de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Chiar dacă nu este contagioasă, dermatita este o boală cronică care evoluează cu agravări și cu remisiuni. Cum țineți această boală departe, dar și cum puteți să o tratați folosind doar remedii naturale, aflați din interviul cu fitoterapeut Liliana Simidon (foto).
„Aplicați morcov ras și oțet de mere”
- Dintre toate tipurile de dermatită care există, multe persoane se plâng că au fost diagnosticate cu cea de contact alergic. De ce apare și care sunt simptomele?
- În cazul dermatitei de contact alergic sau eczema de contact avem de-a face cu un fenomen alergic ce apare ca urmare a pătrunderii unor factori alergeni la o persoană deja sensibilizată. Printre cei mai întâlniți factori se numără anumite produse cosmetice de o calitate îndoielnică, creme sau unguente care nu sunt compatibile cu pielea, unele parfumuri, produse de coafor (soluții pentru permanent, fixative etc.), produse din industria chimică (substanțe care se pot atinge fără mănuși). De asemenea, pot apărea bule (vezicule) atunci când se folosesc dezinfectanți puternici în spitale. Frecvența apariției afecțiunii este între 3% şi 6% din populație. Principalul simptom îl constituie apariția eczemei la un interval de maximum două zile de la contactul cu factorul care provoacă alergia. Există diferite stadii ale dermatitei, la început apare un eritem (roșeață) însoțit de mâncărime, apoi bule foarte fragile, pline cu un lichid limpede. Următoarea fază este spargerea bulelor, fie că pacientul se scarpină, fie acestea se sparg spontan. Ca ultim stadiu, apar cruste, iar pielea se descuamează. În condițiile unei igiene precare, poate să apară infectarea locului. În cazul unei boli profesionale, trebuie schimbat locul de muncă, pentru că altfel problemele se vor agrava.
- Cât de prețios este ajutorul dat de natură în cazul acestui tip de dermatită? Ce remedii sunt cele mai folositoare?
- Este de mare ajutor o cură cu orz verde (50 ml de trei ori pe zi) și cura cu tije de păpădie, de asemenea, 50 ml de trei ori pe zi. Modul de preparare este următorul: se curăță 20 de tije de păpădie și se pun la blender, sau se consumă sub formă de salată. Sunt recomandate și aplicațiile cu infuzie de cimbrișor, pe care le puneți pe zona afectată. În acest sens, 200 ml apă se pun la fiert, iar când a dat în primul clocot se stinge focul. Se adaugă o linguriță și jumătate cu plantă, se lasă la infuzat zece minute și se strecoară. Se pot folosi cu succes și aplicațiile cu morcov ras, care se lasă pe locul afectat până când seva intră în piele. Puteți apela și la aplicațiile cu ulei de sunătoare, care se pune pe locul bolnav, folosind o pensulă și se lasă până se usucă. Pe zona lombo-abdominală, dar și pe zona afectată se pot pune cataplasme cu argilă, de două-trei ori pe zi. Recomand, totodată, și băile cu fulgi de ovăz, care ajută la tratarea mâncărimilor, a erupțiilor cutanate, menținând pielea cât mai hidratată. Pentru această baie, se mărunțesc 100 g fulgi de ovăz și se pun în apa din cadă. Baia durează 20 de minute. Tratamentul se face 30 de zile consecutiv. Sunt de folos și aplicațiile cu oțet de mere, pentru că ameliorează inflamația. Se amestecă apă cu oțet în părți egale și se tamponează zona afectată, surplusul urmând să fie înlăturat cu un pansament steril. Se lasă locul neacoperit. Tratamentul se repetă timp de patru săptămâni, pentru că ajută la restabilirea pH-ului.
„Folosiți cataplasme cu ceapă fiartă”
- Specialiștii spun că atunci când se face trecerea de la anotimpul rece la cel cald cresc și riscurile apariției dermatitei atopice. Cât de periculoasă este aceasta?
