de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Se spune că nu există persoană care să nu se fi confruntat măcar o dată în viață cu crampele musculare, acele contracții bruște, involuntare și extrem de dureroase ale unui mușchi sau grup de mușchi. Iată de ce trebuie să știți cum puteți scăpa de această problemă, folosind leacurile naturii.
De vină poate fi o dietă săracă în potasiu, calciu sau magneziu
Crampele pot fi o urmare a unor afecțiuni, traumatisme, a suprasolicitării unui mușchi, a statului într-o poziție incomodă pentru o perioadă prelungită de timp, a oboselii, compresiei nervoase sau circulației sangvine insuficiente. De asemenea, crampele pot să apară la persoanele care suferă de deshidratare, fac exerciții fizice intense sau au o formă fizică necorespunzătoare. În plus, nivelul scăzut de minerale din organism și o dietă săracă în potasiu, calciu sau magneziu pot contribui la apariția crampelor la nivelul picioarelor. Alte cauze pot fi alcoolismul, perioadele menstruale, anumite afecțiuni endocrine, sarcina sau mersul îndelungat pe tocuri.
Consumați macerat de cimbru!
Potrivit fitoterapeuților, una dintre cele mai indicate plante în lupta cu crampele este pelinul. În acest sens, se consumă zilnic 75 ml suc de pelin, timp de două săptămâni. Atenție! Nu măriți doza! Foarte utilă este și fiertura de pelin cu bere. 15 g rădăcină de pelin se pun pe foc, într-un vas emailat, cu 250 ml bere, se aduce preparatul până la punctul de fierbere, apoi se mai lasă cinci minute pe foc. Se consumă o lingură, de trei ori pe zi, între mese. Un alt remediu bun în vindecarea crampelor este infuzia de silur, obțiunută astfel: două linguri cu plantă se infuzează în 500 ml apă fierbinte, timp de trei ore, apoi se strecoară. Se consumă 125 ml, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. De ajutor vă este și maceratul de cimbru. În acest sens, se pun la macerat 10 g cimbru în 100 ml țuică, timp de o săptămână. Se filtrează și se consumă 15 picături, de trei ori pe zi, puse în 50 ml apă.
Ungeți tălpile cu suc de lămâie
Un remediu foarte vechi, dar extrem de eficace constă în ungerea tălpilor dimineața și seara cu suc de lămâie. Lăsați să intre în piele, fără să ștergeți picioarele. Tratamentul durează trei săptămâni și se poate relua, după o pauză de două săptămâni. Pentru efect maxim, consumați un pahar cu apă, în care puneți o linguriță cu suc de lămâie. Florile de crin sunt, la rândul lor, un prieten bun al celor care au crampe musculare. Tăiați mărunt și lăsați la macerat în țuică, timp de zece zile, o mână cu flori de crin alb. Cu acest preparat, fricționați zilnic gambele, până ce crampele dispar. De asemenea, puteți folosi tinctură de păpădie. În acest sens, când apar crampele, masați locul respectiv cu maceratul obținut.
Faceți băi calde cu ulei de mentă
Nu în ultimul rând, puteți fricționa zona unde aveți crampe cu ulei de muștar, ulei de trandafir, de lămâie, de busuioc sau de lavandă. În același timp, e recomandat să consumați o linguriță cu miere în care să adăugați două picături cu ulei de lămâie. De asemenea, faceți băi calde în care puneți câteva picături de ulei de mentă sau de lămâie. Un tratament de o săptămână în care să consumați la fiecare masă două lingurițe cu miere amestecată cu migdale pisate vă este de un real ajutor. Pentru a ameliora durerea în timpul crampelor musculare, ridicați-vă pe vârfuri foarte repede, de zece ori. Astfel, toți mușchii vor fi solicitați și veți pune sângele în mișcare.