de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Ardeiul iute este considerat un superaliment și nu încetează să uimească cercetătorii cu efectele sale benefice asupra organismului. Pe lângă consumul acestei legume în stare crudă, uleiul de ardei iute este un adevărat panaceu pentru nenumărate suferințe, interne și externe.
Excelent decongestionant
În stare crudă, ardeiul iute are proprietăţi vasodilatatoare remarcabile, luptă eficient împotriva colesterolului ridicat, menţine capilarele elastice și este un excelent decongestionant. De asemenea, este util şi în tratamentele de înfrumuseţare. Uleiul de ardei iute preia aceste proprietăți și are numeroase întrebuințări. Pentru a prepara acasă acest ulei, aveți nevoie de ardei iuți și de ulei - măsline, floarea-soarelui, soia, orez, migdale dulci etc. Se mărunţesc ardeii iuţi şi se pun în borcan. Dacă folosiţi un recipient de 400 g, aveţi nevoie de 50 g ardei iute. Se acoperă complet conținutul cu ulei. Închideţi borcanul şi îl lăsaţi într-un loc întunecos, la macerat, cel puţin o lună (cu cât se lasă mai mult, cu atât mai bine). Agitaţi borcanul zilnic. După perioada de macerare se filtrează printr-un tifon din bumbac şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc întunecat şi răcoros.
Dispar durerile articulare și musculare
Uleiul de ardei iute are o serie de întrebuințări interne, în special pe segmentul problemelor de ordin gastronomic. Se poate folosi simplu, turnând două-trei picături în salata zilnică. Efectele nu vor întârzia să apară. Acest ulei este eficient pentru combaterea anorexiei, întrucât mărește pofta de mâncare, stimulează secreţiile gastrice și ajută la funcţionarea normală a digestiei. În aceste condiții, uleiul de ardei iute este indicat în gastrită hipoacidă și digestie lentă. De asemenea, acest ulei contribuie la eliminarea senzaţiei de rece din organism și normalizează circulația periferică. Totodată, uleiul de ardei iute are efect antireumatic și este de un real folos persoanelor cu răceală sau gripă, întrucât este un redutabil antiinflamator, antiseptic și antioxidant. De asemenea, este foarte util în reducerea durerilor articulare, musculare şi de cap.
Nu permite depunerea de toxine pe față
Dincolo de utilizarea gastronomică, uleiul de ardei iute poate fi folosit în tratamente naturale de înfrumuseţare. Vă puteți prepara o excelentă mască antiacneică, astfel: 10 g argilă verde se amestecă bine cu două picături de ulei de ardei iute şi apă demineralizată. Pasta obținută se aplică pe față și se lasă să acţioneze zece minute. Este eficientă pentru a menţine pielea tânără şi proaspătă, în acelaşi timp, împiedică depunerea de impurităţi şi de toxine pe faţă. Iar pentru stoparea căderii părului, puteți recurge la frecții zilnice la nivelul scalpului cu o loţiune care conţine alcool şi apă (câte 50 ml) şi zece picături de ulei de ardei iute.
Uleiul de ardei iute este interzis copiilor, persoanelor cu hiperaciditate, ulcer gastric, varice şi fragilitate capilară, cistite şi hemoroizi
Adio, celulită!
Ardeiul iute este un aliat de nădejde pentru a combate celulita. Pentru a pregăti crema anticelulitică, se amestecă 50 g argilă verde, zece picături de ulei de ardei iute şi apă demineralizată cât să se obțină consistenţa unui nămol. Se aplică pe zonele afectate, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă să acţioneze cel puţin 30 de minute înainte de a clăti.