de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Binecunoscuta salcie, atât de răspândită și în țara noastră, este un vindecător redutabil, folosit de mii de ani pentru efectele sale într-o arie largă de afecțiuni dintre cele mai diverse.
Ameliorează reumatismul și guta
Medicina modernă și studiile de specialitate au confirmat valoarea terapeutică a salciei pe direcția ameliorării a numeroase afecțiuni. Prin conținutul său, salcia asigură o ameliorare a multor tipuri de dureri, acute și cronice, având efecte tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, astringente. De altfel, este o adevărată aspirină naturală, având la bază binecunoscutul principiu activ numit salicină, folosit pe scară largă. De la salcie se foloseşte în special coaja, pentru conţinutul ei bogat în oxalaţi, tanin etc. Sub formă de decoct, coaja de salcie are proprietăţi antinevralgice, folosindu-se în reumatism, spondilită anchilozantă şi gută. În perioadele de criză, se bea, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu decoct de salcie, preparat astfel: patru linguri cu scoarţă scoasă de pe ramuri de doi-patru ani, uscată şi mărunţită, se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă. La final, se completează apa evaporată. Se filtrează şi se consumă în cure de trei săptămâni, care se pot prelungi până la trei luni.
Alungă durerea musculară asociată gripei
Salcia este de mare ajutor în cazuri de răceală și gripă, întrucât are capacitatea de a scădea febra. Ceaiul recomandat se prepară prin decoct din 10 g coajă mărunţită de salcie la 200 ml apă. Din acest lichid se iau trei linguri pe zi. Demn de menționat este și faptul că decoctul din scoarţă de salcie este foarte uşor de asimilat şi are efecte rapide, producând o sudoraţie intensă, însoţită apoi de o senzaţie de ușurare şi de reducere a durerii musculare asociate gripei. Se pot administra câte două-trei linguri cu decoct de salcie, la fiecare două ore. De asemenea, taninurile din plantă au capacitatea de a opri hemoragiile menstruale, iar salicilaţii pot reduce congestia care survine în această perioadă, ceea ce face din salcie un mare aliat împotriva durerilor menstruale. De altfel, planta este foarte eficientă şi în afecţiunile inflamatorii de la nivelul organelor genitale. În acest caz, se fac irigaţii cu extract de salcie pentru uz extern, care se găsește în magazinele cu profil naturist, în paralel cu o cură internă cu salcie, câte o linguriţă cu pulbere, de trei ori pe zi.
Sub formă de comprese aplicate local, salcia este utilă pentru a opri lactaţia şi a reda tonusul normal al sânilor după perioada de alăptare
Înlătură aftele bucale
Salcia are și numeroase întrebuințări externe. Încă din cele mai vechi timpuri a fost utilizată sub formă de comprese împotriva ulcerațiilor pielii, a fost pusă în apa de baie pentru a trata hemoroizii sau utilizată ca gargară, în afecțiuni inflamatorii la nivelul cavității bucale, cum ar fi, de exemplu, aftele, pe care le poate chiar elimina. În acest din urmă caz se poate face un decoct mai concentrat din scoarță de salcie. De asemenea, pentru tratarea și cicatrizarea rapidă a unor răni mai grave, se aplică pe locul afectat, de două ori pe zi, comprese cu decoct concentrat de salcie.