de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Sideritis este o plantă medicinală tot mai studiată în ultima vreme, grație unor calități terapeutice de excepție, deopotrivă interne și externe.
Întărește sistemul imunitar
Înainte de toate, sideritis este luată în considerare ca o plantă medicinală capabilă să îmbunătățească funcția sexuală. Cercetări de dată recentă au confirmat efectele sideritis pe această direcție, administrarea preparatelor pe bază de plantă având rezultate surprinzătoare. Potrivit literaturii de specialitate, abundenţa de minerale conţinute de plantă - fier, cupru, zinc, seleniu, cobalt, calciu, magneziu, potasiu şi sodiu - remediază majoritatea problemelor de ordin sexual, măreşte dispoziţia şi capacitatea sexuală, contribuind, totodată, la întărirea sistemului imunitar. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din o linguriţă cu vârf cu plantă măcinată, peste care se toarnă 250 ml apă fiartă şi se lasă la infuzat cinci minute. Se beau trei căni cu ceai pe zi.
Are proprietăţi antioxidante
În ultimii ani, sideritis a început să fie o plantă tot mai populară în prevenţia şi tratarea unui număr foarte mare de afecţiuni, fiind considerată un adevărat panaceu datorită proprietăţilor antioxidante, antiinflamatorii şi antimicrobiene. Astfel, sideritis a demonstrat efecte în buna funcţionare a inimii, a rinichilor, a prostatei şi a ficatului. O formulă uzitată în astfel de cazuri este decoctul de sideritis, obținut din trei linguri cu plantă la un litru de apă. Se fierbe trei minute, după care se lasă lichidul acoperit timp de 15 minute. A doua zi, peste restul de ceai rămas neconsumat se poate adăuga o lingură cu plantă şi se poate fierbe din nou. De asemenea, sideritis s-a remarcat și pe direcția rezolvării unor dezechilibre digestive, întrucât oferă protecţie mucozităţii stomacului şi intestinelor, fiind benefic în cazul ulcerelor sau al enterocolitelor.
Cataplasme pentru înţepăturile de insecte
Sideritis are şi calități dezinfectante. În urma cercetărilor de specialitate, s-au identificat peste 90 de uleiuri esenţiale şi compuşi aromatizanţi în această plantă de excepție, toate având proprietăţi dezinfectante şi antiseptice. Ceaiul de plantă este recomandat cu succes în cazuri de răceală, astm şi alte iritaţii la nivelul căilor respiratorii. Conform ultimelor cercetări, uleiurile esenţiale şi substanţele aromatizante din sideritis acţionează inclusiv la nivelul plămânilor, contribuind la fluidizarea şi eliminarea mucozităţilor, având efect antitusiv, spasmolitic şi uşurând respiraţia. Totodată, planta se poate utiliza și în unele afecțiuni externe. Astfel, sideritis are efect contra aftelor, a gingivitei şi a parodontozei. Se folosește sub formă de decoct cu care se fac clătiri ale gurii de trei ori pe zi. Iar pentru a trata înţepăturile de insecte şi rănile superficiale, se aplică o cataplasmă din pasta obţinută prin mărunţirea plantei. Senzaţia de durere sau de mâncărime, precum şi tumefierea se vor ameliora, iar ţesuturile se vor cicatriza mai repede.
Prin efectul său antiinflamator, sideritis se poate utiliza în cazul inflamaţiei gingiilor sau mucoaselor cavităţii bucale