de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Potrivit oamenilor de știință, negii, cunoscuți și sub denumirea de veruci, reprezintă în acest moment cea mai frecventă suferinţă dermatologică, după acnee. Studiile arată că trei din patru persoane se confruntă cu această problemă la un moment dat în viaţă, iar copiii şi adolescenţii sunt cei mai susceptibili la apariţia verucilor, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat. Cum le veniți de hac negilor, al căror anotimp preferat este cel călduros? Cu ajutorul uimitoarelor remedii lăsate de natură.
Printre cauzele apariției se numără umezeala crescută și transpirația excesivă
Oamenii de știință susțin că negii sunt infecții ale pielii cu HPV, adică același virus care favorizează și apariția cancerului de col uterin. Dar, spun dermatologii, asta nu înseamnă că verucile se transformă în cancer. Studiile au scos la iveală faptul că există aproximativ 180 de tipuri de HPV, dar dintre aceste tulpini doar una determină apariţia negilor. Chiar dacă HPV se găsește de multe ori pe obiecte, infecția este favorizată de microleziunile de la nivelul pielii, respectiv zgârieturi și tăieturi, umezeala crescută (bazine de înot, duşuri, vestiare, saună) şi de transpiraţia excesivă. Cum vă puteți infecta? Venind pur și simplu în contact cu o persoană infestată. Este foarte important de știut că virusul se dezvoltă rapid şi este extrem de contagios, iar perioada de incubaţie este foarte lungă. Drept urmare, negii, care sunt uneori foarte dureroși, pot să apară după câteva săptămâni sau după câteva luni de la infectare, evoluţia bolii fiind influenţată de pH-ul pielii, de uscăciunea ei sau de eventualele traumatisme pe care le-a suferit.
Aplicați cataplasme din măr sau cartof crud
Fitoterapeuții spun că usturoiul este unul dintre cele mai bune remedii împotriva negilor, având eficiență maximă. În acest sens, se aplică usturoi proaspăt peste veruci, apoi se acoperă cu un bandaj. Din cauza efectului caustic al usturoiului, în mai puțin de o săptămână se va forma o bășică, care după un timp va cădea odată cu negul. Pentru eficiența maximă a tratamentului, se recomandă să consumați și trei căței de usturoi pe zi. De asemenea, se poate pune pe neg și o cataplasmă din măr sau cartof crud, ras. Tot împotriva negilor, se recomandă să ungeți zona cu probleme cu un amestec obținut din semințe de busuioc pisate foarte bine și unt nesărat. Totodată, puteți aplica o compresă cu decoct concentat de pelin, obținut din 50 g plantă care se lasă la fiert timp de zece minute în 250 ml apă.
Ungeți zona cu ulei de isop
De mare ajutor persoanelor care suferă de negi este și sucul proaspăt de rostopască, cunoscut și sub denumirea de iarbă de negi. Acesta se aplică timp de șapte zile consecutiv pe zonele cu probleme. În plus, e bine să vă ungeți zona cu probleme folosind ulei esențial de isop. Vă scapă de dureri și băile calde, în care ați adăugat zece picături de ulei esențial de isop. Baia durează un sfert de oră. Uleiul de isop poate fi folosit simplu sau amestecat cu o lingură cu lapte sau sare de masă. Cei mai mulți negi dispar și folosind o compresă cu oțet. Aceasta se fixează peste neg și se lasă să acționeze câteva ore. Pentru a stimula sistemul imunitar și a ajuta negul să dispară, este necesar să rupeți tulpina unei păpădii proaspete și să stoarceți pe verucă conținutul lăptos. Atenție! Nu se recomandă să folosiți păpădie care a fost stropidă cu diferite substanțe.
Coaja de banană, utilă la dizolvarea verucii
Pentru a scăpa definitiv de aceste excrescențe benigne ale pielii, puteți să luați puțină scoarță de mesteacăn, o spălați foarte bine, apoi o umeziți cu apă și o fixați pe neg, având grijă ca partea superioară a scoarței să fie pe piele. Coaja conține salicilați, de mare ajutor în lupta cu verucile. Un alt compus chimic al cărui rol este de a dizolva negul este conținut de coaja de banană. De aceea, puteți să puneți pe neg, înainte de culcare, o bucată de coajă de banană, cu partea interioară pe piele. Tot la distrugerea definitivă a negilor contribuie și coaja de lămâie.
Stoarceți suc de aloe vera
Potrivit fitoterapeuților, și papaya este un prieten al celor care suferă de veruci, întrucât conține enzime care digeră țesuturile moarte. În acest scop, crestați coaja unui fruct necopt de papaya, scurgeți seva și lăsați apoi să se întărească. Ulterior, amestecați-o cu puțină apă și aplicați pe neg de două ori pe zi, dimineața și seara. Pe de altă parte, se consideră că vitamina E uleioasă luptă împotriva negilor. De aceea, o dată pe zi perforați o capsulă de vitamina E și aplicați conținutul direct pe neg. Totodată, rupeți o frunză de aloe vera și stoarceți conținutul pe neg. Tratamentul se face o dată pe zi, până la dispariția negului. De mai multe ori pe zi aplicați tinctură de goldenseal, o plantă care conține compuși ce luptă cu bacteriile și cu virusurile.
sfat. Purtați sandale sau șlapi la piscină și în vestiare, pentru că virusurile care provoacă negii tind să se dezvolte în zonele calde și umede.
Tuia este un puternic antifungic şi antiviral
Dacă suferiți de veruci pe picioare, vă este de ajutor să le înmuiați seară de seară în apă caldă. Întrucât acest tip de negi sunt sensibili la căldură, e posibil ca în câteva săptămâni să scăpați de ei. Pentru o eficacitate sporită, adăugați o parte de oțet la patru părți de apă. Tratamentul naturist al verucilor genitale presupune folosirea unui puternic antifungic și antiviral: tuia. Se folosește tinctură de tuia, care se aplică pe neg dimineața și seara. Pentru efect maxim, se recomandă și consumul a cinci picături de tinctură diluată în puțină apă, de două ori pe zi. Util este și arborele de ceai. Puneți puțin ulei nediluat pe veruci, apoi acoperiți cu un bandaj. Repetați procedura de două ori pe zi până la dispariția problemei. Atenție! Negii vaginali pot reapărea, de aceea este nevoie de un tratament care să anihileze total infecția virală. De asemenea, se recomandă evitarea relațiilor sexuale cu persoanele care au o astfel de infecție.