de Călin Popa şi Florica Pintea
Potrivit datelor statistice, din cauza igienei dentare precare, peste jumătate din populaţia lumii suferă de gingivită. Pentru a o combate, pe lângă igiena orală corectă, se poate recurge la unele tratamente naturale foarte eficiente.
Periaj corect și gargară cu plante antiseptice
Gingivita apare atunci când placa bacteriană, care se formează în mod constant pe dinţi, nu este îndepărtată corespunzător, ca urmare a periajului incorect. Gingivita este uşor de recunoscut, deoarece se manifestă prin inflamarea gingiei, care, la atingere, începe să sângereze. În stadiu precoce, gingivita se poate trata, deoarece ţesutul care susţine dintele în alveolă nu este afectat. Potrivit medicilor, această afecțiune poate fi ţinută sub control prin realizarea unui periaj corect şi prin gargară cu ceaiuri de plante.
Salvia are efect astringent
Persoanele cărora le sângerează gingiile ar trebui să facă gargară cu ceai de sunătoare timp de o săptămână, de câte două ori pe zi, recomandă specialiştii. Ceaiul de sunătoare necesar se prepară din două linguriţe cu plantă şi din 200 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute. De asemenea, salvia are efect astringent. Ceaiul de salvie pentru tratarea gingivitei se prepară dintr-o linguriţă cu plantă şi 100 ml apă clocotită. Se recomandă gargara sau tamponarea gingiei cu un tifon înmuiat în ceai de salvie. Chiar dacă rezultatele încep să apară din primele zile, tratamentul trebuie continuat încă nouă-zece zile. Salvia se găseşte şi sub formă de gel, care poate fi cumpărat din magazinele cu profil naturist. Gingiile trebuie unse dimineaţa, după periajul dinţilor, şi seara, înainte de culcare.
Fumăriţa şi cimbrişorul cicatrizează
O altă plantă eficientă în tratarea gingivitei este muşeţelul, deoarece are proprietăţi antiinflamatorii. Infuzia se face din trei linguriţe cu flori de muşeţel şi o cană cu apă fierbinte. Se recomandă clătirea cu ceai de muşeţel de cel puţin trei ori pe zi, în reprize de câte cinci minute. Totodată, se poate recurge la o combinație de fumăriță și cimbrișor. Cele două plante pot împiedica sângerarea gingiei, deoarece au proprietăţi cicatrizante. Decoctul se prepară din câte o linguriţă din fiecare plantă şi jumătate de litru de apă rece, care se lasă la macerat timp de o zi. Se poate face gargară, câte cinci minute zilnic, timp de două săptămâni.
Lămâia opreşte sângerarea
Fitoterapeuţii recomandă, pentru oprirea sângerării gingiilor, şi gargara cu suc de pătrunjel. De altfel, una dintre cauzele apariţiei gingivitei este carenţa de vitamina C, pe care pătrunjelul o conține din plin. De asemenea, citricele sunt campioane la conținutul acestei vitamine, pretându-se și la tratarea gingivitei. În acest sens, se poate recurge la masarea gingiilor cu ulei de lămâie sau la gargară cu apă cu lămâie. De asemenea, se pot masa uşor gingiile cu felii de lămâie. Ceaiul verde poate preveni răspândirea gingivitei, dar şi apariţia acesteia. Studiile au arătat că un anumit antioxidant din ceaiul verde, numit catehină, poate bloca răspândirea bacteriilor care cauzează gingivita şi poate reduce în mod natural inflamaţia. Totodată, ceaiul verde controlează bacteriile şi scade aciditatea salivei şi a plăcii dentare.
Gingivita se poate trata și cu ajutorul gelurilor cu coenzima Q10, cu propolis sau cu aloe vera, care se aplică local