de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Călugării tibetani au anumite secrete cu ajutorul cărora au devenit un exemplu mondial de sănătate, vigoare și longevitate. Reţetele tibetane, folosite de mii de ani, se referă în primul rând la folosirea lor pe termen lung şi, în al doilea rând, la modificarea stilului de viaţă.
Ceaiul pentru relaxare
Unul dintre produsele folosite cu regularitate de călugării tibetani este ceaiul antistres, care relaxează. Aveți nevoie, pentru a-l prepara, de următoarele ingrediente: 5 g ghimbir, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 2 linguri cu miere, 1 praf de piper, 1 vârf de cuțit cu pulbere de anason. Puneți doi litri de apă pe foc și lăsați-o să fiarbă timp de cinci minute. După ce se răcește, puneți ingredientele și mențineți acoperit. Beți acest ceai în loc de apă, pe parcursul zilei, notează alternativa-za-vas.com. O reţetă tibetană ce ajută la eliminarea toxinelor este simplă, rapidă şi eficientă. Aveți nevoie de o căpăţână de usturoi, 100 g miere, sucul de la două lămâi și o linguriță cu bicarbonat. Usturoiul se curăţă şi se toacă foarte mărunt, după care se amestecă bine cu mierea, bicarbonatul şi sucul de lămâie. Rezultatul obţinut se pune într-un borcan de sticlă şi se lasă timp de două săptămâni la macerat. Pentru detoxificarea completă a organismului se administrează câte trei linguriţe pe zi, timp de o lună.
Formulă pentru păstrarea vigorii
Una dintre celebrele rețete tibetane este formula ideală, naturală, pentru prelungirea vigorii organismului. Ingredientele necesare sunt: zece căpăţâni de usturoi, zece lămâi stoarse, un kilogram de miere 100% naturală. Sucul de lămâie se amestecă bine cu mierea. Usturoiul se zdrobeşte sau se taie bucăţi mici şi se combină cu celelalte ingrediente, apoi se pune totul într-un borcan cu închidere ermetică, la loc întunecat, timp de zece zile. După aceea se consumă o lingură dimineaţa, pe stomacul gol, şi una înainte de ultima masă.
Tinctură de usturoi împotriva infecțiilor
Formula tibetană pentru întărirea sistemului imunitar şi protecţia împotriva infecţiilor presupune 350 g usturoi și 250 g alcool de 95 de grade. Se foloseşte doar usturoi crud, bio, care se curăţă şi se zdrobeşte doar cu ajutorul uneltelor de lemn sau de porţelan și se pune într-un borcan, se adaugă alcoolul, se închide ermetic recipientul şi se lasă la macerat timp de zece zile, în frigider. Ulterior, se strecoară cu ajutorul unui tifon, se pune în acelaşi borcan şi se mai lasă încă două zile în frigider. După toată această perioadă, tinctura este gata de folosit pentru tratament naturist, câte o linguriță pe zi, timp de patru luni pe an.
Rețeta pentru detoxifiere este eficientă şi în curele de slăbire. Se ia câte o linguriţă cu amestec pe stomacul gol, timp de o săptămână
Thukpa, ciorba completă
Ingrediente: 300 g carne de pasăre, 1 ceapă tocată, 1 morcov felii, 1 linguriță cu ghimbir, 5 cepe verzi tocate, 5 ardei verzi tocați, 5 căței de usturoi zdrobiți, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu sos de soia, 2 linguri cu ulei, 2 căni cu apă, 2 căni cu tăiței de casă, coriandru tocat, sare, piper.
Mod de preparare: încingeți uleiul, adăugați carnea și lăsați-o la fript câteva minute. Puneți ceapa și morcovii, apoi, după alte câteva minute, celelalte legume. Condimentați cu sare și piper, turnați sosul de soia și mierea, coriandrul și apa și lăsați la fiert timp de zece minute. Puneți tăițeii și mai lăsați pe foc cinci minute. Se servește cu ceapă verde, felii de ardei și coriandru presărat cât este ciorba caldă.