de Ana-Maria Cocea
Pentru a vă asigura o digestie fără probleme, luaţi o serie de măsuri ce nu vor da greş: alcătuiţi un meniu zilnic din care să nu lipsească fibrele, beţi ceaiuri din plante naturale, cât mai des posibil, faceţi mişcare şi masaj. Digestia defectuoasă poate fi remediată fără ajutorul pastilelor sau chiar al medicului.
Esenţele folosite în mod curent la prepararea alimentelor, cum ar fi rozmarinul, busuiocul, coriandrul, ghimbirul, boiaua, scorţişoara, chimenul şi anasonul, nu numai că dau un gust special mâncărurilor, dar ajută şi la digestie, având proprietăţi curative deosebite. Astfel, veţi elimina toxinele şi veţi asimila mult mai bine vitaminele şi mineralele atât de necesare sănătăţii organismului! Rozmarinul grăbeşte asimilarea vitaminelor
De exemplu, lămâia îndepărtează migrenele şi este eficientă în cazul indigestiei, iar rozmarinul îmbunătăţeşte asimilarea vitaminelor de orice tip. La rândul lui, busuiocul taie senzaţia de greaţă provocată de tratamentul cu raxe X. Împotriva poftei mari de mâncare, specialiştii în nutriţie vă sfătuiesc să consumaţi mărar. Fie simplu, fie sub formă de salată, la care să adăugaţi puţin oţet sau chiar iaurt.
Teiul, ideal în gastrite
Dacă suferiţi de ulcer sau de gastrită încercaţi un ceai de tei îndulcit cu miere şi în care aţi pus câteva picături de muşeţel sau de santal. Melisa (mierea stupului, roiniţa) relaxează muşchii stomacului, îndepărtând iritaţia şi inflamarea de orice natură digestivă ar fi ele.
Piperul boabe, bun pentru stomac
Digestia mai poate fi îngreunată şi din cauza acidului hidrocloric insuficient, ce are rolul de a arde proteinele. Proteinele nedigerate corespunzător nu sunt decât rezultatul consumului de alimente ce provoacă reacţii alergice în organism. Piperul negru îmbunătăţeşte digestia prin stimularea secreţiei gastrice, are proprietăţi antioxidante şi antibacteriene ce contribuie la menţinerea sănătăţii aparatului digestiv. Câteva boabe de piper adăugate în mâncărurile grele uşurează digestia şi previn balonările. Pentru a îmbunătăţi digestia puteţi folosi uleiuri aromate, cu care să masaţi zona abdomenului şi a stomacului.
Greaţa dispare cu ajutorul mentei
Cel mai bun leac împotriva greţurilor de orice natură este ghimbirul în amestec cu mentă. Fie le aplicaţi sub formă de ulei aromat direct pe pielea din zona gâtului şi a stomacului prin masaj, fie ronţăiţi câte o bucăţică înainte de masă. Remediul este mult mai bun decât orice alt ceai de plante sau esenţă.
Romaniţă pentru masajul abdomenului
Uleiul aromat pentru masaj se realizează din cinci picături de romaniţă, trei picături de esenţă de mărar, două picături de ghimbir, două picături de mentă şi puţin ulei de măsline. Amestecaţi ingredientele şi cu amestecul obţinut masaţi uşor abdomenul. Dacă doriţi să aplicaţi metoda şi în cazul unui copil, atunci trebuie să folosiţi doar jumătate din cantitatea indicată.
Bere naturală de ghimbir
Pentru a realiza celebra bere de ghimbir aveţi nevoie de trei ceşti cu ceai tonic digestiv, un sfert de ceaşcă de miere, o ceaşcă de apă carbogazoasă şi o felie de lămâie. Turnaţi mierea în ceaiul fierbinte şi adăugaţi apa carbogazoasă şi lămâia înainte de servire. Este o bere uşoară, slab alcoolizată, indicată mai ales după petreceri.
Pentru o altă băutură reconfortantă pentru digestie aveţi nevoie de o linguriţă cu rădăcină de ghimbir, una cu mentă, puţină coajă de scorţişoară şi o jumătate de linguriţă cu anason. Adăugaţi plantele într-o cană şi turnaţi peste ele apa fiartă. Beţi câte o ceaşcă la fiecare 30 de minute după ce aţi luat masa.