de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Cucuta-mare are un loc aparte în medicina tradițională, în special în cea asiatică, acolo unde este cunoscută sub numele de dang gui. Plantă de legendă, cucuta-mare vine din vechime cu nenumărate calități vindecătoare.
Utilizată din Antichitate
Unele dintre cele mai impresionante efecte pe care le are cucuta-mare sunt cele asupra afecțiunilor pielii. Această plantă este utilizată din Antichitate pentru ameliorarea unui mare număr de afecțiuni cutanate, grație compușilor prețioși pe care îi conține: antioxidanți, vitamine, uleiuri volatile. Ca urmare, planta tratează cu succes acneea, sub formă de loțiune preparată din două ceșcuțe cu suc de aloe vera în care se amestecă zece picături de tinctură de cucuta-mare. Se aplică local pe zonele afectate, facilitând vindecarea leziunilor și îmbunătățirea rapidă a aspectului pielii. Rezultatele sunt spectaculoase dacă se folosește această loțiune de două ori pe zi, dimineața și seara.
Adio, eczeme!
Pentru ameliorarea unor afecțiuni care implică inflamații, cucuta-mare se poate adăuga în apa de baie. Se face o infuzie din două lingurițe cu plantă la 500 ml apă și se toarnă în cadă, contribuind la tratarea eficientă a eczemelor, la îmbunătățirea aspectului părului și la accelerarea circulației sangvine. De asemenea, cucuta-mare este de mare ajutor împotriva simptomelor specifice menopauzei, în special a neplăcutelor bufeuri, precum și a crampelor menstruale, prin capacitatea de a echilibra nivelul hormonal. Se recomandă infuzia de cucuta-mare, care se prepară dintr-o linguriţă cu frunze sau flori de plantă la 200 ml apă clocotită. Se consumă două căni cu ceai pe zi.
Susține absorbția nutrienților
Preparatele pe bază de cucuta-mare stimulează secreția de sucuri gastrice, accelerând astfel digestia și susținând absorbția eficientă a nutrienților. De asemenea, planta combate balonarea și gazele intestinale, detoxifică organismul și susține sistemul imunitar. Maceratul din rădăcină de cucuta-mare se prepară din două linguriţe cu plantă tăiată mărunt, opărită cu două pahare cu apă clocotită. Se bea câte o jumătate de pahar, de trei-patru ori pe zi, înainte de masă.
PONT. Infuzia din semințe de cucuta-mare calmează agitaţia nervoasă, combate depresia şi alină durerile de cap.