de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Doar cine a suferit o durere de ureche poate înțelege cât de supărătoare și de severă poate fi această afecțiune, care uneori interacționează cu activitățile zilnice. Natura are însă multe leacuri, cu eficiență maximă.
Vaporii de sare calmează
Potrivit specialiștilor, durerea de ureche apare în cele mai frecvente cazuri de la o simplă răceală. În acest caz, bolnavul se poate trezi că are și tulburări de somn, febră și mucus de culoare verde sau galbenă. Dar durerile de urechi pot fi cauzate și de otite, dar și de anumite infecţii ale gâtului şi ale nasului. De asemenea, loviturile puternice, acumularea de ceară, apa rămasă după baie sau diferenţele de presiune pot cauza dureri. Un prim pas în a calma durerea de urechi este să luați un prosop, pe care l-ați înmuiat în apă fierbinte, o sticlă cu apă caldă, învelită într-un prosop sau sare grunjoasă. În acest ultim caz, se încălzesc zece linguri cu sare, apoi se pun într-un săculeţ de pânză deasă, care se ţine aproape de ureche. Vaporii degajaţi calmează durerea şi grăbesc vindecarea.
Suc de usturoi pentru otite
În caz de infecţii cauzate de otite, puteți folosi cu succes sucul de usturoi. Se strivesc câţiva căţei de usturoi, iar sucul rezultat se picură cu ajutorul unei pipete în urechea cu probleme. Acest preparat va calma durerea și, totodată, este de mare ajutor la vindecare, deoarece usturoiul este un antibiotic natural. Şi sucul de la o ceapă zdrobită, aplicat pe o bucăţică de vată ce va fi introdusă în ureche, este extrem de util pentru a stopa durerile puternice de ureche. În plus, pentru a scăpa de dureri puteți apela și la cataplasme cu frunze proaspete de urechelniță. Frunzele se introduc într-o cană cu apă fierbinte, se lasă 15 secunde, se scot, se presează şi se aplică, sub formă de cataplasmă, în spatele urechii. Utilă este și tinctura de urechelniță, din care se vor pune două picături în urechea cu probleme, de trei ori pe zi.
Urzica scade inflamaţia
O altă metodă bună pentru a trata urechile bolnave este tinctura de propolis. În acest caz, se pune o picătură de tinctură de propolis în fiecare ureche, de două ori pe zi, timp de o săptămână. Este important de ştiut că şi ceaiul de urzică scade inflamaţia. Faceţi infuzie dintr-o lingură cu flori la 250 ml apă clocotită. Lăsați cinci minute la infuzat, strecurați și consumați patru căni pe zi. De asemenea, cu infuzia faceți spălături auriculare. Tot pentru îndepărtarea durerii și stoparea secrețiilor urechii acționează și sucul de lămâie. Se pune o picătură de suc de lămâie în fiecare ureche, în fiecare seară, până la dispariţia completă a problemei. Salvatoare în momentele critice poate fi și o linguriță cu ulei de măsline. Cu ajutorul unei pipete se toarnă în urechea bolnavă trei picături, de două ori pe zi.
Foile de varză trag infecția
Pentru a calma durerile de urechi, un săculeţ de tifon de dimensiuni mici se umple cu muşeţel uscat. Săculețul se încălzește pe un capac, deasupra unei băi de aburi, apoi se pune pe urechea dureroasă şi se păstrează aproximativ zece minute. Se fac aplicaţii de trei ori pe zi. Infuzia de ceai de muşeţel este şi ea bună pentru a trata durerile de urechi. Se fac seara spălături calde sau băi de aburi la ureche, timp de zece minute. Un remediu din bătrâni este cel pe bază de comprese cu varză simplă sau în combinaţie cu ceapă. Aplicați frunze de varză direct pe urechea cu probleme, apoi acoperiți cu tifon. Mai puteți pune foi de varză pe ureche, apoi o compresă cu ceapă tocată peste. Se păstrează până scade durerea. Ambele legume conţin substanţe care „trag” infecția.
Bacteriile canalului auditiv se curăţă cu lumânărică
Pentru curăţarea de bacterii a canalului auditiv, specialiştii recomandă şi folosirea uleiului de lumânărică. Dintr-o lingură cu flori uscate de lumânărică şi dintr-o jumătate de cană cu apă se prepară o infuzie concentrată. Se lasă la răcit un sfert de oră, apoi se amestecă cu o lingură cu ulei de măsline şi se lasă peste noapte. A doua zi, lichidul se depozitează într-o sticluţă cu pipetă. Se aplică în fiecare ureche câte o picătură de ulei astfel obţinut, de maximum trei ori pe zi. Proprietăţile antiinflamatoare şi emoliente recomandă şi podbalul sub formă de picături. În cazul frunzelor proaspete, se prepară un suc la stor- cător, care se pune cu pipeta în urechea bolnavă.
Încălziţi câteva semințe de schinduf în ulei de muștar
Și schinduful are reușită garantată împotriva durerilor de urechi. Se încălzesc câteva semințe de schinduf în ulei de muștar, se lasă la răcit, apoi se strecoară. Din preparatul obținut, se pun trei picături în fiecare ureche. La rândul său, ghimbirul este un bun prieten al celor care suferă de dureri de urechi. În acest caz, se storc câteva bucăţi de ghimbir, iar sucul obținut se încălzește cu ajutorul unei linguri. Se pun câteva picături în fiecare ureche. Dacă aveți la îndemână busuioc, veți uita și de durerile de urechi. Câteva frunze proaspete se vor strivi până la obținerea unei paste. Aceasta se încălzește ușor și se folosește pentru a masa interiorul urechii. Mușcata, plantă des întâlnită în casele românilor, este uimitoare și împotriva durerilor de urechi. Luați o frunză de mușcată, pe care o veți împături până capătă dimensiunea potrivită pentru a fi introdusă în urechea bolnavă. Atenţie! Aveți grijă să nu o împingeți prea mult în adâncul urechii, pentru că riscați să nu o mai puteți scoate. Frunza de mușcată se păstrează în jur de două ore, până când durerea încetează.
Frunzele de dafin au efect imediat
Bune remedii împotriva durerilor de urechi sunt și frunzele de dafin. Fierbeți patru-cinci frunze de dafin tăiate mărunt în 100 ml apă până dă în clocot, apoi lăsați la infuzat timp de zece minute. Turnați trei picături calde în urechea care doare. Puteți folosi, de asemenea, și fruzele uscate de mentă, atât în cazul durerii de ureche, cât și în cazul inflamației. În acest caz, 100 g frunze uscate de mentă se pun într-un litru de ulei de floarea-soarelui şi se lasă la macerat trei săptămâni. Uleiul obţinut se poate folosi sub formă de picături. Persoanele care suferă de dureri de urechi din diverse motive trebuie să introducă în dietă cât mai multe crudităţi, cereale, legume şi fructe, precum şi suc de orz verde (50 ml de trei ori pe zi). Cei cu otită trebuie să aibă grijă să nu iasă afară cu capul descoperit, deoarece pot să apară complicaţii (otită supurată şi chiar surditate).