de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Disponibilă în toată lumea, varza albă chinezească numită bok choy este o componentă a familiei cruciferelor și de mii de ani aduce beneficii enorme organismului uman.
Scut anticancer
Grație aportului de nutrienți foarte importanți pe care îi conține, bok choy are proprietăți anticancer, la fel ca „suratele” sale din aceeași familie vegetală, notează medicalnewstoday.com. Studii riguroase au pus în evidență faptul că acest tip de varză contribuie la scăderea semnificativă a riscului de cancer de prostată, de colon și de plămâni. Această legumă conține un mineral prețios în prevenirea temutei boli, și anume seleniul, care descurajează creșterea tumorilor, detoxifică și elimină din organism anumiți compuși cauzatori de cancer. În același timp, prin folații pe care îi conține, bok choy contribuie la repararea daunelor produse ADN de agresiunile cărora trebuie să le facă față omul modern, de la poluare la alimentație nesănătoasă.
Echilibrează flora intestinală
Bok choy este un tezaur de antioxidanți, ceea ce recomandă această legumă împotriva efectelor radicalilor liberi. De asemenea, varza albă chinezească aduce organismului vitamine foarte importante pentru procesele metabolice, cum sunt vitaminele E, C, precum și betacaroten. În aceste condiții, sunt susținute vederea, memoria, capacitățile cognitive, precum și sistemul imunitar. Totodată, prin fibrele pe care le conține, bok choy contribuie la buna sănătate a sistemului digestiv și la un peristaltism intestinal optim, echilibrând flora intestinală și ținând organismul la adăpost de agresiunea bacteriilor.
Menține densitatea osoasă
Persoanele trecute de o anumită vârstă - și în special femeile - știu cât de importantă este menținerea densității osoase. De aceea, specialiștii recomandă varza albă chinezească în meniu în mod regulat, întrucât acest aliment-minune conține un cocteil de minerale cum sunt magneziul, fierul, zincul sau calciul. În plus, acestea contribuie la sănătatea inimii și a vaselor sangvine. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, potasiul din bok choy are efect în scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, varza albă chinezească stimulează producția internă de colagen, substanță extrem de importantă pentru majoritatea organelor din corpul uman.
Bok choy face parte din categoria legumelor care pot preveni diabetul de tip II
Supă de bok choy cu tăiţei
Ingrediente: 1 lingură cu ulei vegetal, 1 ceapă tăiată fâșii, 2 căței de usturoi zdrobiți, 6 căni cu apă, 4 lingurițe cu supă de pui, 6 cartofi mici tăiați, 4 morcovi tăiați, 6 bok choy tocate mărunt, 2 tulpini de țelină, 1 piept de pui tăiat cubulețe, tăiței.
Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie mare, se pun ceapa și usturoiul, lăsându-se pe foc mic circa zece minute, până devin translucide. Se pun deasupra apa, supa, cartofii, morcovii, bok choy și țelina. Se aduce totul la temperatura de fierbere, se reduce flacăra și se menține timp de zece minute, până ce legumele se înmoaie puțin. Se adaugă bucățelele de pui și se mai fierbe zece minute. La final, se pun tăițeii.