de Cristina Tache
Un studiu de mare amploare, efectuat în Suedia pe un eşantion de aproximativ 60.000 de femei, între anii 1987 şi 2004, arată că binecunoscutul ceai negru are beneficii importante în afecţiunile genitale. Înjumătăţeşte riscul de a face cancer ovarian
Potrivit studiului, doza zilnică de ceai negru pe care o consumă o femeie este direct proporţională cu scăderea riscului de cancer ovarian. Statisticile indică faptul că o femeie care bea minimum două ceşti de ceai negru în fiecare zi prezintă un risc cu 46% mai scăzut de a face cancer ovarian, iar la un consum de o ceaşcă pe zi, riscul este cu 20% mai mic.
Specialiştii au descoperit că datorită conţinutului bogat în anumite substanţe, precum antioxidanţi puternici, ceaiul negru protejează organismul de cancerul ovarian şi inhibă dezvoltarea altor forme de cancer, prin refacere şi regenerare tisulară şi inhibarea atipiilor celulare.
Elimină senzaţia de oboseală
Ceaiul negru are şi alte efecte pozitive asupra sănătăţii organismului. Îmbunătăţeşte digestia şi combate constipaţia, ameliorează durerile de stomac şi colicile renale. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului şi protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. Poate fi folosit pentru reglarea tensiunii arteriale şi în afecţiunile renale. Elimină senzaţia de oboseală şi de somnolenţă şi sporeşte atenţia, datorită conţinutului de cafeină, tonificând sistemul nervos. În plus, are efecte antiinflamatorii.
Ceaiul negru poate fi folosit ca substitut pentru cafea, aducând, în timp, beneficii considerabile sănătăţii. Se bea de obicei dimineaţa, cu câteva picături de lapte. Se recomandă un consum zilnic de maximum trei ceşti!