de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa
Cunoscută popular sub denumirea de pecingine, tinea capitis este o infecție a scalpului și a părului, frecventă mai ales în rândul copiilor, dar poate apărea la orice vârstă. Afecțiunea se manifestă sub forma unor pete cu cruste, un fel de petice de păr rupt pe cap, cauzate de o ciupercă. Iată cum puteți scăpa de această problemă, folosind leacuri naturale.
Boala este contagioasă!
Potrivit specialiștilor, în cele mai dese cazuri, boala se transmite de la om la om, fie prin contact direct cu persoana infestată, fie prin obiecte contaminate, precum saltea, pernă sau pieptene. Există și situații în care ciuperca se poate transmite de la un animal infectat, câine sau pisică, sau chiar din sol. În ceea ce privește semnele bolii, pecinginea apare de cele mai multe ori pe scalp, dar pot fi afectate și sprâncenele și, în cazuri foarte rare, genele. Forma sub care se prezintă este o zonă rotundă sau ovală, acoperită de cruste gri, care uneori duce şi la pierderea părului din zona afectată. Locul cu pecingine se inflamează, putând apărea şi mici pungi cu puroi, care produc mâncărime. Unul dintre cele mai bune tratamente naturale împotriva pecinginei este usturoiul. Acesta se folosește sub formă de pastă, care se pune pe zonele afectate și se păstrează în jur de două ore. De asemenea, puteți aplica și ulei de arbore de ceai. În acest caz, tratamentul durează patru săptămâni. Util este și oțetul de mere. Se îmbibă o dischetă demachiantă cu oțet, apoi se ține pe zona cu probleme în jur de 30-40 de minute, fixată cu leucoplast. Tratamentul se face de trei pe zi.
Consumați intern suc de aloe vera
Specialiștii recomandă și aplicarea de argint coloidal, până la dispariția simptomelor, dar și suc de aloe vera. În plus, pentru efect maxim, se recomandă și administrarea, intern, de aloe vera. Până la dispariția simptomelor, puneți și ulei de lavandă sau o pastă puțin mai lichidă, obținută din sare și oțet, în părți egale. Cu totul excepţional în caz de pecingine este turmericul. Cu ajutorul unui storcător, obțineți suc de turmeric proaspăt, apoi aplicați pe zonele afectate. Tot împotriva pecinginei sunt recomandate compresele cu infuzii concentrate de rostopască înflorită, răchitan și salvie, flori de lumânărică, mușețel, gălbenele și decoct din frunze de pelin, nalbă, mușcată, rădăcini de brusture sau scoarță de stejar.