereții venelor hemoroidale, constă în special în preparate pe bază de saschiu, salcâm japonez, ginkgo biloba, castan. Se utilizează pulbere, o jumătate de linguriță de două ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat, decoct, două căni pe zi, tinctură (30 de picături de două ori pe zi, adăugate în apă) sau o lingură cu vin, de două ori pe zi. Toate preparatele se vor consuma după masă. Pentru tratamentul local se folosesc produse pe bază de coada-șoricelului, flori de gălbenele, mușețel, rădăcină de tătăneasă și scoarță de stejar. Preparatele se utilizează sub formă de ungeri. Dacă însă nu se obțin rezultate mulțumitoare, ultima alternativă rămâne bisturiul.
„Efect terapeutic calmant au băile de șezut cu fierturi din muguri de plop negru”
- Unui pacient care trece printr-o criză hemoroidală îi sunt utile băile de șezut cu plante? Care sunt plantele care pot lua durerea cu mâna?
- Băile călduțe de șezut sunt foarte importante în tratamentul hemoroizilor, întrucât asigură atât igienizarea zonei anale, dar au și un efect terapeutic calmant. Se pot face băi cu fierturi din muguri de plop negru, pelin, plante aromatice.
- Cât de folositoare sunt cataplasmele în vindecarea hemoroizilor? Ce recomandați în acest sens?
- Folosirea cataplasmelor sau a pansamentelor umede este etapa următoare după băile de șezut. O cataplasmă eficientă se obține din părți egale de argilă și tescovină, foarte fin măcinată, care se amestecă cu o fiertură de rădăcină de nalbă mare sau iarbă de troscot, până se formează o pastă moale. Aceasta se întinde pe un material textil și se aplică pe zona anală, ținându-se în contact aproximativ o oră.
SFAT. Din tabietul zilnic al celor predispuși la insuficienţă circulatorie nu trebuie să lipsească preparatele din saschiu sau de ginkgo biloba.
„Faceţi cât mai multă mişcare şi hidrataţi-vă suficient!“
- Ce se poate face pentru a preîntâmpina apariția hemoroizilor?
- Prevenția apariției hemoroizilor se poate face printr-o alimentaţie diversificată, hidratare suficientă, evitarea constipației și cât mai multă mișcare și efort fizic moderat. Boala hemoroidală mai este cunoscută ca și boala contabilului, pentru că îi afectează cel mai mult pe cei care stau sau lucrează stând mai mult pe scaun. Hemoroizii nu fac parte din factorii favorizanți ai cancerului colorectal. Dar cancerul colorectal și hemoroizii au câteva simptome comune, și anume sângerarea și constipația. Diferența o poate stabili un consult de specialitate. De asemenea, și conduita alimentară este asemănătoare atât în cazul hemoroizilor, cât și al cancerului colorectal.