- Dermatita atopică este o boală care afectează un procent mare din populație, mai ales femeile. Este numită și eczema, iar semnele includ erupții cutanate și prurit. Printre factorii care determină boala se numără un sistem imunitar șubred, dar și factorii genetici. Debutul apare la sugar, în jurul vârstei de 3 luni și se prezintă ca o eczemă roșie, cu prezența unor vezicule din care curge un lichid abundent. Dacă cel mic se scarpină, acestea se pot extinde. Leziunile se manifestă la nivelul feței, dar se pot extinde şi la nivelul trunchiului și al membrelor. Această problemă dispare în jurul vârstei de 3 ani. La adulți se manifestă la coate, la genunchi, la mameloane şi pe pielea capului.
- Cum ne ajută natura? Ce leacuri recomandați în acest sens?
- Această afecțiune cedează la cura cu ceai de trei-frați-pătați, care, de altfel, e utilă în toate bolile de piele. Se consumă trei-patru căni cu ceai pe zi. Modul de preparare este următorul: în 200 ml apă fierbinte se pune o linguriță și jumătate cu plantă, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se poate adăuga miere, dar când ceaiul nu este fierbinte, pentru că altfel aceasta își pierde principiile active. De asemenea, sunt bune aplicațiile cu suc de varză. Se spală bine varza, se scot nervurile, se strivește și se aplică pe partea cu probleme. Când sucul a intrat în piele, se schimbă foaia de varză. Ceapa fiartă este, de asemenea, de ajutor, întrucât are proprietăți antiseptice, emoliente. Cataplasmele nu trebuie să fie fierbinți. Nu în ultimul rând, faceți aplicații cu ulei de cocos, pentru hidratare.
„Utile în eczema varicoasă sunt băile cu pelin”
- Mai puțin cunoscută decât surorile ei este dermatita de stază. Cum se manifestă și care sunt persoanele predispuse la o asemenea boală?
- Această afecțiune este specifică persoanelor de vârstă medie, dar și celor de vârsta a treia. În acest caz, asistăm la o inflamație frecventă a pielii, ce se numește eczemă de congestie sau eczemă varicoasă. Se modifică aspectul pielii, ca urmare a stazei (oprirea sau încetinirea circulației sângelui în zona respectivă) din cauza unui retur venos deficitar. Cauza bolii o constituie faptul că lichidul respectiv se scurge din venele slăbite direct în pielea bolnavului.
- Ce remedii are natura pentru a stopa această afecțiune?
- E important să fie folosiți ciorapii medicinali, compresivi. De asemenea, bolnavii pot apela la ajutorul băilor de pelin, seara, înainte de culcare. 100 g pelin se pun la patru litri de apă, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se pun într-un vas mai înalt și se introduc picioarele în jur de 15-20 de minute. Piciorul nu se șterge. Cu acest ceai se pun și comprese, dar în acest caz se înjumătățește cantitatea. De asemenea, se folosesc compresele cu infuzie de cimbrișor (la 200 ml apă se pune o linguriță și jumătate cu plantă și se lasă zece minute la infuzat). Faceți aplicații cu argilă și stați trei ore și alternați aplicațiile cu ulei de cătină cu cele cu ulei de sunătoare (o zi cu o zi). Recomand și badijonările cu suc proaspăt de gălbenele. După orice procedură, trebuie să fie aplicat un unguent cu proprietăți emoliente.
SFAT. Bolnavii de dermatită trebuie să evite animalele în casă, să mențină în cameră o temperatură de maximum 21 de grade Celsius și să consume o hrană cât mai naturală.
„Zece zile pe lună mâncaţi doar fructe şi legume“
- Are nevoie un bolnav de dermatită și de un regim alimentar adecvat?
- Pentru a scăpa de problemă și de recidivă, trebuie în primul rând să vă schimbați modul alimentar. Ideal ar fi să faceți o detoxifiere, în care zece zile pe lună să consumați doar legume și fructe, crude sau sub formă de salată sau suc. Atenție! Nu amestecați sucul de fructe cu cel de legume! De asemenea, în această perioadă, nu consumați nimic preparat termic. Profitați cât mai mult de virtuțile lobodei, ale șteviei, spanacului, leurdei, urzicilor, usturoiului și ale cepei verzi, dar și ale salatei. Ar fi bine dacă ați face și o clismă cu infuzie călduță de mușețel, timp de zece zile.