de Anda Postolache
În cazul cistitelor sau al infecţiilor urinare în faze incipiente, când vă deranjează simpla urinare din pricina usturimilor, dar şi faptul că simţiţi nevoia să mergeţi foarte des la toaletă, puteţi apela la câteva tratamente naturiste. Este indicat să beţi zilnic trei căni cu infuzie preparată din amestec de: cozi de cireşe, mătase de porumb, coada-calului, fructe de măceşe, albăstrele, frunze de mesteacăn. Se pune o lingură cu amestecul din plante la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute şi se bea călduţ, neîndulcit. În paralel cu consumarea ceaiului menţionat se pot face băi de şezut seara, înainte de culcare. Se procedează în felul următor: în cinci litri de apă puneţi un mănunchi de coada-calului, de preferinţă verde. Lăsaţi să fiarbă zece minute, apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi la infuzat 15 minute. Strecuraţi şi turnaţi infuzia obţinută într-un lighean. Staţi cu şezutul în apa cât mai fierbinte cam 15 minute. Important este să ieşiţi înainte de a se răci complet, să nu răciţi. Nu vă ştergeţi, ci înfăşuraţi-vă doar cu un prosop mare în jurul coapselor şi intraţi în pat sub plapumă sau pătură. Staţi aşa cam 20 de minute, apoi îmbrăcaţi pijamaua.
Plante binefăcătoare
În cazul nefritelor, paralel cu tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist, este bine să urmaţi şi un tratament naturist. Se prepară un amestec din 40 g de frunze de zmeur şi frunze de urzică, frag, mesteacăn, 40 g de seminţe de in. Infuzia se obţine din trei linguriţe la o jumătate de litru de apă. Se beau trei ceşti pe zi.
O altă infuzie se face din talpa-gâştei (10 g), sunătoare (10 g), trei-fraţi-pătaţi (10 g), coada-calului (20 g), rădăcină de tătăneasă (20 g) şi flori de vetrice (5 g). De asemenea, se pun trei linguriţe din acest amestec la jumătate de litru de apă şi se beau trei ceşti pe zi.